odpowiedniej kolejności i uważać, żeby żadnego składnika nie pominąć. Moim zdaniem trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić im nieco więcej czasu, wprawiając się w świąteczny nastrój, warto po przepis sięgnąć. Jeszcze jedna uwaga: autorce przepisu wyszło pierniczków ponad dwieście, mi - raptem osiemdziesiąt. Nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, bo foremek użyłam standardowych, niezbyt dużych. Miejcie(...)lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrzegości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne(...)niej pierniczki, odkładać na kratkę do wyschnięcia. Gdy czekolada całkowicie zastygnie, przełożyć do puszki.Smacznego!Przede mną już same przyjemności - pakowanie prezentów (uwielbiam!), być może jutro upiekę jeszcze jakieś ciasteczka... I to radosne oczekiwanie, które sprawia, że znów mam pięć lat i motylki w brzuchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka świąteczna przecież 😛 Pomimo, że już po świętach, to okres Bożonarodzeniowy ciągle trwa, a przed nami Nowy Rok, więc fajnie byłoby go powitać w takim kolorowym towarzystwie kruchych ciasteczek. Wydają się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Może moje nie są idealne, ale jak się(...)następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze- ok 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok 10 minut- w zależności od grubości i wielkości ciasteczek- czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa biała nadal pozostała w kolorze biało-kremowym
Kuchnia w czekoladziewzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne do pokazania, nie aż tak świąteczne, przygotowane na specjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak...Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami. Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChoinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem Sernik piernikowy Babeczki świąteczne – najłatwiejsze Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania Bułeczki do odrywania pomarańczowo – cynamonowe Piernikowe muffinki z żurawiną Drożdżówki piernikowe Gofry
Dorota SmakujeDzień dobry w ten świąteczny mokry poniedziałek. Nie jest co prawda mokry przez deszcz a śmigus dyngusa. Wczorajszy dzień całkowicie poświęcony Rodzinie. Cały dzień w gronie
Gotowanie z pasjąDzień dobry w ten świąteczny mokry poniedziałek. Nie jest co prawda mokry przez deszcz a śmigus dyngusa. Wczorajszy dzień całkowicie poświęcony Rodzinie. Cały dzień w gronie
Gotowanie z pasjąWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukPyszne, delikatne, cynamonowo - korzenne i bardzo świąteczne kruche gwiazdki dla wielbicieli małych słodkości :) Składniki: 180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 90 g cukru pudru
Chocolate Muffin Blogdzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki
Moje pyszne gotowanieświątecznej ofercie Dr. Oetker znalazła się gotowa mieszanka do wypieku piernikowych kruchych ciasteczek. Do zawartości torebeczki z proszkiem wystarczy dodać jajko i masło, to wszystko. Konsystencja ciasta jest przyjemna, wystarczy mocno schłodzić surowe ciasto pierniczkowe, a wałkowanie i wykrajanie ciastek foremką idzie gładko. Pierniczki zachowują swój kształt podczas pieczenia, są kruche ale nie łamią się podczas dekorowania. W każdym zestawie(...)ciasteczkowy ludek. Niespodzianka była ekscytująca nawet dla dorosłej osoby. Upieczenie tych pierników jest banalnie proste, nawet dla osób zielonych w kategorii wypieków. Jeśli masz małe pociechy, upiecz z nimi świąteczne pierniki i udekoruj kolorowym lukrem i posypką. Dostarczysz dzieciakom kreatywnej zabawy i wartościowej rozrywki, a zarazem spędzisz wspólnie czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki
ProstePesto.plRożki z Komborni - kuchnia podkarpacka Wypiekanie kruchych ciasteczek to na Podkarpaciu stary zwyczaj. Choć skromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały(...)swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak lub sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także
Trzeci talerzSpadł wczoraj śnieg, dzisiaj nie ma po nim śladu. +2 na plusie i słońce, czego chcieć więcej? ano zdrówka. Córcia od niedzieli w nie najlepszej formie
Dzieje kuchennej Wiewióry