słodzimy i wsypujemy wiórki. Na malutkim ogniu podgrzewamy około 5 minut, uważając żeby nie wykipiało, ale żeby wiórki uwolniły jak najwięcej smaku. W pozostałych 50ml mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go do wrzącego mleka i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy budyń z ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto(...)chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy
Karo in the Kitchensłodzimy i wsypujemy wiórki. Na malutkim ogniu podgrzewamy około 5 minut, uważając żeby nie wykipiało, ale żeby wiórki uwolniły jak najwięcej smaku. W pozostałych 50ml mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go do wrzącego mleka i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy budyń z ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto(...)chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy
Karo in the KitchenDawno u mnie nie było słodkości, tzn. były ale jakoś nie składało się z robieniem zdjęć. Dzisiaj byłam szybsza od domowników i jak tylko ciasto zastygło
Apetyczna babeczkaEklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni
Food SquarePo upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż
Ciasteczkowy PotwórNiesamowity smak, mimo niewielkiemu nakładowi pracy. Bardzo dobrze pasują tu maliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-) Składniki (5 porcji) 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe) tabliczka czekolady opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) * 6 łyżek cukru 400 ml mleka 250 ml zimnej kremówki 2 banany(...)ostudzić. Zmiksować z ubitą kremówką, delikatnie i stopniowo ją dodając, cały czas miksując poprzednią porcję. Banany pokroić. Do przygotowanych pucharków z ciastkami rozłożyć mus malinowy, na to wyłożyć krem budyniowy, ułożyć pokrojone banany i posypać resztą ciastek z czekoladą. Schłodzić w lodówce przez min. 4 h. Smacznego! * można też zrobić domowy budyń, np. takie jak tutaj: klik
Słodkie inspiracjeskładniki na ciasto miodowe: 600 g mąki 110 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 200 g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy – 60 g - mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko(...)piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, k roimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem
Ostra na SłodkoJesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis
wesoła kuchniaskładniki: ok. 54 szt. krakersów (ilość zależy od ich wielkości) 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 łyżka mąki pszennej (płaska
Domowy Smak JedzeniaŚwiąteczne pralinki zajączki Do zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek . W
CiastkozercyCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kochamskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak JedzeniaRobiłam to ciasto już z wiśniami , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak Jedzenia