łyżki oleju lub roztopionego masła cukier puder do posypania truskawki 1. Jajka miksujemy na puszystą masę,dodajemy jogurt i olej i miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukier puder, wszystko jeszcze raz miksujemy. Jak by nasze ciasto było bardzo lejące to musimy dodać jeszcze mąki. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy
kruche babeczkiwaniliowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotuj z Mąkągości na naszym stole. Jest pyszne, aromatyczne i efektowne. Po prostu rozchodzi się w mig :)Ciasto:3 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny4 żółtka1 łyżka śmietany 18%1 niepełna szklanka cukruKrem:400 ml śmietany 30%2 śmietan-fixyWierzch:mała puszka masy krówkowejorzechy lub migdały
Krokusowy Domczasu zamieszaj budyń, aby nie zrobiła się na nim skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta. Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej
Przepisy i porady kulinarneczekolady do rysowania pajączków Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mleko i roztrzepane jajka, następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej
Słodkie zapomnieniejakiś czas mieszamy aby masa się nie przypaliła, gotową odstawiamy do przestudzenia do przestudzonej masy maślano czekoladowej dodajemy pozostałe składniki czyli , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, jajka oraz ekstrakt waniliowy, całość miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy maliny, delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości pieczemy około 18-20 minut w temperaturze
Słodkie zapomnienieszklanki soku z pomarańczy (z ok. 1 pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm (keksówkę) dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie w masę wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy
My sweet a lifeMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. dodać do masy i wymieszać na jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka
Ala piecze i gotujemąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę - Thermomix czas ok 1 min / obr 3-4 dodać jajo i ponownie utrzeć dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia - Thermomix czas 1-2 min/obr 3-4 z ciasta oderwać równe porcje po obtoczeniu w cukrze z dwóch stron układać na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie z pasjąTwaróg rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zarabiamy ciasto, które może się kleić, jednak staramy się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy tym leniwe pierogi będą miększe i delikatniejsze. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masę twarogową i formujemy z niej długi dość cienki wałek. Za pomocą noża lub łopatki odkrawamy
Słodka Stronakremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie. Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką. Deser jest przepyszny i zawsze szybko znika! Polecam! (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 18-22% 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka
Di gotujeprzestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy, żeby powstała pianka. Schłodzoną galaretkę przelewamy na przestudzoną masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny :) Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. RADA: mus jest delikatny, jeśli chcecie udekorować to lepiej dodać truskawki
Moniki Smakołykikostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę. Dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy zagęścić zupę, dodajemy miąższ. Doprawiamy do smaku. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/szybkie-gazpacho/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMasło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec
Obiad gotowyjednym jajku, miksujemy dalej. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy jeszcze chwilę. Mikser odkładamy, a do masy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuJajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (około 7-10 minut). Masę jajeczną łączymy z zimnym masłem, maślanką oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami
Smaki Na Talerzumasą śmietanowo jajeczną. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia. Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Składniki: Ciasto(...)ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5 minut aż się lekko zarumieni. W misce rozbijamy jajka widelcem, dodajemy mleko i śmietanę i całość łączymy. Trzemy gałkę muszkatołową, około 2 łyżeczek. Boczek wykładamy na spód tarty, posypujemy startym serem i na całość wylewamy masę
Delusional TrineIndiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺ ? Potrzeba na ciasto: Czytaj więcej
Tylko pysznieprzez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj. Etap III - Krem Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj. Etap
Wylizany Rondeljabłka, olej do smażenia, cukier puder. Przygotowanie: Jajko z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Miksować do połączenia się składników. Jabłka obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej
W kuchni u MonikiWiosna, a wraz z nią słońce i kolory, które powoli wracają do kuchni :) To pastelowe ciasto nazwałam Wielkanocnym ptasim mleczkiem, bo właśnie tak mi się kojarzy :) Składniki na warstwę kakaową: 1 szklanka mleka 1 margaryna 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 2 dag żelatyny Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki razem połączyć i gotować przez 10 minut. Gotową masę podzielić na dwie
Tradycyjna Kuchniaproszek do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru Przygotowanie: Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski wrzucamy jajka. Dodajemy szklankę cukru. Opakowanie cukru waniliowego. Trzy szklanki mąki. Dodajemy szklankę oleju. Całe opakowanie proszku do pieczenia. Wszystko razem miksujemy. Gotową masę wylewamy do foremki, jabłka kroimy w kosteczkę i rozkładamy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego
My World by Dagmara Rekrozpuścić w nim masło. Letnie wlać do drożdży ze śmietaną i cukrem - wymieszać. Do płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dodać aromat waniliowy, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe 1,5 szklanki mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby się bardzo kleiło podsypać mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na około 1,5godzinki
W garach u Gosidelikatnie wymieszać całość. Do foremek na muffinki najpier nakładać masę buraczaną a na jej wierzch masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 do 40 minut. Smacznego! Jeśli używamy papierowych foremek na muffinki posmarujmy je od wewnątrz masłem lub olejem. Ciasto nie zawiera w sobie żadnego tłuszczu dlatego tez może przywrzeć do papieru. Najlepiej jest użyć
mecooksmiękkości. Jeśli trzeba, dolewamy ciut wody. Solimy i pieprzymy do smaku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z podprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/rozgrzewajaca-zupa-krem-burakow-soczewicy/ MieszamWGarnku Artykuł Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumyjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy ryżowej, dodajemy również mąkę, jajko, cukier i mieszamy. Jeśli jest potrzeba, dodaję jeszcze trochę mleka lub mąki. Wszystko zależy od soczystości jabłek. Olej rozgrzewamy na patelni i nakładamy ciasto łyżką. Spłaszczamy aby nie były za grube. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie
Życie zaczyna się w kuchnisuper fusion i kukurydzę zastąpić mąką kukurydzianą. Ze względu na rodowody dań wyszło prawie jak Masa na Kiełbasę :) Składniki: - mąka kukurydziana - mąka pszenna - żółtlica Wykonanie: Mąkę kukurydzianą z małą ilością mąki pszennej (aby się lepiej robiło ;) ) mieszamy z wodą w celu uzyskania lejącego się ciasta. Smażymy cienkie naleśniki. Żółtlicę dusimy, doprawiamy i kładziemy na naleśniki. Zawijamy w rulony. Możemy lekko
Kryzysowa Książka Kucharskanakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie w miseczce mieszam śmietanę, jogurt, jajka i ser na gładką masę. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy spód do tarty się podpiecze wykładamy kurczaka
Cook&Lovedokładnie wymieszać. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Składniki polewy roztopić i mieszając podgrzewać do uzyskania lśniącej masy. Polewą posmarować muffiny i ozdobić posypką cukrową. Z tej porcji wychodzi 18 muffinek
Kolorowa kuchnia Elkipianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy
Kolorowy Przepisownikpolewę : 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru 6 łyżek wody 3 łyżki masła Przygotowanie ciasta: Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem
Mechanik w kuchnikawałki. W misce wymieszać jogurt, sos sojowy, obie papryki, sól i pieprz. Do przygotowanej masy włożyć pokrojone piersi z kurczaka, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Płatki kukurydziane przesypać do grubego foliowego worka i rozdrobnić np. za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa. Mięso po leżakowaniu wyjąć z lodówki i każdy kawałek z osobna
Simply Foodkokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! * do miksowania ciasta używam blendera Illumina 4 w 1 marki Russell Hobb
Poranek na słodkododajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLovepomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Tortownica 20 cm Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
VioletoweKucharzeniekoniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimaślankę, jajka, wanilię, następnie dodać ser, skórkę z cytryny i cukier, wymieszać na jednolitą masę, dodać 2 łyżki oleju lub łyżkę stopionego chłodnego masła, następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek), na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche, podawać z owocami, polane np. syropem klonowym
Kuchnia BeatyCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się
Poezja Smaków - blog kulinarnynasienne i pokroić w niewielką kostkę. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę
Domowa cukiernia Ewyuzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta, ok. jedną garść na dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać
Calzonella.com/czekolady) zmiksować na gładką i jednolitą masę. Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą. Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut
Di gotujełyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Masa jogurtowo - czekoladowa: masa kajmakowa do udekorowania 160 g białej czekolady 125 g jogurtu greckiego
The Sweet Damseldosypujemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wkładamy masło z ksylitolem. Całość miksujemy na jasną masę dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy zawartość drugiej miski, dolewamy mleko oraz ekstrakt. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni
Kolizje SmakówZapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji. Tak na marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest nieporozumieniem, dlatego też przewrotnie nazwałam swoją szarlotkę bez pieczenia Charlottą. SZARLOTKA CHARLOTTA Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
Bon appetit mon amiejajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrami na jednolitą masę, dodać jajko, wsypać przesianą mąkę (2 rodzaje) i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze
Mania Wypiekaniażółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego
Kubki smakugorzka czekoada C iecierzycę zmiksować z bananem i mleczkiem na gładką masę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone daktyle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni przez ok 40min. Posypać czekoladą. *nie dodałam, ale następnym razem tak spróbuję, by ciasto wyszło mniej maziste :) Ps. coś mi się z rozmiarem czcionki dzieje i nie mogę ustawić normalnej
More food, love and dreamsskóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę. Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez
Miód i pieprzPyszne babeczki z bitą śmietaną. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy cukier waniliowy Dodatkowo: posypka cukrowa cukrowe płatki śniegu Sposób
Bajeczna Kuchniatrudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy
Kuchnia Pokoleńpietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami - sól
sierotka maRysia w kuchniodstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko razem miksujemy i doprawiamy szczyptą soli. 2. Kroimy na kawałki 10 dag czekolady, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Przygotowujemy formy wyłożone papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcję ciasta, robimy małe
Apetyczna babeczkapodanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min. Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny. Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec ok 10 min w temp
Gotowanie jest łatweziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam
Kulinarny Pamiętnikmasę bananową i całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami
My Chcemy Jeśćłyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami smażyć w rozgrzanej gofrownicy
W królestwie smaków Beatyprzygotowujemy śliwki.Na patelnię wsypujemy cukier , dodajemy masło i mleko. Podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkałyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego
Przepysznik - BLW i nie tylkosię połączyły, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkonastępnie włożyć mniejsze foremki ( foremki o wym.7,5cmX7,5cm). Na spód każdej foremki nałożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa z gruszkami: Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
W kuchni u Monikiresztek możemy wykonać jakie wzory, ozdoby (u mnie serduszka). Zamiast pokrywać całą tartę z wierzchu ciastem, można także wykonać kratkę lub w ogóle z niego zrezygnować, dając go wcześniej więcej do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy dopiero, gdy wystygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz
Domowy Smak Jedzeniabudyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu. Ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaamasłem na średnich obrotach. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach
AZgotuj!sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę. Dodawaj do masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut. Pozostaw
AZgotuj!mocno schłodzona 1 śmietan-fix 1 cukry wanilinowe Świeże truskawki pokrojone na 4 części. PRZYGOTOWANIE ciasto: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy
The Sweet Damselwmieszane w czekoladę dodaję białka w trzech częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie
Blondynka Gotujeblachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną w gorącej kąpieli czekoladę, dokładnie zmiksować. Ostudzić Rabarbar: 1. Na patelni ugotować
KreatywnePinysmak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Składniki na masę serową
Made By Mom And Sonkawałki długości ½ średnicy formy. W podobnej długości kawałki kroimy kabanosy. Na środku podpieczonego ciasta układamy promieniści szparagi na przemian z kabanosami. W luki miedzy nimi wysypujemy świeży lub mrożony groszek. Jajka, śmietankę, starty ser, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. Zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach
Pyry na Gazpowtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy „najlepsze ciasta” i ten – czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie
Pink EnvelopeMąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego
Ciasteczkowy Potwórpudru 40 orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa będzie gładka oraz puszysta. 2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette
KreatywnePinygładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała
W kuchennej krainiezgęstnieje. Jaja wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników. Muffiny przed pieczeniem Po wyjęciu z piekarnika i chwili
Zapiski Młodej ŻonyBardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy
Made By Mom And Sonwlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez pestek woda WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Potem blendujemy na gładką masę. Znacie pastę daktylową? Lubicie
Zofianałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniuCzytaj więcej
bistro mamaciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki.Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min.Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Babeczki można napełniać dowolną masą
Mix smakubitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego400 ml śmietany
Z butelką mleczka w tleostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną czekoladą. Pieczemy
Słodka StronaGruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron. Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia. W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche. Piec 30-40 minut w 180 ° C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni
Food Squarechcesz uzyskać chlebek niski i przy tym bardziej aromatyczny, to zrób w dwóch keksówkach.Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren w sobie. Włóż do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz przez około
Z Kuchni Do KuchniOdstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy
Aga w kuchniPiec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru
Walijskie Pichcenieszczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku
Walijskie Pichceniesodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiskórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatitypuder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około
Kulinarne przygody GatityCiasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni
Grunt to przepis!kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą
Grunt to przepis!Polski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki(...)wystudzonej masy wrzucać żółtka i ubijać, dodać mąkę i proszek. • Połączyć z ubitą pianą i pokrojonymi na drobne kawałki czekoladami – każdą kostkę na 6 części. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. • Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi
To co kochamoraz miękkie (w temp. pokojowej) , pokrojone w kawałeczki masło. Ubijamy, aż masa będzie gładka. Następnie mieszamy (przy pomocy widelca) z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki
WYSPA SZCZĘSLIWAtemperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę
Moja Galeria SmakuLato idzie wielkimi krokami, słońca coraz więcej i wolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy. Masę wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy przez 30 - 35 minut w 200 stopniach. Polewę przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto
Pan i Pani Smith w kuchniteraz, gdy nie mamy jeszcze dużego wyboru świeżych warzyw i owoców. Czytaj więcej – Przepisy na marchewkowe pyszności A dziś zapraszam Was na pyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe . Dietetyczne ciasto marchewkowe 100 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego(...)natłuść olejem kokosowym lub masłem, przełóż do niej masę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przetnij na pół i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj krem Do miski przełóż twaróg, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie zmiksuj. Na przestudzony spód ciasta wyłóż i rozsmaruj 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a następnie wyłóż ¾ kremu. Całość
365 dni dookoła kuchniUbijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej(...)dodawać stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż masa będze puszysta i bez grudek. Wyłożyć całość na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. Cytrynowa pianka : galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić
Pieguskowa Kuchniamasę twarogową:-1/2 kg mielonego twarogu-30 dkg krajanki twarogowej-4 jajka-1/2 szklanki cukru białego-1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego-1/4 szklanki wody-2 łyżki mąki ziemniaczanej-1 łyżka kakao-2 łyżki stopionego masła-aromat śmietankowy-słoiczek kwaśnego dżemu Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy. Składniki na ciasto(...)margaryny-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat Krajankę twarogową kroimy w długie paski. Zalewamy syropem cukrowym. Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem. Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych
Maminek kulinarnyWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować ciasto fit. Polecam, ponieważ jest smaczne i zawiera zdrowe owoce: borówki amerykańskie, których chociaż w sezonie nie powinno brakować na naszym stole. Są one cenione na całym świecie nie tylko za smak, ale właśnie za swoje właściwości zdrowotne. Borówka miedzy innymi poprawia wzrok, reguluje trawienie, jest pomocna w walce z miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia(...)cukier ze skórką pomarańczy oraz pokrojone daktyle. Wymieszać. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać borówki i ponownie wymieszać. Przełożyć na blachę o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 35 – 40 minut. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową: w małym rondelku rozpuścić 2 rządki czekolady mlecznej
Przepisy BabciBabeczki powstały w sposób spontaniczny. Chciałam komuś zrobić miłą niespodziankę, a niestety nie było czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam(...)soku. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z pomarańczy. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia
Di gotujelukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje
W garach u Gosimasę. Sama zrobiłabym go bez spodu, ale miałam do wykorzystania herbatniki, dlatego wolałam je w taki sposób przemycić niż jeść je same.😀 Apropo, taki serniczek nie ma miliona kalorii i zawiera ok. 150 kcal w jednym kawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują(...)starczyło czasu na pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa
Zdrowie i pysznie na talerzugładkiej konsystencji. Formę (u mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem a następnie wylać masę serową. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić
Ola la LCHF