Przepyszne ciasto kruche z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Mój K. się w nim zakochał, znika w tempie błyskawicznym. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jeśli lubisz kokos i truskawki to strzał w dziesiątkę. Myślę, że to super pomysł na deser na weekend. Zapraszam Was serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 2 żółtka - 500 g mąki krupczatki(...)ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao. Wyłóż masę z truskawek. Na wierzch poukładaj kawałki ciasta, rozgniecione w palcach. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni C przez 55 minut do godziny na złoty kolor
SMYKWKUCHNI250g dobrze schłodzonego masła 1 jajko Masa owocowa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 300g malin 150g borówki 250g umytych, pokrojonych truskawek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek
Mała CukierenkaSezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe(...)pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy truskawki ;)Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Gotowe znika w mgnieniu oka z talerzyków
Lawendowe Niebociasto, będzie on oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 3 jajka 100-110 g drobnego cukru + 2 łyżki do owoców 60 g masła 200 g sera twarogowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony) 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru około 250 g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 50 g masła(...)pudru laska wanilii 1 łyżka wiórków kokosowych 70 g mąki pszennej Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą rozcierając palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Umyty rabarbar kroimy na cieniutkie plasterki. Umyte, osuszone truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce łączymy na sitku, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy do momentu aż puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym
Smaki Na Talerzubardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego szczypta solo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki oleju(...)kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi truskawkami udekorować wierzch ciasta. Smacznego :) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego
Domowa cukiernia Ewyciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć
Świat Ciastajogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego (ok. 20 g) 150 g truskawek Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy(...)ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy drobno. W salaterce lub szklance wykładamy kolejno warstwy jogurtu, truskawek i kremu orzechowego. Deser przechowujemy w lodówce. Dokładamy ptysiowe
KucharzycaBędą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę! Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach. Dziś mam dla Was przepis właśnie na te ostatnie! Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser. Koniecznie zróbcie! Są genialne! Niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach! SKŁADNIKI(...)kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z ziarenkami wanilii , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę, krótko razem mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Ciasto przekładamy do foremek. KRUSZONKA: Mieszamy razem mąkę i cukier, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę. Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy. Kładziemy na wierzch muffinek
Ostra na SłodkoGorąco polecam mój ulubiony przepis na sernikobrownie z truskawkami . Ciasto jest niesamowicie pyszne, a połączenie ze sobą czekolady, twarogu i truskawek to strzał w dziesiątkę. - bardzo proste w przygotowaniu - wiele porad, dokładny opis wykonania i zdjęcia - można użyć mrożonych truskawek lub innych owoców
AniaGotuje.plnajpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie
Bon appetit mon amiekuchni wszystkich domowników. Gdy podano je do kawy, znikało w błyskawicznym tempie, a ciotka C. nie mogła się nachwalić. Jego tata również był zachwycony, bo przepada za ciastami z truskawkami. Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić(...)znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, mąkę i mieszam. Przygotujcie ulubione owoce, najlepiej sezonowe. Wcześniej robiłam z rabarbarem, z jagodami a tym razem z truskawkami. Truskawki pokroiłam na połówki a te większe na ćwiartki. Owoce wymieszajcie z łyżką cukru i mąki, wyłóżcie na ciasto i lekko powbijajcie. Gotowe w 5-10 minut maksymalnie. Ciasto za każdym razem piekłam tak samo, czyli 50 minut +/- 2 minuty(...)zasada jest ta sama – do suchego patyczka . Upieczone ciasto zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po 30 minutach wyciągam – choć pewnie nie jest to konieczne. Więcej prostych przepisów na łatwe ciasta z owocami tutaj: Ciasto z rabarbarem i kruszonką Łatwe ciasto krówka z ananasem Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką Artykuł
Słodkie Gotowaniemąki pszennej;2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;2 płaskie łyżki żelatyny;80 g białego cukru.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Bia(...)czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki
Gospodyni Miejska