Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka(...)Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią warstwę. Składniki: • 1 kg sera mielonego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki
To co kochamsię ciasta. Na koniec jeszcze kilka moich rad : Każdy z nas ma swoje ulubione smaki masy makowej i dodatkami możemy dopasować ją do własnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć . Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym. Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu
Malinowa KawiarenkaSkładniki: ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników
czarrna od kuchniSezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o
Moja smaczna kuchniaOwoce, kluseczki i śmietana... Pycha! 500g truskawek 1,5 litra wody cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki) Zacierka: 250g mąki pszennej szczypta soli kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest mąka) Dodatkowo: śmietana Przygotować zacierkę. Do mąki dodać sól i stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto. Truskawki
Di gotujeNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyowocami, dżemem lub śmietaną. Ze wszystkimi tymi dodatkami smakują wybornie. Może i Wy skusicie się na takie placki. Składniki 150 g serka wiejskiego 2 jajka 1 szklanka mleka 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier do smaku olej do smażenia Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie
O kuchni z uczuciemłączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4 w ska li od 1 do 10. Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami
bistro mamaLekka pianka z galaretką jest pysznym deserem, ze zrobieniem którego nie powinien mieć nikt problemów. Składniki: 3 galaretki ( ja miałam pomarańczową, wiśniową i agrestową ), mleko
W kuchni u Monikizobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
RAROSSADziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna Kuchniaowoce, mus truskawkowy śmietana kremówka 250 ml 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej , mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową z proszkiem . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować równe koła. Na koło nałożyć po 2 łyżki ciasta . Piec
Sama słodycz i szczypta chiliMam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na
Pink Envelopezrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki mogą być nieco grubsze, lepiej utrzymają farsz. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem. Dodać ser, jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę z młynka, całość wymieszać. Tak przygotowany ser nałożyć na połowę naleśnika, na wierzch dodać pokrojone w plasterki owoce i zamknąć
Kuchnia w opałachsuszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty
BaRepas