niespodzianki dla swojej drugiej połówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki są również propozycją całkiem zdrową i nie tylko przeznaczoną na tą okazję. Zrobione są na bazie mąki razowej(...)tego w ich smaku. Są doskonale chrupiące i delikatne w środku… W wersji mniej zdrowej po ich upieczeniu i wystudzeniu zamocz je w rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej czekoladzie, smakują jeszcze lepiej… Składniki: 120 gramów mąki razowej 75 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 jajko 50 gramów brązowego cukru 20 gramów wiórków kokosowych 25 gramów otrębów
Garniec Magaliewystarczy użyć mniej mleka. Jeśli rzadszą - więcej. Polecam czekoladę gorzką lub deserową, gdyż są twardsze, co zagęszcza jeszcze bardziej powidła; a także mają intensywniejszy smak. Można jednak użyć mlecznej czekolady. Zamiast esencji waniliowej można użyć cukru waniliowego. Podobne powidła można robić również z innych suszonych owoców. Należy tylko zwrócić uwagę, czy nie są zbyt twarde - wtedy wystarczy zaparzyć(...)można modyfikować dowolnie według upodobań. Jeśli chcemy użyć powideł jako dodatku, a są zbyt gęste, wtedy wystarczy ogrzać je nieco. Do czego wykorzystać takie powidła? do przekładania wafli i ciasteczek do przekładania kruchego ciasta jako dodatek do pieczywa do deserów Do przygotowania tych powideł może przydać się domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa . Warto zrobić je samemu i mieć
Codzienna kuchnia niecodziennarozpuści. Czekoladę z masłem odstawiamy do ostygnięcia. W wolnym czasie w osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sól. Oraz przygotowujemy foremki :) Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym(...)minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz posypujemy je kolorową posypką. Smacznego! P.S. Foremki sprawują się wspaniale, gorąco Wam je polecam :) P.P.S. Wasze zdrowie
Taste Of My Daycukru pudru 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy 30 g gorzkiej czekolady 150 g miodu gryczanego 25 g kakao 1 szczypta soli Instructions Do garnuszka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i miód, podgrzewać do rozpuszczenie składników, wymieszać i odstawić od przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, sól, sodę, przyprawę do pierników(...)zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z woreczka, rozwałkować na cienki ( 3 mm ) placek, wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, zapełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut Wystudzić na kratce. Kiedy ciastka będą już wystudzone można przystąpić do lukrowania. Smacznego! Artykuł Pierniczki
SprawdzonaKuchnia.plGdy zobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka
Kuchnia w czekoladzieBajki o Minionkach to jedne z najlepszych animowanych produkcji, które widziałam w ostatnim czasie, uwielbiam bajki, na które można pójść do kina z dzieckiem i nie
CiastkozercyBabeczki wiosenne listki Wiosenna pogoda zaczyna nas rozpieszczać. Po kilku dniach ulewnego deszczu znowu wyszło słońce i momentalnie na drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki
Ciastkozercywarsztat. Teraz gotowanie idzie mi o wieelee, wieeele sprawniej i nie robię (aż!...) takiego bałaganu. ;) Kiedyś nie pomyślałabym, że uda mi się upiec np. ciasto z kaszy jaglanej, czy ciasteczka z ryżu. Chociaż nie zawsze wszystko wychodziło tak jak chciałam, to wiele z umieszczonych tutaj przepisów powtarzam na co dzień. Dziękuję za każdy miły komentarz, za każde odwiedziny, za każdego(...)które przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki
Kuchnia Elliebędziecie musieli zawracać sobie dodatkowo tym głowy. Jak podawać likier bożonarodzeniowy? Aby podkreślić świąteczny charakter drinka, możesz posypać go odrobiną cynamonu lub gałki muszkatołowej. Doskonałym dodatkiem będzie również czekolada. Aby zrobić z niej posypkę do likieru, wystarczy zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Warto również sięgnąć po skórki cytrusów, pozbawione białej błonki. Tak przygotowaną skórką możesz natrzeć szklankę przed(...)następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut, aby płyn się lekko zredukował. W międzyczasie posiekaj z grubsza czekoladę. Dodaj ją do garnka ze śmietaną, zestaw z ognia i energicznie mieszaj do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Do chłodnej masy śmietanowo-czekoladowej wlej whisky i dokładnie wymieszaj. Przelej do butelek, a następnie wstaw
okolicepalnika.plBardzo szybki i ekstremalnie prosty przepis na pyszny letni deser. Można go przygotować w wielu wersjach smakowych, zmieniając rodzaj galaretki. Można również użyć różnych dekoracji np
Słodki Blogwięzadła (woda, jajko, żółtko). Plastyczność takiej masy, w porównaniu z ciastem glutenowym, jest fatalna, ale o to właśnie chodzi: kruszący się, delikatny materiał do wykładania spodów tart, czy wypiekania ciasteczek, z którym poradzą sobie mleczne ząbki dziecka. Zamienniki masła to: margaryna (zawiera mniej tłuszczu a więcej wody, musimy przeczytać skład naszej margaryny i dostosować ilość tłuszczu z margaryny do ilości(...)tłuszcz, dodajemy do ciasta ok 15% mniej niż masła), awokado (w przepisie łyżeczkę masła zastępujemy pół łyżeczką miąższu, a jeśli chcemy uniknąć zabarwienia wypieku na zielono możemy dodać trochę czekolady lub kakao), puree bananowe (masło zastępujemy taką samą ilością puree bananowego), olej kokosowy (zamienić masło na taką samą ilość oleju kokosowego). Spulchniacz Autor zdjęcia: tombock1 Spulchniacz może być to środek
SmartBake.plBabeczki można upiec w tradycyjnych foremkach. Ja akurat przygotowywałam je z dziećmi, więc wybraliśmy inne foremki. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku
Kuchnia domowa Anitych ciasteczek tak na prawdę można powrzucać, "co tylko się chce", co ma się akurat do dyspozycji. To tak zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄 Składniki (7 szt.) 100 g płatków owsianych(...)płatków gryczanych 50 g naturalnej czekolady na gorąco (Szczypta Świata) 60 g płynnego oleju kokosowego 50 g posiekanych orzechów brazylijskich 30 g siemienia lnianego 15 g nasion słoneczniku 1 jajko 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż
Zdrowie na języku :Ppapierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę przenosić ciasteczek w ręku, co grozi ich uszkodzeniem W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 140°C (termoobieg). Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać widelcem. Następnie gotowe pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku(...)blasku. Piec przez 20-25 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia. Zimne pierniczki można udekorować lukrem niskowęglowodanowym na bazie ksylitolu, czekoladą lub bez dekoracji umieścić w metalowej puszce. Smacznego! — BTW całości: 442 g, 1515 kcal, B 41 g, T 115 g, W 80 g ( w tym 60 g to poliole
Ola la LCHFLubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny. Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i
Dzieje kuchennej Wiewióry