śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru waniliowego krem pomarańczowy: 500 g dżemu pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach. Gotową masę wlewamy do tortownicy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy
ciastkarnia na kruchym spodziespód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm, smarujemy ciasto konfiturą czereśniową. Drugą część ciasta przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce. Składniki na masę: 600 g jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy mokre składniki. Wszystko razem mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Wykładamy masę na ciasto, posmarowaną wcześniej konfiturą. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, dekorujemy owocami sezonowymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałe 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej(...)miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno-biały biszkopt przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować połową masy budyniowej, na tym układać biszkopty nasączone w espresso - najlepiej 3 rzędy biszkoptów jeden za drugim. Pomiędzy biszkoptami układać tężejącą galaretkę (u nas na połowie ciasta
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedniu pieczenia. Dlatego ze spokojem i bez obaw można pracę nad nimi rozłożyć sobie na dwa dni. Szczególnie wtedy, gdy pieczemy kilka ciast na rodzinną uroczystość :). Składniki na 9 babeczek w kubeczkach (12 w papilotkach): 110 g masła 50 g deserowej czekolady, połamanej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego(...)kremówką i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je trochę ponad ½ ich wysokości. Gdy użyjemy kubeczków do muffinek nie wkładamy
Słodki Pomysłwlewamy do naszej masy mieszamy i czekamy aż masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut. Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno(...)przez 7 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu wyjmujemy z formy do przestudzenia.Powinno wyjść 6 spodów miodowych :).Starajmy się zbierać okruszki z ciasta potem się nam przydadzą. Kiedy spody stygną bierzemy się za przygotowanie kremu. Masło i masę kajmakową trzymamy w temp.pokojowej.Miękkie masło miksujemy do białości.Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową ,mieszamy i po łyżce dodajemy masę budyniową mieszamy.Powstaje
Mała w garnku mieszaSpróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki(...)rozwałkuj na grubość 5mm. 4. Wyłóż ciastem foremkę lub wytnij z niego pożądany kształt, a z pozostałego ciasta uformuj ozdobne brzegi. 5. Ponakłówaj widelcem spód ciasta i piecz 10min. w 180*C. Masa malinowa: 1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj do momentu rozpadnięcia się malin. 2. Masę malinową wyłóż na upieczony i ostudzony spód. Masa chałwowa: 1. Chałwę
Kuchnia w Słońcu Skąpanasuchego patyczka. 2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia mas. 3. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy masą śmietanową, na całą powierzchnię ciasta układamy zamoczone w kawie biszkopty. Ponownie smarujemy śmietaną, układamy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji), przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy obficie masą śmietanową, dookoła układamy
Szefowa kuchnidnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Masa serowa: Białka ubić na sztywno z połową cukru. Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń(...)ponownie wymieszać. Do masy serowej dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki oprószone mąką i przemieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się zbyt mocno przypiekać nakryć papierem
Ala piecze i gotujepysznie… Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :) Składniki na kruche ciasto 200g mąki 100g masła (zimnego) szczypta soli 1 jajko Składniki na masę do tarty 400 ml śmietanki 150g sera żółtego 2 jajka sól pieprz Składniki – dodatkowo 10-14 brukselek 50g sera żółtego Przepis na kruche(...)żółty ścieramy na tarce. W misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Tarta na kruchym cieście z brukselką – przepis Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy Na podpieczoną tartę wylewamy masę śmietanowo- jajeczną. Brukselkę układamy na tarcie i całość posypujemy startym, żółtym serem. Tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy na ciasto. Ewentualnie wyrabiamy ręcznie. Gotową masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i miksujemy z sokiem(...)wcześniej na tarce). Bób tonka nie jest łatwo dostępny, więc ewentualnie można go zastąpić ziarenkami wanilii wyskrobanymi z jednej laski. Masę można dosłodzić jedną łyżką cukru kokosowego, ale jeśli mandarynki były słodkie, to nie jest to konieczne. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika
Quinoa Raz!blachę o wym. 33 x 22 cm: (Inspiracja: "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego.Cukiernia Lidla ") Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g orzechów laskowych zmielonych na pył 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka Masa makowa: 2 żółtka 20-30 g cukru trzcinowego 120 g rozpuszczonego masła 1 puszka(...)kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni
Simply Foodprzecieramy przez sitko i mieszamy). Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h). Ciasto czekoladowe (spód): Masło i posiekaną drobno czekoladę wkładamy do szklanej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę (czyli ustawiamy miskę na garnku, w którym gotuje się mała ilość wody). Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej i lekko(...)około 20-25 minut (w tym przypadku nie ma sensu sprawdzać patyczkiem – może być mokry od czekolady). Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy
Poezja smakugram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy - 1 łyżka mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę(...)Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut. SMACZNEGO! :-) * * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice
Wielopokoleniowoubijania dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę. Wszystkie składniki ubiłam blenderem Braun MQ9. Sposób przygotowania ponczu: W wodzie rozpuścić pozostałe składniki. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt przeciąć na 3 blaty, biszkopt na spodzie nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć ćwiartki mandarynek obrane ze skórki, wyłożyć połowę pozostałej masy śmietankowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować
Przepisy kulinarne babci AntoninyMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki z kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto
mojewypiekiinietylko