ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1851/3191)

Szybka babka karobowo-waniliowa 210

uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Pół masy wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Do drugiej połowy dodajemy karob, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną część. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 40 minut do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować i stosować zasadę „suchego patyczka

Słodkie okruszki
Ciasto z kawałkami czekolady i kruszonką 153

miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko, zmiksować. 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dolać kefir zmiksować. Na końcu dodać chipsy czekoladowe i kandyzowane owoce. Wymieszać łyżką. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 4. Łyżką przełożyć ciasto, wierzch w miarę wyrównać i wysypać kruszonkę. Piec

kruche babeczki
Czekoladowe ciasto z malinami 183

łubianki malin wiedziałam od razu co z nimi zrobię. Wybrałam prosty przepis na średnią blachę (ok. 21 x 26 cm.) Tylko 35 min w piekarniku i voilà.  Ciasto czekoladowe z malinami jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin.  Różnie to bywa z owocami. Moje malinki akurat tym razem były średnio(...)Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wąskim strumieniem dodajemy masę czekoladową, ciągle miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy maliny i wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 min na funkcji

Rusty Fork
Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszku (mleczne) 168

kolację też by zjadła... I tak zrobiłam je rano, w południe i wieczorem! Teraz smażę od razu z podwójnej, a czasami - potrójnej porcji składników! Są naprawdę przepyszne!   Delikatne ciasto, smak truskawek i kokosa... Zresztą koniecznie (!!!) sami spróbujcie! (15-18 sztuk) 1 jajko (duże) 60g mąki pszennej 40g mleka w proszku (w wersji mniej zdrowej może być śmietanka do kawy(...)mlekiem w proszku. Białko ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do powyższej masy. Dodać wiórki kokosowe i truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron

Di gotuje
popękane ciasteczka 561

cukrem z wanilią, cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha

Domowy Smak Jedzenia
Letnie ciasto z jeżynami 314

puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Rolada truflowa z rodzynkami 184

drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem truflowy z rodzynkami: Cukierki pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Do garnuszka przelać śmietankę. Postawić na niedużym ogniu(...)sitku i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Wyjąć masę truflową z lodówki, przełożyć ją do naczynia, dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć krem truflowy, rozsmarować na całej powierzchni

Opowieści z piekarnika
BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI 146

żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz Składniki: kostka margaryny 5 jajek 1 i 3/4 szklanki  mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.  Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w  CUKIETERIA

Z Majeczką w kuchni
Pieczona owsianka z wiśniami 124

nadmiarem wiśni? Można przygotować np. pieczoną owsiankę z płatkami migdałów. To rodzaj ciasta owsianego, bez mąki, które bardzo często przygotowuję, bo jest proste i smaczniejsze od zwykłego, ciężkiego ciasta z owocami! Wilgotne, owocowe, z chrupiącymi płatkami migdałów na wierzchu. Tak smakuje lato w stylu fit! Pieczona owsianka z wiśniami Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka(...)Dodajemy jogurt oraz mleko. Wszystkie składniki mieszamy z wiśniami oraz cukrem. Masę do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pozostałymi płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Podajemy udekorowane listkami melisy lub mięty. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Ciasto jest wilgotne

Moja smaczna kuchnia
Sernik buraczany z kozim serem - Thermomix TM5 186

opcja jest dla tych, których jak i mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki pokrój w kostkę (wcześniej należy je obrać jeżeli gotowaliście je sami). Umieść w naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach 15 s/ obr.10. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność(...)przedłużając czas miksowania do 2 minut. 2 min/obr. 10.  Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Swojego serniczka ozdobiłam plasterkami buraka, syropem brzoskwiniowym, kozim serem i świeżą bazylią. SMACZNEGO !!! Real Pharm Calorie Free

ClauditteMissCooking
Tort bez pieczenia 245

żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy je na spodzie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na początku

Ciastkozercy
Placki z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 138

Cukinia to takie wdzięczne warzywo... Danie tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :) Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi daje(...)takie smakują bardziej). Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż placki ziemniaczane, dlatego pojawiła się uwaga o dostosowaniu ilości mąki - jeśli soku będzie dużo zwiększamy ilość) i odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką wykładamy ciasto

Kolorowy Przepisownik
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 201

torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)syropu z malin  Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody  1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu  Masa serowa : 250  g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki  2 łyżki   żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno 172

orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i oleju kokosowego. Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: spód 50 g daktyli 1 szklanka wiórek kokosowych (80 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego masa kokosowa(...)ponownie ze sobą zmiksować. Musi powstać jednolita, kremowa masa. Przygotowany krem przelać na daktylowy spód. Wstawić do lodówki.  Na sam koniec przygotować polewę orzechową : w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowego i masło orzechowe. Na sam koniec dodać ksylitol. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie**. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić 24 godziny po przygotowaniu

Ugotować
SERNIK CZEKOLADOWY 158

szkl cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% masa serowa: 1 kg sera  100 g masła 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka deserowej czekolady 5 dużych wiejskich jaj łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18% Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania