jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać(...)mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać
Ala piecze i gotujePyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek. Uwielbiam to ciasto ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli(...)cukier waniliowy, delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości mąki ziemniaczanej , pieczemy około
Wanilia i Kardamonzeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła(...)łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić. Karpatka: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć z ognia odłożyć do przestudzenia. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku
Ala piecze i gotujeobrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy i nalewkę. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy
Podróż w kulinariażelatyny -8 łyżek cukru + do posypania trójkątów -1/4 opakowania ciasta francuskiego -imbir -bita śmietana Przygotowanie Marchew umyć, obrać i ugotować na parze. Ostudzić. Do połowy dodać 150ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru i szczyptę imbiru (lub mały kawałek świeżego). Zblednować. Wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, zagotować. Lekko ostudzoną masę podzielić na 4 szklanki. Wstawić do lodówki do stężenia(...)cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa). Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego
Zielona Kuchniaciasto zaliczamy do klasyki angielskiej. Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni. Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka skórka otarta(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Nie ucierać- zamieszać do połączenia. Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwodę różaną – ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy porcjami (na 3 – 4 razy) do masy serowej – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W szerokim garnku (ja robiłam w gęsiarce) rozgrzewamy olej. Na talerzyku szykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą
mojewypiekiinietylkopieczenia/folią spożywczą, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia
Di gotujePogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami. Składniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4 średniej(...)zlewamy do miseczki i odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy na około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki na 12 dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)długo). Dorzucić pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego
Simply FoodNigdy nie robiłam ani nie jadłam takiego ciasta, więc nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Z ogromną niecierpliwością oczekiwałam na efekt końcowy i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Ciasto wyszło pyszne i jest smaczne na zimno i na ciepło. Super deserek do popołudniowej kawki :) Składniki: 300g suchego ryżu 750 ml wody 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju(...)miski. Dodać cukier, żółtka, mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny, oraz ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy keksowej o długości
kuchnia doskichleb w zwykłym garnku emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej(...)wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić
Przepisy na domowy ser i chlebGorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy. Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 duże wiejskie jajka 100 ml majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki(...)tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Piekarnik Gorenje
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Do miski przesiej mąkę(...)włóż pokrojone w kostkę miękkie masło , wsyp cukier . Ucieraj na białą, puszysta masę. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania. Następnie dodaj skórkę z cytryny , wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników) . Ciasto będzie dość gęste. Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest i delikatnie powciskaj
Moja Delicjatylko pozory. Warstwy robi się w między czasie. W oryginalnym przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao(...)wystudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Następnie dzielimy masę na dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku a do drugiej 2 łyżki kakao. Kremy z mleka w proszku wylewamy na przemian za pomocą łyżki pomiędzy biszkopty. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w połowie biszkoptów. Smacznego
Passion of Cooking