ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:393/3191)

Kokosowy pleśniak 400

smarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK 726

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest.       SKŁADNIKI NA CIASTO :  1,5 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego(...)PRZYGOTOWANIE :  Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.  Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 184

tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.   Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi(...)mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Choinka makowa z ciasta francuskiego 110

Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie(...)płaty) -  w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Na stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole

Mania Wypiekania
Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku. 2436

łyżki cukru pudru   Masa orzechowa:   300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów) 100 g masła 2 łyżki miodu   Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.   Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie(...)masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.   Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.   W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła

kuron.com.pl
Pierniczki, pierniki 139

tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent dla bliskich osób - wystarczy umieścić je w celofanie, zawiązać wstążką i prezent gotowy(...)ostudzoną masę z rondelka. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą.  Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby mogło odpocząć. Po tym czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Ugotować
Kora orzechowa wg Aleex 142

mojej kuchni przepisu, który wygrał jeden z konkursów urodzinowych. Do oryginalnej receptury wprowadziłam małe modyfikacje, aby ciasto było idealne. I jest takie, naprawdę. Ciekawy smak ciasta bakaliowego doskonale współgra z orzeźwiającą delikatnością masy i chrupkością czekolady. Brzoskwinie świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek(...)zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej. 14. Na warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego

W mojej kuchni
Domowe maślane kruche ciasteczka 129

ustach.  Składniki: * 20 dkg masła * 30 dkg mąki * 5-6 łyżek cukru * 1 łyżka cukru wanilinowego * 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę.  Ja swoje ciasto chłodziłam 1 godzinę w lodówce.  Wałkowałam po tym czasie na grubość ok. 3-4 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka. Piekłam 10-15 minut w piekarniku nagrzanym(...)kolor ciasteczek po ok. 10 minutach - mają się upiec na złoty kolor * wiórki nie są konieczne, ja robiłam część z wiórkami a część bez  * jeśli ciasto nie chce się ugnieść na gładką masę dodać jeszcze odrobinkę (ok. 5 g masła) Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciastka czekoladowe Tartine czyli Slodki Czwartek odc.123 177

strużką czekoladę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 10 minut - po tym czasie wierzch ciasta powinien zastygnąć, a cała masa zgęstnieć. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na małą łyżeczkę nabieramy ciasto - u mnie to była łyżeczka z dużą górką i przy pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej(...)wodzie wykładamy masę  na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut  - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi. Zdejmujemy je z blachy i dopiero po 5 minutach, kiedy przestygną, odklejamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 166

Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki)   Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego(...)lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na kruchym spodzie-ciasto kruche można nawet na początku mikserem wyrobić,bardzo dobrze się wyrabia, a ciasto szybko znik 201

jednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30 dag mąki tortowej 2 jajka cale 2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i rozwałkować lub rękami rozłożyć ciasto na blaszce, a potem na to wylewamy masę serową i pieczemy 1h 20 min, wszystko zależy od piekarnika. masa serowa 1 wiaderko sera Włoszczowa 1 kostka sera(...)szklanką cukru, potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy

Moje Wyroby
Ciastka francuskie z serem i mandarynkami 197

wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z masą serową i mandarynkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g sera białego, 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 mandarynki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę(...)połowie krążków wykrawam na środku szklanką o małej średnicy mniejsze krążki. Powstałe obręcze układam na większych krążkach lekko je dociskając. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nakładam porcję masy serowej. Wyrównuję. Na masie serowej układam kawałki mandarynek. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Maxi King 2043

dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

charlotte gotuje
Tarta szarlotka pod bezą 179

kusząca.  Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna.  Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy 30 cm : 2 żółtka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, opcjonalnie 2 łyżki wody, 120 g masła, masa z jabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Ciasto jeżynowe z musem czekoladowym 163

sporo. Udało mi się nazbierać taką ilość, że starczy na jedno ciasto. Początkowo chciałam zrobić tartę, ale szkoda było mi poddawać owoce obróbce cieplnej. I tak też ze skromnego ciasta wyszedł ogromny tort z galaretką i musem czekoladowym. Lubię do swoich wypieków dodawać zdrowy akcent, dlatego też mus składa się z jogurtu greckiego, zaś zamiast cukru dodałam miodu. Całość komponuje(...)jednolitą masę i wyłożyć równomiernie na galaretce z jeżynami (najlepiej oblepić w tym celu boki ciasta folią aluminiową). Włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin lub do stężenia masy czekoladowej. Wierzch ciasta udekorować startą białą i gorzką czekoladą, opcjonalnie jeżynami

Passions hobbies life