thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na końcu do ciasta 3-4 łyżki alkoholu np. rumu, czystej wódki lub winiaku
Przepisy i porady kulinarnekiboka - Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się
Przepisy i porady kulinarnecukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze. Wystarczy 170 C, a gdy na powierzchni zrobi się(...)troszkę zmniejszyć ( 155-160 C ). Gdy pieczemy babkę piaskową w zbyt wysokiej temperaturze na jej powierzchni zrobi się od razu twarda skorupa, która później pęka pod wpływem dalszego rośnięcia ciasta ! Tutaj znajdziesz przepis na bardzo dobrą babkę piaskową
Przepisy i porady kulinarnemargaryny sól marmolada cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże w mleku i dodać jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć
Przepisy i porady kulinarnePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęjest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka 2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli(...)malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno
Zdrowie na języku :PPoszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych
W kuchni Karmel-itkiDla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej
kgwjanczewomoże się skusicie na pyszne i lekkie ciasteczka , szybko się je przygotowuje , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :) Składniki : Ciasto francuskie cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około
Sama słodycz i szczypta chiliresztą cukru, resztą ciepłego mleka, i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i dobrze wyrobić ciasto.Nie może kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce . Ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować na grubość około 1/1,5 cm , wycinać koła i nakładać po łyżeczce powideł , przykryć drugim krążkiem ciasta i dobrze zlepić w koło. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilistężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka StronaO dobrym jedzeniu można by rozmawiać godzinami, życia wręcz nie starczy. O dobrym jedzeniu można by rozmawiać z każdym, niezależnie od wieku, płci, statusu społecznego. Największą
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki
Chilli Czosnek i Oliwajest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive(...)roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego
Made By Mom And Sonprzed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość, jaka nam odpowiada. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Sagneska - gotowanie i lifestyle