Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)pokrycia wybraną masą lub masami, ale mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie
SzczyptaSmaQBabeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna z mlekiem..150g jogurtu naturalnego150g oleju 3 jajka200g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka starta z 1/2 cytryny175g mąki pszennej100g mąki ziemniaczanejDo polania/posypania:czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier.Oddzielamy(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tlemoja radość długo nie trwała.Okazało się,że nie mamy internetu,jakaś awaria.Długo trwało to ich naprawianie ale w końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny: 6 jajek 1szklanka cukru 1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier(...)cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze
Niespełnione zdolności kulinarnepapierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki cukru(...)blaszki czekolada Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu
Cynamonowe szczęścielekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy
W mojej kuchniorzechy włoskie, migdały, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki, daktyle 1. Masło roztapiamy, studzimy. Rodzynki (ja dałam dwie garście) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Orzechy, migdały suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie wrzucamy do miski i zasypujemy 1 łyżką mąki, mieszamy. 2. Do misy miksera wbijamy jajka, miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie(...)się składników na małych obrotach. Kolejne dodajemy roztopione masło, mieszamy. na końcu wsypujemy bakalie. Z rodzynek odlewamy wodę, ja je dodatkowo jeszcze wycisnęłam w ręce i również dodajemy do ciasta. Całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksa pieczemy około 45-50 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy
kruche babeczkiBeza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z
Przepisy na widelcuOstatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu
Kuchnia w czekoladziewymieszać. Ciasto podzielić na 6 części, uformować kule, a następnie lekko spłaszczyć (serniczki mają być grube, ok 1cm), obtaczając z obu stron z kaszy mannie. Na patelni rozgrzać olej (ok 2 łyżek). Serniczki smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z owocami, miodem - wg uznania
Obiad gotowyGdy planowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach
Smaki Na TalerzuA Może tak dziś pizza? Szybka w wykonaniu na domowym ,drożdżowym spodzie z tuńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :) SKŁADNIKI
Gotowanie Patkiporcje ciasta i smażymy z każdej strony ok. 1 minutę; - swoje naleśniki smażyłam bez dodatku oliwy na patelni - jeżeli jednak chcecie możecie je oczywiście smażyć na łyżce oliwy; - do usmażonych naleśników nakładamy twaróg oraz ulubiony dżem i zawijamy naleśniki w rulonik. :) GOTOWE! Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. Polecam podawać naleśniki z jogurtem i ulubionymi owocami oraz dowolnym
MintTastemało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny, jagody
e-PrzepisyKulinarneSernik z migdałami to moja propozycja na poprawę nastroju. Pogoda za oknem zachęca do włączenia piekarnika, a ja dawno już nie jadłam sernika. Zapraszam więc na
Pieguskowa KuchniaSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania
Via Gusto