ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1954/3191)

Orzeźwiający placek rabarbarowy z miętą i cytryną 211

zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesypać przez sitko składniki sypkie, zmiksować, po czym dodać herbatę miętową, sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować i przelać do formy. Na wierzchu rozsypać równomiernie rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony

Passions hobbies life
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 136

proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny      Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się do upieczenia w kubku w mikrofalówce. W wersji full-wypas rozpuszczamy jednak całą kostkę(...)trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy 40-45 minut

sama złodycz
Ciasto z gruszkami i cukinią 111

wypróbujcie i napiszcie swoje opinie w komentarzach. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA, które Wam polecam. W te upały, które ostatnio panują polecam również ciasta bez pieczenia, które również w tej zakładce wyszukacie. Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)cukrem na puszystą masę, a następnie miksując wlewać stopniowo olej. Dodać odciśniętą cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać słonecznik oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Delikatnie wymieszać Blaszkę prostokątną (keksówkę) o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Schabowa kieszeń z pieczarkami babci Basi 222

sera żółtego . Składniki na ciasto : 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna sól, Sposób przygotowania : 1. Pieczarki obrać, umyć, posiekać . Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego lub oliwy, dodać pieczarki. 2. Posiekać cebulkę bardzo drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić(...)oprószyć solą i pieprzem. 5. Pieczarki na patelni dzielimy na 4 części 6.Na każdy kotlet rozłożyć porcję pieczarek tak, aby po złożeniu można było przyklepać tłuczkiem brzegi . 7. Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników: jajko rozmieszać trzepaczką z mlekiem, dodawać partiami mąkę. Ciasto musi być lejące, ale powinno być dość gęste, gęściejsze niż na zwykłe naleśniki. Jeśli zanurzymy

Pysznosci Babci Basi
Ciasto z malinową nutką 260

prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie. Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
TORT WIELKANOCNY 287

tylko smakował, ale i pięknie prezentował się na świątecznym stole :). Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy(...)dekorujemy czekoladą. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm): 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese 582

radzę dodać fix. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese Składniki: Spód: 150g precelków 60g jasnego brązowego cukru szczypta soli 110g masła – roztopionego, ostygniętego Nadzienie czekoladowe: 150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej(...)niskich/średnich obrotach serek, masło orzechowe i cukier puder. 6. Do serowej masy dodać 1/3 ubitej śmietanki i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód i wyrównać. Wierzch można posypać posiekanymi orzeszkami lub precelkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Do ozdoby

Mała Cukierenka
Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju 159

się coś dzieje, że nawet czasami sama za tym wszystkim nie nadążam. Zatem cieszmy się z krótkich chwil i korzystajmy z życia, ile się da. Na dobry powrót - proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ), z moimi drobnymi modyfikacjami. Tortownica 26 cm Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (aż zaczną pojawiać się "bąbelki" powietrza). Następnie wlać olej i wymieszać. Na końcu, na najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając

My simple kitchen
Truskawkowa pianka 371

kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam biszkopt. Piekę 10-15 minut. Pianka: Kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Żelatynę dwie łyżeczki namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wykładam 1/3 masy na biszkopt. Truskawki(...)mikrofali. Jeszcze ciepłą dodaję do truskawek. Na śmietanę białą wylewam śmietanę truskawkową. Wstawiam do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody gorącej. Jak przestygnie wylewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia

wesoła kuchnia
Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 329

wmieszałam ją za pomocą łyżki do masy. Na koniec dorzuciłam suszone wiśnie. Masę wyłożyłam do tortownicy i tu możecie się śmiać, ale zrobiłam to na Blondynkę, bo poziom wypadł równo ze ściankami tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki za to, aby ciasto nie wyrosło. Na szczęście dużo nie wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało

Blondynka Gotuje
Kokosowe ciasto bananowe 159

drugie a nawet pierwsze śniadanie. 5.0 from 1 reviews Kokosowe ciasto bananowe   Drukuj Prep time 15 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 15 min   Ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 110 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750) ½ szklanki mąki ryżowej(...)jednolitą masę ok 5 minut. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość. W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na wierzch położyć pokrojone

Cooking for Emily
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 336

Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę. Masa pomarańczowa: Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem

wesoła kuchnia
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 399

sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym(...)Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Karmel: Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier, miód i w momencie, jak się składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty
czekoladowe ciasto z bakłażanem 147

czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do  ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą  Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)skóry, wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 35-40 minut.  Na koniec

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania