Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)długo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Tak powstałą masę, wylać wyłożone w formie ciastka i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody (do połowy wysokości formy). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 90 minut. Po upieczeniu od razu
Kuchnia w opałachciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :) Składniki na blachę 25 cm x 30 cm: ciasto 0,5 kg śliwek 2 duże jajka 125 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)Miękkie masło utrzeć ze zwykłym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (około kilkanaście minut). Następnie wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Delikatnie składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około
Ugotowaćtych czerwonych kwaskowych kuleczek. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno! Tym razem postanowiłam nieco zmienić jego recepturę i podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam zmistyfikowaną świeżą bazylię. Wyszło przepysznie, zachęcam Was do wypróbowania! Parę słów o czerwonej porzeczce Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające(...)czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania : 60 minut - czas chłodzenia Składniki Masa porzeczkowa: 300 g czerwonej porzeczki + 1 /2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitypołączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka
Świat Ciastaprzygotowania: Masło utrzeć z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii. Dodać żółtka jaj i utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć
Pyry na Gazpapilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki (wyjątek stanowią silikonowe formy do ciasta, których nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką), wypełniając maksymalnie ¾ naczynka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Kiedy muffinki ostygną, możemy nałożyć na nie kremy. Ganache po wyjęciu z lodówki miksujemy na puszystą masę. Stanie się wtedy jaśniejsze i trochę zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany krem czekoladowy(...)się podczas przyrządzania ganache i czekolada mi się zwarzyła. Ratunkiem jest wtedy zawsze alkohol. Wystarczy odrobina, by masa stała się znów idealnie gładka. Początkowo wcale nie zamierzałam dodawać likieru do czekolady, ale wyszło super. Później do foremek na babeczki nałożyłam zbyt dużo ciasta i wykipiało podczas pieczenia. Muffinki musiałam później okrawać z ciastowego kołnierzyka wokół foremki. Niestety właśnie dlatego babeczki
Ratunku obiadpieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania Wykonanie; Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek(...)śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • Połowę żelatyny wylać na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy
To co kochamdobrze ją utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec w temp
Aromatyczne Podróżewymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34. Składniki: 7 paczek ( 100ng) herbatników petit beurre 1,5 puszki ( 600g) kajmaku Składniki na masę budyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej(...)wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach. Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników. Przygotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać stopniowo do gotującego
Na słodko lub wytrawniesypki. Wracając do ciasta to przepis na brownie jest prosty zresztą jak każdy inny przepis na brownie . Lubię brownie z kawałkami czekolady i to brownie właśnie takie jest. Czekoladowe ciasto dla miłośników dobrej czekolady. Przepis na brownie Składniki: 120 g masła, roztopionego i schłodzonego 1 łyżka oleju 130 g cukru 100 g muscovado 2 jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki(...)maślaną masą. Na koniec dodaj ¾ pokrojonej czekolady i lekko przemieszaj. Wylej masę do formy, wygładź powierzchnię i posyp resztą czekolady. Wstaw brownie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie. Następnie wyjmij ciasto z papierem i ostudź całkowicie. Schłodzone brownie pokrój na kawałki. The post Brownie super
codojedzeniaciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych. SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych, 100 g masy krówkowej Krem(...)puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku. Krem II: Kajmak mieszamy z orzeszkami. Krem III: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę. Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą. Przełożenie ciasta: biszkopt krem I warstwa herbatników krem II warstwa herbatników krem III . polewa pokrojone batony lion lub orzeszki
słodki brateksię, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego(...)wodą i odstaw na około 15 minut. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Via Gustotrzecie jest naprawdę mega szybkie i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych ani wyszukanych produktów. Raffaello bez pieczenia przygotujecie w 20 minut. Tylko tyle czasu potrzebujecie, aby cieszyć się domowym ciastem (lub poczęstować nim niespodziewanych gości). Oczywiście doliczcie tutaj czas chłodzenia, ale akurat to nie wymaga Waszej pracy W tym czasie możecie np. poćwiczyć jogę albo obejrzeć ulubiony serial Raffaello(...)koniec ubijania dodaj wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. Na krakersy wyłóż 1/2 masy kokosowej, rozsmaruj ją dokładnie po całej powierzchni blachy. Krem przykryj drugą warstwą krakersów – również układaj je bardzo blisko siebie. Na krakersy wyłóż pozostałą część kremu, rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Gotowe rafaello posyp wiórkami kokosowymi i wstaw na min. 3 godziny do lodówki (a najlepiej
365 dni dookoła kuchnidokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestygnięcia. Ubijając mascarpone, po trochu dodawać czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, dodać wiórki i miksować do połączenia
W poszukiwaniu inspiracjiWybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji**. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremce o średnicy ok 21cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans. Nam mieszczą się dwie formy na jednej raszce w piekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, bo spody pieką się nierównomiernie(...)żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy w misce wraz z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy już przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Na samym końcu gdy już krem i biszkopty są gotowe robimy tort. Zaczynamy
Kolizje Smaków