ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:74/134)

Pasztet warstwowy 196

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :)  bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać, czego przykładem i dowodem jest mój Mąż, który po spróbowaniu zachwalał mnie za to małe mistrzostwo świata(...)potem poprosił o taki sam na Święta! :) Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Można go podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso

Kolorowy Przepisownik
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 175

coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia(...)lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Torcik "leśny mech" 171

bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy  ;)   Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku    Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder(...)cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy.   Śmietanę ubijamy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem 278

ciepłą kolację. 7-8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu (ja wypróbowałam tutaj nowy przepis, jednak jak dla mnie były zbyt miękkie, toteż go nie podaję) 450 g mrożonego szpinaku 2 cebule 150 g sera feta 3 łyżki startego sera grana padano 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – śmietana 30% Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)przepisu (pamiętając jednak, ze naleśniki będą wytrawne, wiec cukru dodajemy tylko szczyptę). Smażymy na rozgrzanej patelni po około 30 minutach od przygotowania ciasta. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę

Smaki Na Talerzu
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 296

szklanki mąki  2 szklanki mleka1 szklanka wody1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła2 jajka500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)250 g sera ricotta1 ząbek czosnkusólpieprz Sposób przygotowania:Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli(...)minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać.Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone

Obiad za dychę
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 173

poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku.  Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne(...)formować.   Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz

cool and minty
Pierogi ze szpinakiem 169

kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii)Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskiesólświeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania

pieprzny smaczek
Naleśniki z suszonymi pomidorami 125

suszonych pomidorów w zalewie kilka oliwek zielonych lub czarnych  sól pieprz 1 łyżeczka oliwy  dodatki według uznania  ( ser mozzarella, szpinak)  Przygotowanie Do miski wbiłam jajka, dodałam mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto musi być gęste. Suszone pomidory, oliwki  pokroiłam na bardzo małe kawałki. Całość dodałam do masy. Wlałam łyżeczkę oliwy, doprawiłam solą i pieprzem

Kukuleczki
Lucjan czerwony w Zamościu 150

naleśniki ze szpinakiem i lucjan czerwony z tagliatelle i kasztanami.  Lucjan czerwony w Zamościu Co do naleśników - bez rewelacji, aczkolwiek solidna porcja szpinaku . Brak jakiejś dekoracji sprawił, że danie wydaje się być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję

Right Behind The Kitchen
Zielone ravioli z rukoli 198

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często  szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem 207

pierożkami na moim talerzu. Mieszanka fajna w wyrabianiu a zakupiłam ją ubiegając pytania w Orientalnym Sklepie. Pierożki są bardzo miękkie a ciasto elastyczne. Można w nie zapakować co dusza zapragnie, ja włożyłam gorgonzolę własnej produkcji oraz listki szpinaku. Gotowałam te małe cuda na parze. Zachęcam do wypróbowania. Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tortille szpinakowe 239

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków(...)mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć

Stare Gary
Tort leśny mech 238

Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł

Domowe Torty
Tort leśny mech 1072

Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł

Domowe Torty