ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1461/3191)

Keks 154

cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać.  Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.  Keksówkę wysmarować masłem

magiczna kuchnia Kasi
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 205

wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą część cukru ucieramy na kogel - mogel z żółtkami a następnie dodajemy do masy. Łączymy razem wszystkie przyprawy oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników.  2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta piernikowego i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową bez użycia miksera. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego

Apetyczna babeczka
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 154

garnka z pozostałymi składnikami. Przesianą mąkę dodajemy partiami do masy i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy konfiturą śliwkową. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pychotka ananasowa 617

wsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń

Wanilia i Kardamon
SERNIK NA ZIMNO 239

żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Chlebek bakaliowy 162

szlachetną część ciała, ale nie będziemy się na blogu kulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe(...)osobnej misce ubijamy jajka i dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier

ladykitchen
Ciasteczka Batman 211

szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy(...)wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut

Ciastkozercy
cytrynowe babeczki do koszyczka 167

foliuję je w ozdobny celofan więc spokojnie mogę upiec już w środę lub czwartek.  Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru(...)miski. Ubić na sztywno a następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru, później po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej, wlać olej i oranżadę, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto (do 3/4 wysokości, bo urośnie) i piec w 180*C do suchego patyczka.  Po upieczeniu odczekać kilka minut i wyjąc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki dyniowo – twarogowe 140

łatwo odejdzie miąższ od skóry, to znaczy że jest gotowa. Zostawić, żeby dynia ostygła. Przygotowanie ciasta na placuszki – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miąższ z ugotowanej dynii, twaróg, żółtka, jogurt,cukier i cukier waniliowy zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 212

wystawał poza krawędzie, by łatwiej było później wyciągnąć ciasto. Spód formy wylep ciastem, wyrównaj. Ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Piekarnik rozgrzej do 180'C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie partiami dodawaj cukier/cukier puder i ubijaj, aż otrzymasz lśniącą masę. Pół otrzymanej masy rozsmaruj(...)warstwie dżemu porzeczkowego, równomiernie posyp połową odmierzonych wiórków (25 g), po czym rozsmaruj pozostałą część masy białkowej i posyp pozostałymi wiórkami (25 g) i płatkami kokosowymi (opcjonalnie). Piecz 25-30 minut w temp. 180'C do zarumienienia górnej warstwy (ja piekłam ciasto około 35 min., wszystko zależy od piekarnika, najlepiej jest obserwować, czy wierzch się zrumienił). Smacznego

Moje Qulinaria
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 170

wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki. Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy

Gotowanie i blogowanie
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 210

drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 192

drugiej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, proszek i cukier. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki 36x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć cukrem i wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, cukier i tarte migdały. Dodać pokrojone zimne masło i wszystko rozgnieść palcami

Monia miesza i gotuje
Ciastka francuskie z serem i bananami 165

miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie. Mi zależało na naturalnym smaku sera, więc nie dodawałam nic takiego. Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować, pociąć na 8 równych kwadratów/prostokątów. Na każdy nałożyć porcję farszu, ułożyć po kilka plasterków

Cakes By Kejt
Murzynek z ryżem preparowanym 351

pomarańczowy- 50g ryżu preparowanegoDodatkowo:- uprażone wiórki kokosowe  do posypania ciasta Do większego garnka (zrobimy w nim potem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą i połączą w jedną gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia (szybciej możemy wystudzić wstawiając do zlewu z zimną wodą i co jakiś czas mieszając). Odlewamy ½ szklanki(...)szczyptą soli. Po ubiciu białek miksujemy dodane żółtka z masą kakaową, skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto z rabarbarem 190

się wychowała? Bo ja czasami tak mam. A prostota i klasyka w kuchni zawsze obronią się same. Wracam więc do przepisu, który być może znacie, na proste i pyszne ciasto jogurtowe, które przygotowałam z rabarbarem. Z całą pewnością przygotuję je też z innymi owocami. Jest dziecinnie proste i takie pyszne, że znika błyskawicznie. Spróbujcie sami! Składniki: (blaszka 39x27(...)olej i wszystko razem mieszamy. Płynne składniki przelewamy do miski z sypkimi składnikami i krótko mieszamy, do powstania jednolitej masy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 132

Wilgotne, pulchne, smaczne i intensywnie czekoladowe ciasto z polewą czekoladową. Bardzo szybkie w przygotowaniu. W sam raz dla fanów czekolady :) Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku :) A najlepsze jeszcze ciepłe ;) Składniki na okrągłą blachę 24 cm: * 150 g mlecznej czekolady * 150 g masła * 1 szklanka mleka * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)wlać mleko i wymieszać. Wystudzić. Jajka (w całości) utrzeć z cukrem, do momentu aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. dodać wystudzoną masę czekoladową, wymieszać. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Kawałki

Zrób to smacznie
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Najlepsze ucierane z malinami i kruszonką 297

polecam!!! Ciasto ucierane z malinami – najlepsze!!! Składniki na blaszkę 20×20 cm: Kruszonka: – 75 g mąki – 50 g zimnego masła – 25 g cukru pudru Ciasto: – 140 g masła – 100 g cukru – szczypta soli – 3 jajka – 140 g maki pszennej – 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego(...)była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się

Relaxtime
"An apple a day keeps the doctor away" 163

bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój M. przyniósł(...)cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę

Przepysznik - BLW i nie tylko