przypływie... złości ;) No bo wiecie... siedzę z dzieckiem od północy, 3 godzina, a ono dalej nie śpi... Co robić pytam, co robić? No więc wiecie... najpierw kawę, a potem ciacho :D Zwłaszcza jeśli zbliża się niedziela lub tak jak w moim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc(...)ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem
Kuchnia w czekoladziegotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego(...)formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha
mojewypiekiinietylkogotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego(...)formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha
mojewypiekiinietylkowafli Wykonanie masy kajmakowej: Do misy miksera przełożyłam masło i utarłam je na puszystą masę. Dodałam kajmak i kakao. Ponownie włączyłam mikser i wszystko utarłam, do połączenia składników. Ciasteczka rozdrobniłam na drobne cząstki i wsypałam do masy. Wymieszałam. Wykonanie masy mlecznej: Mleko zagotowałam z cukrem i odstawiłam, żeby wystygło. Masło zmiksowałam na puszystą masę maślaną. Nie przerywając miksowania dodawałam(...)pokrojone potem ładnie wyglądają. Jeśli takie wafelki postawicie na stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiTe muffinki bananowo orzechowe przygotowałam dość dawno temu i dość długo czekały w kolejce do publikacji. Cały czas pojawiało się coś ważniejszego, sezonowego, nowego, a muffinki
UgotujmyTo.plTen sernik jest najprostszy jak to tylko możliwe! Minimalna ilość składników przy zachowaniu maksimum smaku. Bez spodu, bez dodatków, jedynie z wanilią i sokiem z cytryny
Raj dla PodniebieniaTo ciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście
Radość kipiąca uśmiechem.Garść jagód goji Ostropest Spirulina Jadam zdrowe słodycze, słodkie śniadania, duże obiady i pełne warzyw kolacje. Owocki dokładam jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek. Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów(...)wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem
CzarnawisienkaBardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Przepis z bloga Moje Wypieki . Przyznam się, że
Maślane ciasteczkoNa ten majowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden większy i przekrawamy na 2 blaty): 80 g maki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4
Domowy Smak JedzeniaSzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że
Ciastkozercyskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniakaloszach obowiązkowo byłam troszkę na ogrodzie. Przy okazji nie omieszkałam skubnąć rabarbaru :D W dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze....pycha....teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze je robię w sezonie. Sprawdzony przepis i nie wychodzi zakalec. Składniki: * 1 i 3/4 szklanki(...)ciasto wylałam je na blachę wyłożoną pergaminem. Na górę wyłożyłam obrany i pokrojony rabarbar. Kroiłam w kawałki ok. 5 mm. Piekłam w 175 stopniach 1 godzinę. Do jutrzejszej kawy przy ploteczkach albo ploteczkach przy kawie jak w sam raz :D Sezonowe ciasto :D Trzeba się tylko uwijać i robić jak najszybciej dopóki jest rabarbar :D Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjączekoladowej Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód: na dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć w blenderze (ja zrobiłam to w thermomixie) i wymieszać z roztopionym masłem. 3. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Na dolną półkę(...)kajmakową przełożyć do miseczki i dokładnie rozmieszać rózgą, aby nie było grudek. 10. Masę wyłożyć na wierzch sernika. Ozdobić. Zostawić do zastygnięcia. 11. Kroić na porcje i podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchni