ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1837/3191)

Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 183

uwielbiam takie desery, a co Wy o nim myślicie? Czekoladowe ciasto na białkach z bitą śmietaną i letnimi owocami (przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone(...)szpatułką mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również po 2 łyżki na raz i każdą partię znów bardzo delikatnie mieszamy. Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy do nienatłuszczonej, niewysypanej niczym i niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam

Ratunku obiad
Murzynek z gruszkami 176

ulubione ciasto każdego dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku(...)już mieszamy wszystko silikonową szpatułką. Dzięki temu, białko się nie zważy, a masa przybierze aksamitną formę. Przelewamy ją do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą na dużych oczkach czekoladą:) SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Muffiny z czarną porzeczką 164

porzeczkę umyć i osuszyć. Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.   Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców. Do foremek

The Sweet Damsel
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 124

wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę (jak widać) jako słodki podwieczorek :) Ja swoje ciasto upiekłam w keksówce, przez co wydłużył się czas pieczenia do około godziny. Jeśli jednak użyjecie okrągłej tortownicy (21-23 cm), wówczas czas może się skrócić - trzeba zerkać :)  Składniki(...)pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.  Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i dokładnie zamieszać. Wówczas dodać jogurt oraz alkohol i ponownie wymieszać. Połowę rabarbaru dodać do ciasta i wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem

My simple kitchen
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną 148

miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Jaglane ciasto pomarańczowe 119

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam  tutaj  i u mnie jest to ciasto pomarańczowe , ale to bez znaczenia..Ciasto jest smaczne, ale potrzebna jest filiżanka kawy, herbaty a nawet mleka..bo jest tak jakby "zapychające"..ale ogólnie pyszne.Upieczone wczoraj wieczorem...i już gdzieś znikło haha..więc chyba było dobre.. 1 szkl.mąki ziemniaczanej  1 szkl. mąki jaglanej(...)skórkę z pomarańczy. Ostudzić. Jajka z cukrem utrzeć na gęstą, puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką jaglaną oraz proszkiem do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodać mąki do utartych jajek z cukrem. Na końcu dodać ostudzone masło  i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Wiśniowy marmurek 130

łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
Sernik kajmakowo - dyniowy 202

masła 750g białego sera z wiaderka 4 jajka  1/2 szklanki cukru 200g masy kajmakowej z puszki 1 budyń smietankowy w proszku 2 czubate łyżki mąki pszennej 250g musu z dyni łyżka cynamonu do posypania Przygotowanie: Sernik kajmakowo - dyniowy jest jednym z najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze produktów, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta

ChilliJemy
Ciasto Leśny mech 12219

można się na czymś potknąć, to na dwóch rzeczach. Po pierwsze nie należy ulegać złudzeniu, że szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną(...)jeszcze raz miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem

Trzeci talerz
Kakaowy tort z bitą śmietaną 237

pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu

Praktyczna pl
Jaglane brownie 99

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na moją wersję brownie - lekką, dietetyczną, kremową w środku i baaardzo czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje podane z polewą z gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami. Musicie wypróbować! Składniki:  2 szklanki płatków jaglanych 2 dojrzałe banany 2-3 łyżki naturalnego kakao 200g jogurtu naturalnego miarka odżywki białkowej 3 piramidki czarnej herbaty ( klik )  słodzidło(...)odżywkę białkową i pokrojone kawałki bananów. Całość blendujemy do uzyskania gęstej masy i słodzimy do smaku. Dosypujemy niewielką ilość mąki pszennej oraz herbatę. Niewielką tortownicę (ok. 16 cm średnicy) lekko natłuszczamy i oprószamy płatkami jaglanymi. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy z polewą z gorzkiej czekoalady i ulubionymi owocami

Kuchnia Ellie
Jaglane brownie 138

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na moją wersję brownie - lekką, dietetyczną, kremową w środku i baaardzo czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje podane z polewą z gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami. Musicie wypróbować! Składniki:  2 szklanki płatków jaglanych 2 dojrzałe banany 2-3 łyżki naturalnego kakao 200g jogurtu naturalnego miarka odżywki białkowej 3 piramidki czarnej herbaty ( klik )  słodzidło(...)odżywkę białkową i pokrojone kawałki bananów. Całość blendujemy do uzyskania gęstej masy i słodzimy do smaku. Dosypujemy niewielką ilość mąki pszennej oraz herbatę. Niewielką tortownicę (ok. 16 cm średnicy) lekko natłuszczamy i oprószamy płatkami jaglanymi. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy z polewą z gorzkiej czekoalady i ulubionymi owocami

Kuchnia Ellie
Tarta z orzechami i karmelem 164

spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Blachę wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i wyłóż nim blachę do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj za pomocą widelca. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W tym czasie przygotuj karmel. Do rondla wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Całość podgrzewaj(...)energicznie mieszaj. Na koniec dodaj masło, również cały czas mieszając. Gdy masa będzie już jednolita i karmel zacznie gęstnieć, zdejmij rondel z ognia. Odstaw na ok. 10 minut do przestygnięcia. Lekko przestudzony spód tarty wysyp orzeszkami ziemnymi. Na to wylej karmel i rozprowadź go po całej powierzchni ciasta. Gotową tartę odstaw na ok. 2h przed podaniem. Smacznego Czytaj więcej

365 dni dookoła kuchni
Murzynek 196

blaszki. Składniki: 4 duże jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka +dżem do przełożenia ciasta lub wiśnie ze słoika, 1 tabliczka czekolady na polewę Murzynek – jak to zrobić? Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i kakao, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pianę z pozostałym cukrem. Mąkę mieszamy z masą kakaową. Do wymieszanej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli decydujemy się na wersję z wiśniami ze słoika to układamy je na cieście, ja dziś piekłam murzynka przełożonego dżemem – robi się to dopiero

Ciastkozercy
Przepis na pizzę z boczkiem 166

łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak:  Składniki:  400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta)  ¾ kostki świeżych drożdży  szczypta cukru  100 ml oleju  4 cebule  2 ząbki czosnku  200 g młodego szpinaku lub rukoli  125 g sera mozzarella(...)łyżeczkę soli, szczyptę cukru i olej i połączyć na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut.  Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania