Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie - przepi s Składniki: 50 g mielonych migdałów, np BackMit 1 budyń śmietankowy 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 150 g masła 2/3 szkl. cukru czereśnie - ilość wg upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem(...)dosłodzić cukrem pudrem - odstawić. W naczyniu wymieszać migdały, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie
kolorowotorcikowozagotowania. Do miski wbić jajka, utrzeć je z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Przestudzone ciasto
Zrób to smacznietruskawkowego oraz zmniejszyłam ilość cukru, aaa, no i upiększyłam wierzch truskawkową galaretką. Jeżeli nie przeszkadza Wam mąka orkiszowa, to mimo wszystko, warto pszenną na nią zamienić- zawsze to zdrowiej! :) Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :) Oczywiście, zachęcam do wypieku! Spód: * mąka pszenna- 1 szklanka * masło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier(...)wymieszać. Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę (wym.27x20 cm) wylać masę i piec przez 30 min. Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącanaszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać partiami do masy jajecznej delikatnie, ale dokładnie łącząc składniki. Na koniec dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boków nie przykrywać papierem, ani nie natłuszczać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę
WSZYSTKO SMACZNEciasta, ale nie jest to konieczne. Rabarbar obierz ze skórki, usuń końcówki i dobrze umyj. Pokrój w plasterki. Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrami na jasną puszystą masę. Do utartego(...)Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp rozdrobnione płatki i ręcznie wymieszaj trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Posyp rodzynkami i wciśnij lekko
Anioszek w kuchnipieczenia oraz szczyptę soli miksujemy robotem na gładką masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Umyte jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy na średniej mocy
mojewypiekiinietylkowanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest tutaj mieszanie masy, bo chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy
sama złodyczłyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (aż powstanie kogel-mogel
Moniki Smakołykiprzez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć
Pasja Smakuwidać dobry zwyczaj zbierania przepisów znowu się opłacił :) Oczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można(...)czym dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mączkę z orzechów laskowych. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do gorącego piekarnika- temperatura około 200°C, po 5 minutach zmniejszamy na 180°C i pieczemy jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy
Smakowy Rajsamo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u Monikiolej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również(...)przypalić rozpuszczającej się czekolady. Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej
coolinarnastrefa.blogspot.comciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę(...)masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościMigdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie to nawet jedną ręką). Orzechy laskowe lepiej jest uprażyć, żeby pozbawić ich skórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką(...)ćwiartki, wyjąć pestki i zmiksować w blenderze na pulpę (całe!). Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać zmielone migdały – wymieszać. Dodać pulpę z pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut
Pociąg Do Kuchnikrzemowego. Z 300-350g orkiszu zrobimy 2 małe foremki aluminiowe do ciasta o wymiarach 22cm/9cm. Oczywiście w cieście znajdzie się też wysokogatunkowa czekolada oraz miód. W ten sposób ciasto będzie mocno energetyczne co pozwoli go polecić szczególnie na rano. Zapraszam do przepisu i wypróbowania orkiszowca! Dla 4 osób Czas przygotowania: 1godzina 40 minut Składniki: 300-350g orkiszu najlepiej(...)miodem stopniowo dodając mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz śmietankę. 4/ Ubitą masę przelewamy do orkiszu z czekoladą i mieszamy. 5/ Przekładamy do wysmarowanych masłem i bułką tartą foremek i pieczemy w 185 stopniach około pół godziny. SMACZNEGO i na ZDROWIE :) Ciasto kroimy i jemy dopiero po ostudzeniu
Kuchnia PROzdrowotna