płynnego miodu - 50 g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczka sody - 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko
Moje Kuchenne RewelacjeZamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty
Słodki ZakątekObudziłam się dziś po 6 rano, zobaczyłam, że na dworze ciemno i zimno, nie pozostało mi więc nic innego jak pieczenie ciasteczek ;) Skład jest klasyczny mąka
Kasia Sarnadodam może migdały lub orzechy laskowe. Tak się prezentuje mój olbrzymi twix: Składniki na formę 13x22cm (10 batoników): Warstwa czekoladowa: 170 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki karobu, 4 łyżki wody z moczenia daktyli. Ciasteczko: 1/3 szklanki migdałów, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 5 daktyli. Karmel: 7 daktyli, 4 łyżki masła orzechowego (u mnie domowej roboty masło arachidowe), pół łyżeczki
Jeść, by żyć w zdrowiuDużo ostatnio mniszka na blogu, ale chcę zdążyć z publikacją tych przepisów, dopóki nie przekwitnie. Tym razem powstały ciastka. Takie solidne - dosyć twarde, z dużą ilością
Kasia Sarnaomlet: 3 jajka łyżka płatków owsianych 1 banan łyżka żurawiny suszonej olej kokosowy do smażenia kiwi polewa: 1 miarka odżywki, u mnie ciasteczko 3 łyżki mleka sojowego Wszystkie składniki na omlet dokładnie mieszamy i smażymy z dwóch stron. Łączymy mleko z odżywką białkową, za pomocą trzepaczki. Po usmażeniu dekorujemy kiwi oraz polewamy naszą polewą. Smacznego
Bike By Lifeduszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą
Plate of Joymną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową - MOJE MAŁE CZAROWANIE – Blok twarogowo-pistacjowy z pastą sezamową - ESMERALDA ZE SMAKIEM – Krówki śmietankowe z sezamem - SZÓSTE NIEBO – Odwrócony seromak
mojewypiekiinietylkometalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe
Grunt to przepis!jakiś czas zgarnąć masło ze ścianek. Czas 5-10 minut w zależności od mocy blendera. Przechowywać w lodówce (stwardnieje ze względu na olej kokosowy, można podgrzać lub wyjąć odpowiednio wcześniej). Używać do owsianek, ciasteczek, deserów. Smacznego
Chocolate Muffin Blogfaworków użyliśmy żółtka jajek a białka wykorzystamy do wykonania ciasteczek.. Składniki: -5 białek -szklanka cukru -20 dkg wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dosypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki. Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką. Wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyCiasto wiśnioweCiasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką to czysta improwizacja, zaznaczam, że bardzo smaczna i wyglądająca również apetycznie. Zawsze uwielbiałam wiórki kokosowe, nigdy nie oprę się świeżym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek
Poezja smakułasuchem jak większość z nas. Będąc mądrzejsza o te wiadomości, nie mogłam się zdecydować na nic innego jak kokosanki. Oczywiście przepis dopasowany do zamówienia, ciasteczka wyszły pyszne i warte grzechu. :) 4 białka 100 g wiórków kokosowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru brzozowego 2 łyżki odżywki białkowej lub mleka w proszku szczypta soli Białka miksujemy(...)wykładamy kupki masy tak z jednej łyżki wystarczy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy aż się ładnie zrumienią czyli tak około 15 - 20 minut. Ciasteczka są delikatne, chrupiące zewnątrz i mięciutkie w środku. Kto chce bardziej chrupiące, musi poczekać do następnego dnia. Z tych składników wyszło 25 ciastek, a więc całkiem sporo. Bez dodatkowego tłuszczu
Dieta moja pasjaniewielkim wysiłkiem możecie przygotować te ciastka bez Thermomixa. Przepis zmodyfikowałam, delikatnie też „odchudzając” ciasteczko :) Jeśli posiadacie Thermomix, to oryginalny przepis brzmi „Ciastka z malinami i białą czekoladą”. Pominęłam dodatek cukru, użyłam mąki orkiszowej, pełnoziarnistej, zwiększyłam ilość jajek i wiórków kokosowych, a zmniejszyłam masła, dodałam żurawinę. 24 sztuki: 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki(...)jajka, wymieszać 3 minuty/obroty 3. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sekund/obroty 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać rozdrobnioną czekoladę i żurawinę, wymieszać 15 sekundy/obroty wsteczne 3. Masę wybieramy łyżeczką, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam foremki na 24 ciasteczka. Jednak wykorzystując dwie łyżeczki, można wykładać ciastka
Kucharzycaciastka. Resztę podkradali zauroczeni nimi domownicy i moje przyjaciółki. Przekonajcie się na własnej skórze, jak pyszne mogą być pozornie zwykłe ciasteczka. SKŁADNIKI: 100g suszonych daktyli 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki płatków jaglanych 1/2 szklanki wiórków kokosowych garść orzechów nerkowca WYKONANIE: Płatki owsiane przepłukujemy gorącą wodą, daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 min, po czym odcedzamy. Wszystkie składniki razem blendujemy
healthy dreamsszklanka mąki amarantusowej, 3 łyżki karobu, 1 banan, 3/4 łyżeczki wanilii w proszku. Polewa z TEGO przepisu. Wiorki kokosowe do ozdoby. Wykonanie: Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy w kształt ciasteczek grubości 1-2 cm na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 stopni. Po delikatnym wystudzeniu polewamy masą karobową
Jeść, by żyć w zdrowiupierniczki, to ten przepis jest dla niego! Nie wymagają leżakowania w puszce, bo są to tak naprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) 1 banan 80 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 15 g melasy z trzciny cukrowej szczypta soli 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina(...)cynamonem i imbirem w proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą. Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno
Nastoletnie WypiekanieInspiracja z blogu: Mama Alergika Gotuje . Troszkę pozmieniałam składniki i dodałam małej różnorodności. Ciasteczka wyszły lekko chrupiące i niezbyt słodkie. Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie! Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao. (około 20 sztuk) 200g mąki(...)być dowolny) (**) 40g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych
Di gotujeukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty i pieczcie ciasteczka, którym nikt się nie oprze Smacznego Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g cukru
Zasmakuj Kuchnimój). Ciasteczka smakują przepysznie i już podczas mieszania składników... kuuusząco pachną! Są delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. Dodatkowo bardzo sycą i nadają się dla osób na diecie bezglutenowej - wtedy należy pamiętać o dodaniu czekolady bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1/2 szklanki mąki migdałowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 jajko(...)sody oczyszczonej Dodatkowo: 90g białej czekolady/czekoladowych groszków (bez glutenu) W misce dokładnie wymieszać mąkę migdałową, kokosową, ksylitol, sól oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze
Di gotujePrzepis pochodzi z bloga Sio-smutki Moniki🙂 Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 2 żółtka Przygotowanie: Jedną szklankę płatków zmielić w … Czytaj dalej Ciasteczka owsiane
czarrna od kuchniTakie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w
Moje domowe kucharzeniełyżek wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki cukru brązowego (u mnie waniliowy) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i stopniowo wiórki kokosowe z cukrem brązowym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę na ciasteczka. Pieczemy ok. 15 min. (do zarumienienia) w 170 stopniach
Czarnawisienkaeksperymentować z tworzeniem różnych wariantów tej słodkiej przekąski. Dodajmy słonecznik albo orzechy albo suszoną żurawinę, a zyskamy nową jakość :) Do przygotowania ciasteczek koniecznie użyjcie amarantusa ekspandowanego ( popping). Składniki: 1 i 1/2 szkl. ekspandowanego amarantusa 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Blachę
zadanie-gotowanieJeżeli myślicie, że zdrowo znaczy niesmacznie, to musicie ich spróbować. 2 szkl płatków owsianych 0,5 szkl wiórków kokosowych 1 szkl tartej marchewki 2 banany 5
Polska Zupa