Ciasto jest bezproblemowe, łatwo się wałkuje i idealnie odwzorowuje kształty. Jeśli nie macie silikonowych stempelków sprawdzą się ulubione foremki ze świątecznymi wzorami. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej do ciasteczek np. Kamis 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią
Chocolate Muffin BlogCzujecie już magie świąt? Piekąc te ciasteczka przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis
Kukuleczkiplan. Choć od rana już kilka wyrzutów sumienia się pojawiło. Wykorzystując czas pozostały do rozpoczęcia świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację(...)skąd u mnie ten pomysł? W tym roku zapadła niełatwa decyzja. Nie ma kutii w menu świątecznym. Od kilku lat zapomniana czekała na swój moment, odkładana na balkonie. Z reguły do okolic marca. W lodówce miejsca nie znajdowała, przez świąteczne potrawy o statusie nieco wyższym. W tym roku nie przetrwałaby do wiosny, konserwant w postaci mrozu nieprzewidywany. Upiekłam zatem
Kronika Piekarnikawidziałam te gwiazdki u Dorotuś, teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają uroczo, pachną cynamonem i migdałami. Naprawdę świątecznie robi się w domu, kiedy tak rozkoszne zapachy wydobywają się z piekarnika. Kilka słów o samych ciasteczkach. Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów jest mnóstwo, a każda pani domu ma swój - najlepszy. Ten, który
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblacie na grubość około 0,5 cm *** *** Foremkami wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemkilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam
Apetyczna babeczkaZapomniałam na śmierć o tych ciastkach, które robiłam jeszcze przed Świętami a tu już luty zapukał do drzwi. Są to wyjątkowo smaczne ciasteczka, które tak naprawdę można piec cały rok ale dla mnie niosą zapach iście świąteczny. Przepis na nie znalazłam w dodatku Tchibo do jakiejś gazety a jego autorką jest Liska z bloga White Plate, zmieniłam go nieznacznie. Ciastka(...)miksujemy dalej na niskich obrotach. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszaną masę chłodzimy ok pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przy pomocy łyżeczki formujemy ciasteczka. Układamy je na blasze w sporych odstępach. W każde ciasteczko wtykamy wiśnię. Ciastka pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na blasze gdyż z początku są miękkie. Możemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku
Dzieje kuchennej WiewióryIle to było pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić
Brzuszki Łakomczuszkiwielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750
Smaczne ZdroweCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego małego jak i tego większego łasucha. To już wypróbowany kolejny fantastyczny przepis z tej strony. Składniki: 180 gram zimnego masła 200 gram cukru pudru 350 gram mąki pszennej 1 duże jajko(...)jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok 4 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka, przekładamy je na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut do delikatnego zarumienienia. Po wystudzeniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę
Słodka Kraina Wypiekówświątecznego menu. Macie ten sam problem, czy tylko ja jeszcze w proszku? Mikołajki za nami, także, spokojnie można już zacząć świąteczne przygotowania. Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na święta Bożego Narodzenia - to spokojnie mogę polecić przepis na Szwedzkie Karmelowe ciasteczka. Dobre nie tylko od święta, jednak zimową porą smakują najlepiej. Święty Mikołaj nie może się mylić :) Składniki na kolakakor: 200g masła
Słodkie Przyjemnościciasteczka z pewnością zaskoczą Waszych gości. Z daleka wyglądają jak jajka faszerowane, a to kruche ciasteczka jajeczka. Nie ukrywam – jest przy nich trochę pracy, ale zapewniam, że dla takiego efektu warto! U mnie trafiły też do świątecznego koszyczka. Składniki: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru
Pasja Smakuoraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych 50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki tartej
ChilliJemyAromatyczne i jedyne w swoim rodzaju korzenne tiramisu, które już teraz kojarzy się nam z świąteczną aurą Składniki: 250 serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % 200 g korzennych ciasteczek 90 g pistacji firmy Helio ponieważ są bez dodatku soli i w 100 % naturalne cynamon 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie amaretto Wykonanie: Ubijamy śmietankę na sztywną pianę, dodajemy cukier puder
W Moim Magicznym DomuMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewióry