jaja 2 szt. Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda
Kuchnia Paulettesjaja 2 szt. Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda
Kuchnia PaulettesSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy(...)wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około 3/4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Ubić
magiczna kuchnia Kasiupieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią(...)wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić
Cooking for Emilypolecam przed pracą) i przepyszną kanapkę caprese. Troszkę piekłam zrobiła cudowną ciabattę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, chleb w 10 minut, a także 2 tarty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Mllllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem(...)Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. Oraz kilka innych: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i łososiem, sałatkę z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami pinii na szpinaku oraz kiełbaski musztardowo miodowe, które przygotowałam na mecz jednak gdy stadion
Brzuszki ŁakomczuszkiKuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze
Moje Małe Czarowaniektóre miałam o godzinie 17. Otworzyłam lodówkę. W oczy od razu rzuciła mi się torba ze szpinakiem oraz trzy, nieco już przywiędnięte grzyby Portabella. Następnie przerzuciłam uwagę na zamrażalnik. Przejrzałam zawartość wszystkich torebek i pojemników. Znalazłam w jednej torebce zamrożone kółka z ciasta, przeznaczonego do zrobienia wontonek. W niecałą minutę miałam pomysł na potrawę. Wróciłam do lodówki i z szuflady(...)pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże
Jem więc JestemSoczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy(...)szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta
Pyry na GazCiasto szpinakowe zaskakuje wszystkich smakiem, wyglądem. Jest pyszne. Z tego samego przepisy przygotowałam babeczki. Są wyśmienite. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gaz ę i odciskamy nadmiar(...)wody. Blenderem miksujemy szpinak. Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek
Pyszności Słodkościjednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już
Słodki KompromisNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra
kgwjanczewoźródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię - w magnez, potas, witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz suszone pomidory jako źródło likopenu, to mamy odżywcze WOW!!! Polecam! Składniki: Ciasto naleśnikowe na 7 sztuk: 1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki(...)bardzo duże liści szpinaku, 4 sztuki suszonych pomidorów, 1/4 średniej wielkości cukinii (składniki do jednego wrapa). Wykonanie: Naleśniki: Komosę ryżową, proso i kaszę gryczaną moczymy przez noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą na wysokość 0,5 cm ponad poziom ziaren. Dodajemy sól i blendujemy na gładkie ciasto. Wylewamy na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy
Jeść, by żyć w zdrowiuchce Przygotowanie: Na maśle podsmażyć szpinak ( ja używam mrożonego ), przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny ( tak żeby nie było za kwaśne ). Zredukować wodę ( ja ją czasem wypijam :-) lub wylewam ). Zdjąć z ognia i ostudzić. Zmieszać mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, suszone drożdże i mleko. Zagnieść ciasto ( jak będzie za suche, wlać więcej mleka, jak zbyt wilgotne(...)wyrośnięcia. Rozwałkować ( jak kto woli kwadrat, prostokąt, koło ) na grubość 1/2 cm. Na placku ułożyć szpinak i starty ser. Zwinąć jak kopertę i na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć po 2 min z każdej strony ze 4 razy, tak, aby ładnie się ciasto zrumieniło. Na koniec przykryć pokrywką ( ja już ogień gaszę ) i Smacznego Tak to wygląda
Gaździnka warzyzioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku. Piec ok 15 minut
Szybko Tanio SmacznieRobiąc ostatnio muffinki szpinakowe zostało mi trochę ciasta . Z robiłam więc popularny ostatnio mech leśny z granatem, przekładany cytrynowym kremem. Ciasto smakuje jak biszkopt, pyszne i delikatne, nie czuć w ogóle szpinakiem, ma piękny kolor. Polecam przepis na niedzielę :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsmarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej 80-100g zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron. Studzimy. Farsz: Ogórka ścieramy na tarce o małych
Czerwona Porzeczkawiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie do sałatek i zjadam zwykle sama. No chyba że dodam też
Smaczna Pyzapapryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5 dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy
Czerwona Porzeczkaprzeciśnięty przez praskę czosnek, od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak będzie uduszony zdejmujemy go z ognia i odstawiamy . Do przesianej mąki dodajemy sól, szpinak, łyżkę oleju i jajka, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż ciasto będzie odstawało od miski . Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy łyżką średniej wielkości kluski , gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy
Smakowite Daniamoja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie
Magiczna kuchnia Darii