ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:389/3191)

Strucla makowa 112

olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w drobną kostkę morele i żurawinę, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę(...)Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód

Obiad gotowy
Pasteis de nata 167

Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem.  Wyłączyć(...)Wyrobioną masę przelać przez gęste sito, aby pozbyć się grudek. Do masy dodać żółtka. Wymieszać. Masę budyniową wlewać do każdej foremki, zostawiając przynajmniej 0,5 cm wystającego ciasta. Ja zostawiłam mniej i masa przelała się do foremki, więc ciasto znalazło się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne kakaowe ciasto dla zakochanych 156

Ciasto to jest wyborne, jeszcze nigdy nie słyszałam żeby ktoś był niezadowolony. Kawałek takiego ciasta na Walentynki dla ukochanej osoby to będzie coś. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku w małym odstępie. Teraz dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę za pomocą miksera. Blaszkę o wymiarach(...)mięsa. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko rozbić. Składanie ciasta – na zimne ciasto rozłożyć krem i obsypać prażonymi orzechami. Ciasto jest bardzo bardzo pyszne

Kuchnia Pokoleń
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 226

ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY(...)strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Dekorujemy ciasto, opalamy palnikiem. Zajadamy! Smacznego! Wpis powstał we współpracy ze sklepem Winezja.pl

Ostra na Słodko
Mazurek orzechowy z koglem 151

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka(...)ubić na sztywną pianę. Do zmielonych orzechów wsypać sodę. Wymieszać. Następnie wlać masło z dodatkiem cukru. Całość połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białko. Masę delikatnie ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec około 25 minut w 180 ºC ( mazurek powinien się lekko zarumienić). Pod koniec pieczenia przygotować polewę żółtkową. Żółtka ubić z cukrem

Ugotować
Sernik z Kokosem Siostry Anastazji 528

Przygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy(...)ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie

Słodka Strona
SERNIK OREO 368

mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie(...)pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko

Ostra na Słodko
Karpatka z kremem jeżynowym 118

Pyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 125 gram margaryny 5 jajek  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 0,5 litra śmietany 36 % 1 szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek(...)dodajemy cukier puder oraz ucierając wlewamy po trochu musu jeżynowego . Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, przed podaniem ciasto polewamy polewą czekoladową

Bajeczna Kuchnia
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 219

szklanka) 100 gr dżemu z owoców leśnych (niekoniecznie) 6 żółtek 400 gr mleczko kokosowe ew. 1 szklanka śmietany 30% Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 10-15 min, do zarumienienia pianki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto kroić dopiero do całkowitym ostudzeniu, inaczej masa owocowa może wypłynąć, ciasta nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Ciasto kruche z rabarbarem i pianką Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

moj przepis na
Chałwowiec 240

proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym.  Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony(...)części. Do jednej kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę.  Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową, w którą wciskamy lekko beziki. Następnie wykładamy masę z nutellą i przykrywamy ciemnym biszkoptem. na górę polewa i kokos. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Gotowe

Tagebuch po polsku
Sernik truskawkowy (dwukolorowy) 257

Pyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek(...)dodać po łyżce musu truskawkowego. Miksować na bardzo niskich obrotach. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Przygotowaną masę przelać na sam wierzch ciasta. Ciasto umieścić w lodówce i  poczekać, aż stężeje.  5. Przed podaniem można udekorować miętą i truskawkami

Ugotować
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 171

nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko 200 g mąki owsianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 100 g masła składniki na masę: 300 g świeżego łososia 100 g świeżego szpinaku 100 g mozzarelli 4 jajka 1 ząbek czosnku 2 dymki 100 ml śmietany(...)mini kulkach to każdą kulkę przekroić na pół. wymieszać ze sobą jajka i śmietanę. dodać szpinak, łososia, mozzarellę, posiekana dymkę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotową masę przelać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni c przez około 30 minut. Przed końce pieczenia należy sprawdzić czy masa jest dobrze zapieczona. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia

Przysmaki Karolki
SERNIK DYNIOWY. 172

jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam  z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania(...)białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca

W kuchni Karmel-itki
Szkockie placuszki ziemniaczane 146

Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty

Codzienne Gotowanie