ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:75/134)

Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 168

jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 253

się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z botwinką 147

producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-) Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy(...)wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem. 4. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.  5. Ciasto wałkujemy

Szefowa kuchni
Straszne ciasto na Halloween 352

szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   pół szklanki cukru   ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru   2 jajka   pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu(...)Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej

Pobite gary Barbary
Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa) 134

łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej a następnie stopniowo wlewaj wodę, ciągle wyrabiając ciasto. 2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem

Powiedz dietom nie
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 143

gotowanej - takiej jak na kanapki, może być w plasterkach lub w kawałku 500 g świeżego szpinaku - lepiej kupić taki z warzywniaka a niżeli te paczkowane w marketach 1 duża cebula 7 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na sitko tak aby pozbyć się tłuszczu i wody. Dodajemy do miski z mięsami i mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem. Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę

ClauditteMissCooking
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami 189

Składniki:   1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek   2

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią... 187

niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie

W Mojej Kuchni Lubię
rolada z kurczakiem, szpinakiem... 159

ciasto zawinąć można prawie wszystko :) ważne żeby smakowało !  Ciasto robimy... od razu z oregano, czosnkiem i solą...  Wcześniej przygotowujemy... produkty do środka :) szpinak,kurczak,ser, cebula... Wałkujemy... Nakładamy i zawijamy :) Jak zabraknie szpinaku, to dajemy szczypiorek :) Pieczemy 60 min w 200st.C  Po tym czasie mamy świetną przekąskę do wszystkiego :) Smacznego

chleba naszego
Sernik z choinką. 175

Super prezentuje się na świątecznym stole a także bardzo dobrze smakuje!   Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 30x12; 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 20 dag mrożonego szpinaku odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba Przygotowanie; Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą(...)proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie  ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 208

Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam

Moje Małe Czarowanie
leśne owoce w szpinakowym cieście... 166

wlewać po trochu olej, następnie wsypywać obie mąki z proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ze szpinakiem 172

doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy

paapilotkaa
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 182

Kolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 183

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa

Gotuj z Blue Raven