ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1809/3191)

Kopiec kreta 169

Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:) Ilość: Mała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka(...)łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz

Kolizje Smaków
popękane ciasteczka czekoladowe 179

mieszając mikserem na wolnych obrotach. Mąkę wsypywać do masy i delikatnie mieszać łyżką. Dodać sól. Masę włożyć do lodówki na ok. 4 h (najlepiej na całą noc). Dla „nie mających czasu” można zastosować opcję „turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć

zabawa smakiem
BABKA MAKOWA 131

się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła kilka łyżek mleka Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka(...)mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki z kominkiem i piec przez 40-50 minut w temperaturze 175 st. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w misce nad parą i polać wystudzone ciasto. Artykuł BABKA MAKOWA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z JAGODAMI 248

masa serowa: - 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym(...)ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko do połączenia składników). Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód

Smaczne Zdrowe
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam(...)dokładnie połącz z masą makową. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj pokrojone masło i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Kolejno ciasto

Food Square
Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik) 301

ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Masa konsystencją będzie przypominać plastyczną białą czekoladę, jest gęsta. Dodać płatki i wymieszać (łyżką lub ręką, nie mikserem). Przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść wierzch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i wymieszać. Ostudzić, polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodkie inspiracje
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 164

dodać śmietanę. Mieszać wszystko aż się zrobi jednolita masa. Teraz dodajemy miękkiego masła, nie przerywając ubijania Ubijamy ok 5 minut a następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki

w mojej kuchni
Naleśniki z karmelizowanym bananem 118

się zmotywować żeby cokolwiek zrobić? Wiec żeby troszkę osłodzić sobie dzisiejszy dzień...śniadanko na słodko Składniki: Na ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki pół szklanki wody pół szklanki mleka ( nie dodajemy cukru gdyż naleśniki jako całość będą bardzo słodkie) Masa twarogowa: 100 gram ser twarogowy łyżka cukru waniliowego Karmel: 2 banany pół szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła Wykonanie

NaKońcuJęzyka
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 210

masę. Dodajemy otart ą  skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do formy(...)Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. **** PREPARAZIONE Torta al limone In una ciotola montate le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto spumoso.  Aggiungete il burro fuso raffreddato, il limoncello e la scorza di un limone. Successivamente versate la farina setacciata con il lievito e vanillina

La grande e la piccola cuoca
Tort jogurtowy z bitą śmietaną 124

partiami cukier-puder. Z lodówki wyjmujemy zastygłą masę, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta.  Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę

Miód i pieprz
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 243

mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g(...)pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie
Murzynek z powidłami 207

mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2). Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem

Świat Ciasta
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 131

Przepis ze strony Paul Hollywood . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji) na ciasto 70g niesolonego, miękkiego masła 120g drobnego cukru 2 średnie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny(...)pieczenia. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka. Wymieszaj

Lejdi of the house
Blok czekoladowy z herbatnikami, rodzynkami i żurawiną 160

wersja ciasta, które bez wątpienia wygrywa w smakach mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące ciasteczka, delikatny posmak rodzynek i żurawiny to smak, którego się nie zapomina. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto pozwala przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Wszystko się zmienia, a smak czekoladowego hitu pozostaje ten sam. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 150ml wody(...)masy. Następnie do masy dodać pokruszone herbatniki, rodzynki i żurawinę, wszystko ponownie wymieszać. 2. Masę wylać do keksówki o wymiarach 9 x 29cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać drażami kolorowymi i wstawić do lodówki aż zastygnie. 3. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy i usunąć folię

Szalona Kuchnia Eweliny
Kostka piernikowa 318

sklepu po czekoladę, by pierniki jeszcze bardziej przypominały z wyglądu te kupne -  bo w smaku już i tak są równie dobre, o ile nie lepsze.  Składniki: Na ciasto: 80 g miodu (najlepiej użyć dwóch rodzajów, wtedy uzyskamy ciekawszy smak) 1 łyżka cukru 45 g masła 1 jajko 90 g mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki(...)keksówki). Przygotowaną masę przełożyć do foremki i starać się ją jak najlepiej rozprowadzić. Masa jest gęsta, więc mogą z tym wystąpić trochę problemy.  Piec ok. 17 min. w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.  Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować równomiernie dżem (powidła) i przykryć drugą częścią

My sweet a life

Proponowane wyszukiwania