Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki
Kocham CzekoladęWiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć
Moje Małe Czarowanieszklanka zsiadłego mleka. Czasami zapiekę z warzywami... Ostatnio spróbowałam zrobić nawet czekoladowe ciasto gryczane z książki z Lidla (tej świątecznej, za naklejki). Ale niestety, zakalec wyszedł mi jak ciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno, bo wiem, że innym wychodzi (np. Bernice ). Kiedy zrobiłam szpinakowe naleśniki pierwszy raz, to od razu pomyślałam, że pasuje do nich(...)wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy
bistro mamamieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty
Weganizm infantylnymajowym Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj. Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę(...)sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju
Fabryka pomysłówCiasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem(...)serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów
AZgotuj!traci swoją goryczkę. Zblanszowany świetnie się mrozi. Można go przyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć
Trzeci talerzugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić
Bulliomąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty(...)przez praskę czosnek. Dodać szpinak wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem
Codzienne Gotowanieupiekłam dla niej ciasto buraczano – szpinakowe. Wiem, że nie przepada za słodyczami, ale gdy raz skosztowała mojego wypieku, to tak jej posmakował, że poprosiła o dokładkę SKŁADNIKI : mąką pszenna – 1 szklanka – 200 gram cukier – ¾ szklanki – 150 gram olej słonecznikowy – ¾ szklanki – 150 ml jajka – 2 sztuki proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki buraki – 3 sztuki szpinak – 2 garście gruszki(...)buraki, do drugiej szpinak. Formę wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Na dół wlać zieloną masę. Wyłożyć masą z gruszek. Na górę wlać masę z burakami. Piec 35 – 40 minut w 180º na funcji pieczenia góra dół. Przygotować polewę. Do garnuszka wrzucić czekoladę, masło, mleko i wiórki kokosowe. Gotować chwilkę na małym ogniu. Wysmarować wierzch ciasta gdy będzie gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comhill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej(...)patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek
Martyna Cookshill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej(...)patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek
Martyna Cooksszpinaku, 2 ząbki czosnku, 180 g serka topionego śmietankowego, 100 ml śmietanki 30%, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 3 łyżeczki kapary, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (wodę(...)mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko. Ciasto posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Szpinak płuczemy, sparzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy oliwę
Moniki SmakołykiSkładniki ( na 22 sztuki ): Ciasto: ( można zrobić z mniejszej ilości mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało ) 400g mąki pszennej, 1 łyżka oleju, 120 - 140ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ), 1 większa cebula, 4 ząbki czosnku, masło do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, bazylia, 200g sera feta. Ponadto: olej, sól, masło(...)szpinak jest już mięciutki zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie szpinak przełożyć na sitko i lekko dociskając pozbyć się jak największej ilości wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi
W kuchni u MonikiTo ciasto zobaczyłam już dawno i zawsze mi tak jakoś schodziło że nie mogłam go upiec, czekało w kolejce na.....wino Monte Santi z którym smakuje
Moje Małe Czarowaniełyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek. Jak dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę
Zasmakuj Kuchnilunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny(...)smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam
potrawyregionalneprzecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem lub również przecisnąć przez praskę. Czosnek poszatkować na drobne kawałki. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki. Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć
Moje QulinariaPyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Diteczpołączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów
Na słodko lub wytrawnieWrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego)czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowegoNa zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe
głodny alergikplasterków szynki ogórek kiszony pokrojony w plasterki szczypiorek Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną
Kulinarny Pamiętnik