dniu mojego święta, chociaż nie utożsamiam się z nim specjalnie, ale jakaś wymówka być musi, zrobiłem sobie i pozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody(...)cukrem pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru
BaRepasjasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka(...)masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić
Wanilia i Kardamonproszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki szpinakowe. Gotowe zielone naleśniki schładzamy. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. następnie dodajemy ricottę i jeszcze chwilę miksujemy. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy go 1 łyżką kremu i przykrywamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie
Kulinarne S.O.S.pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie
Kulinarny S.O.S.kapusta pięknie zmieni kolor) i przyprawami. Podawaj na ciepło. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce
Kulinarna Polskaładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Najlepiej robić na noc, wtedy ciasto nabierze wyrazistego smaku. Jest pyszne:) Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 10 dkg masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko Masa śmietanowa 2 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru 1 … Czytaj dalej Słodka chata
gotuj ze mnąproszku do pieczenia Do miski wsypać cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Wszystko zmiksować na gładką puszystą masę, a następnie miksować i dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
O kuchni z uczuciemdrugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce
Szalona Kuchnia Ewelinywzdłuż. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki wyłożyć 3/4 masy serowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotujetanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę
Kuchnia w oparachśmietaną. Na końcu dla koloru można dodać żółty barwnik spożywczy. (bez dodatku torcik będzie miał kolor biały) Gotową masę przelewamy na spód z bananami i odstawiamy do lodówki na noc. wierzch: Następnego dnia ubijamy śmietankę z cukrem i dekorujemy nią wierzch ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Bon appetit mon amietanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę
Kuchnia w oparachCałość miksujemy lub mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Masę wlewamy łyżką na patelnię (2 łyżki na jednego placuszka). Smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia, przed przewróceniem placuszków na drugą stronę w ciasto delikatnie wgniatamy plasterki truskawek
VioletoweKucharzenie