czerwony, niebieski, zielony, żółty MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix 1 tabliczka czekolady Gorzkiej z bakaliami Goplana różnego rodzaju ozdoby kilka truskawek CIASTO: Do naczynia włożyć po kolei: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Do drugiego naczynia włożymy jajka, mleko i roztopioną (zimną) margarynę. Oba naczynia połączyć. Wymieszać. Ciasto podzielić
Gotuję Testujęzerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem - po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa(...)połówki lub ćwiartki. Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta kładź po kawałku truskawki, następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj
Food SquareOstatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i
Ratunku obiadwypieków w letnie dni. Słodycz kremu przełamują aromatyczne i orzeźwiające truskawki. Połączenie tych smaków sprawia, że niemal każdy chętnie sięgnie po kawałek przepysznej tarty. Tarta z Truskawkami - Składniki:ciasto:150 g mąki tortowej 100 g zimnego masła1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok(...)budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość. Moje
Słodka Stronaprzygotować je w normalnej formie i nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów. Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 120 g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 100 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego(...)wodzie, aby był bardziej zwarty. 7 Po przygotowaniu kremu nakładamy go na ciasto i wkładamy do schłodzenia na godzinę/dwie do lodówki. 8 Przed samym podaniem dekorujemy truskawkami. Artykuł Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiZaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)Składniki:Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa(...)Masa budyniowa: Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec. Ciasto marchewkowo - truskawkowe:Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)Smacznego
Słodkości i nie tylkozamrażarki a potem zetrzeć na tarce) 200 g cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki:600 g twarogu300 g białej czekolady330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik
Świat CiastaBezglutenowe ciasto z dodatkiem batatów gotowanych na parze, słodzone daktylami i surową, gorzką czekoladą. Uzależniająco smaczne, lekko ciągnące, z polewą z masła orzechowego. Kto się skusi? :) 2 bataty (około 600-700 g) 50 g nierafinowanego oleju kokosowego 50 g surowej gorzkiej czekolady 50 g surowego kakao(...)płatków migdałów 200 g mąki owisanej bezglutenowej 100 g świeżych daktyli bez pestek polewa: 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki płatków migdałów łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Ciasto przygotowałam w Thermomixie, ale możecie wykorzystać też inny sprzęt. Wystarczy dobrze zmiksować składniki. Bataty obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je na parze, do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane odstawiamy
Mienta blogBardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam. Przepis na T hermomix na dole. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do gotującego się mleka wrzucić masło. Podgrzewać i mieszać, aż masło się rozpuści. Powoli wsypywać kaszkę manną, gotować ciągle mieszając. Gotować jeszcze minutkę. Formę o wymiarach(...)wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć herbatniki na całym dnie. Gorącą masę z kaszką wylać na biszkopty, równo rozłożyć. Oczyszczone truskawki rozłożyć na masie z kaszki. Lekko przydusić. Galaretki rozmieszać w 3,5 szklanki wrzącej wody, odstawić, żeby prawie stężała. Gęstniejącą galaretką zlać truskawki i zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić na równe kawałki, można udekorować kleksikiem śmietany. Thermomix – wyłożyć formę herbatnikami
Kuchnia Pokoleńszczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą
mojewypiekiinietylkonaleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym. Składniki na 20 naleśników: • olej do smażenia naleśników • masło do odsmażenia naleśników • truskawki Ciasto • 2 szklanki mleka • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju Ser • 500 g sera półtłustego • 2 żółtka • 3 czubate łyżki cukru(...)waniliowym. • Dodać ser i rozetrzeć z żółtkami, wymieszać z rodzynkami. • Na naleśnik nakładać po jednej łyżce sera i zwijać w ruloniki. • Truskawki rozgnieść widelcem, część zostawić do dekoracji. • Przed podaniem obsmażyć naleśniki na maśle. • Podawać z rozgniecionymi truskawkami, udekorować całymi. Można dodać kwaśnej śmietany
To co kochamSezon truskawkowy trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia. Zimny deser, idealny na ciepłe dni. Składniki masy śmietankowej: 400 ml mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto(...)syrop waniliowy. Masę śmietankową wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Gdy masa zacznie się ścinać, wylewamy ją na tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa śmietankowa stężeje, na ciasto wykładamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Smak mojego domuSezon truskawkowy w pełni więc czas na sernik z truskawkami. Ciasto powstało z myślą o prezencie z okazji Dnia matki ale dotąd nie znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji. Składniki(...)soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie: 1. Wszystkie składniki powinny być
vaniliowoczekoladowaBardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Śmietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa. Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu truskawki ułożyć na całości 1/2 kremu biszkopt polewa na całość ciasta udekorować truskawkami tort czekoladowy z truskawkami
O kuchni z uczuciem