Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty
Oryginalny smakDziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Jego zrobienie jest naprawdę dziecinnie proste i w zależności
CiastkozercyKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to
Przepisy Aleksandryciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i z tego też względu z pewnością nie nadają się dla 2-3 latków... Składniki: 250 g wiórków kokosowych 100 g masła najlepiej 82% 3/4 szklanki cukru 3 białka 5 łyżek mleka Wykonanie: Masło, cukier i mleko rozpuścić(...)garnku na małym ogniu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać i chwilę pogotować. Masa będzie dość sucha. Masę należy wystudzić Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do reszty składników. Ręką lub łyżką do lodów formować kulki. Ciasteczka najlepiej wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C 15-20 min do uzyskania złotego koloru
IMPRESJA SMAKUBardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc. Składniki(...)szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą 4 łyżki miodu (cukru) 1 jajko 1 łyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista
Przepisy na domowy ser i chlebkuszące swoim apetycznym aromatem. Przeważnie do masy dodaję jedynie wiórki kokosowe, ale tym razem użyłam również sezamu - co nadało ciastkom jeszcze bardziej smakowitego charakteru. Możecie je wzbogacić o ulubione nadzienie lub pozostawić bez dodatków. W każdym bądź razie - osobiście uwielbiam wszystkie wersje! A na koniec dodam, że ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania (bez dodatków), więc swobodnie możecie(...)ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy
Di gotujejednak w formie małych prostokącików i zjadłam z dodatkiem ciepłego mleka owsianego Muszę przyznać, że smakowały prawie jak oryginał Ciasteczka a’la Cini Minis 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki mąki ryżowej łyżka skrobi z tapioki 2 łyżki oleju kokosowego łyżka miodu lub syropu daktylowego cynamon ksylitol W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ryżową, 2 łyżeczki cynamon oraz skrobię(...)tapioki. Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Następnie potnij je na małe kwadraciki lub prostokąciki. Ciasteczka posyp cynamonem i ksylitolem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu
365 dni dookoła kuchniKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to
Przepisy Aleksandryteż jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Po za tym doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek, czy naleśników. Kto się skusi na porcyjkę zdrowia? (1 porcja) 200 ml zsiadłego mleka 1 banan 1 łyżka musu kokosowego ( Foods by Ann ) 1 łyżka wiórków kokosowych Wszystkie składniki należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelać do szklanki. Koktajl
Di gotujekalorie, ważniejszy jest smak A smakuja dużo lepiej niż wtedy Ciasteczka owsiane z jabłkiem przepis na 10 ciasteczek 300 g płatków owsianych 3 łyżki suszonej żurawiny 3 średnie jabłka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia(...)tarce o grubych oczkach i dodaj je do suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj do miski z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Wykładaj na niego niewielkie ilości ciasta, formując płaskie krążki. Ciasteczka piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego
365 dni dookoła kuchniłyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 stopniach. A Wy co robicie z miąższu
Zofianawielkanoc mam zamiar przygotować, oprócz normalnych wypieków, te pyszne i zdrowe ciasteczka. To była miłośc od pierwszego kęsa! Do przygotowania ciasteczek (9 sztuk) potrzebujemy : 1 banana (u mnie 105g) 3 namoczone daktyle Medjool 70 g wiórek kokosowych 2 łyżki sezamu Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli nie macie żadnych pomicników kuchennych rozduście banana widelce(...)blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia). Kulki spłaszczamy ręką i widelcem formujemy wzorek. Pieczemy ok 10 – 15 minut w 150 (termoobieg). Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i oczywiście od Waszego piekarnika. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieW dzieciństwie uwielbiałam szyszki i były one obowiązkową atrakcją każdego jarmarku, czy odpustu. Dziś także je uwielbiam - choć wolę swoje, domowe... Tu prezentuję Wam wersję FIT
Di gotujemasła 30 dag cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao około 50ml rumu ( mniej lub więcej, w zależności od tego jak mocno alkoholowe chcemy uzyskać :) dodatkowo: ok. 25 dag wiórek kokosowych Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy do niego mleko, miód, cukier, jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, na jednolitą masę, po czym, przekładamy do średniej(...)dodajemy rum. Wystudzone ciasto kroimy nożem na prostokątne kosteczki, po czym moczymy w ciepławej polewie (nie gorącej), a następnie obtaczamy w kokosie i układamy na pergaminie lub talerzu. Ciasteczka można konsumować od razu, ale lepiej pozostawić je na co najmniej godzinę by lekko obtęgły :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy RajLamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe
Ala piecze i gotuje