jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia
Cukier&Puderprzesiać (to, co zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny(...)pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysnickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru 8 łyżek(...)biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby posmarować nią ciasto można podgrzać ją nieco, żeby zrobiła się bardziej płynna. Smarujemy cały wierzch ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Gotowe ciasto
Ciastkozercykawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy(...)tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję. Sernik należy schłodzić
Smakołyki Berenikitroszkę oliwy; - następnie nakładamy ciasto do papilotek: dno papilotki zakrywamy ciastem, następnie do środka dodajemy posiekane wcześniej orzechy brazylijskie oraz kosteczkę jabłuszka i ponownie na to nakładamy masę - papilotki należy napełnić ciastem do ok.3/4 ich wysokości; - wypełnione masą papilotki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy ok. 25 minut, aż się zarumienią - dla pewności pod koniec
MintTastepoprawi. Pewnie nie będę osamotniona w stwierdzeniu, że dobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości, bo drożdżowe ciasto nie lubi popędzania. Musi wyrosnąć w swoim tempie, czasami(...)przez kilka minut. Powinno swobodnie odchodzić od rąk i naczynia. Odstawić przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając dłonią. Odrywać kawałki wielkości jajka, spłaszczać do uzyskania niezbyt grubego placuszka. Na wierzch nakładać po łyżce masy krówkowej i zlepiać formując kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie od góry. (Można układać ciasno
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto czekoladowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z czekoladowym, wilgotnym ciastem , tworząc niezwykle połączenie smaków - ciasto idealne na każdą okazję. Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody(...)przemian z wodą i olejem starając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 25 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Studzimy. Krem adwokatowy: Do miski odlewamy ok. pół szklanki
Słodka Stronamieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła. Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień(...)sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami. Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkostopniach. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z sypkim budyniem. Gotową masę studzimy. Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka(...)Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka. W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło. Ciasto(...)odstawić do ostudzenia. Pistacje posiekać. Przygotować polewę. Cukier puder wymieszać na gładką masę z sokiem i skórką z limonki. Gotową posmarować ciasto i posypać pistacjami. Smacznego! Jest naprawdę pysznie
TrufelkowoPyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta(...)jest bardzo dobra:) Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150 g schłodzonego masła 80 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste) Masa 4 jajka 1 żółtko 300 ml śmietanki … Czytaj dalej Tarta cytrynowa z bezą
gotuj ze mnąrówne części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną kładziemy do dołu. Na biszkopt wykładamy ostatnią część masy i owoców. Tort schładzamy w lodówce przez kilka
Kulinarne przygodytruskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗 Składniki(...)odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego
kulinarne odsłony patidanie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego(...)grecki i zmiksować Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki Na środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe Podawać posypane cukrem pudrem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com