proszek do pieczenia i mąkę. Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min, na gładką, jednolitą masę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na niej jabłka, otworami do góry ( po długości, jedno koło drugiego). Jabłka zalewamy ciastem. Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic
Moniki Smakołykimielonych migdałów W misce umieszczamy masło, miód, roztarty szafran i całość ubijamy mikserem na puszystą masę. Po kolei wbijamy jajka i cały czas miksują dodajemy porcjami resztę składników: mąkę, sól, proszek do pieczenia i migdały. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w natłuszczonej keksówce i pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni
Szybko Tanio Smaczniełyżeczki, agrest 3/4 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kruszonka - w opisie jajka, miękka palma, cukry ubić mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego
W Mojej Kuchni LubięMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 30 – 40 minut
królestwo garówzaskoczy mnie żaden zakalec Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką Składniki na blaszkę 25×25 cm: Kruszonka: – 120 g mąki – 80 g zimnego masła – 40 g cukru pudru Ciasto: – 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej – 160 g cukru – szczypta soli – 5 jajka – 220 g maki pszennej – 50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego(...)była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła
Relaxtimerozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety. Przygotuj sos pieczeniowy wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do kotletów. Gotowy sos z kotletami podawaj z makaronem. Kotlety sojowe w cieście kokosowym Składniki (na 4 porcje): opakowanie kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia 1,5 szkl mąki 1 szkl mleka roślinnego 1,5 łyżki sosu(...)dużej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, sos sojowy, wiórki, olej, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Do głębokiego talerza wsyp trochę mąki i obtocz w niej kotlety. Następnie zanurz kotlet w cieście kokosowym. Przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem, smaż w pół głębokim tłuszczu. Podsmażaj do zarumienienia
wegujemyposypać kruszonką i upiec. Każdy da sobie radę. Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka 75 ml oleju 150 g marchewki 3-cm kawałek świeżego imbiru dodatkowo(...)mleko, wymieszać. Imbir zetrzeć, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać marchewkę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Posypać ciasto kruszonką. Piec w 180 st. C. przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego! Dziś króciutko, bo choć mam dzień wolny, to całe mnóstwo
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki tortowej pszennej 3 jaja 300 ml 300 ml wody gazowanej 1 łyżka przyprawy Gyros szczypta soli olej do smażenia Można zrobić naleśniki według własnego przepisu, nie dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros(...)jest słona, jeżeli nie jest to należy dodać też troszkę soli. Dodatkowo: sos czosnkowy lub ketchup Wykonanie: Składniki na masę naleśnikową zmiksować, ostawić na 10-20 minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić
Poezja Smaków - blog kulinarnygarnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól pomieszać. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie
Ania i Marcin gotująprosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila miksowania i mieszania i odrobina cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku A potem można się już cieszyć pysznym smakiem domowej babki waniliowej z jabłkami. Polecam. Spróbujcie. Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella . Idealna(...)pieczenia i krótko miksujemy (na małych obrotach), tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy – u mnie foremka aluminiowa wyłożona silikonowym papierem do pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy. Dzięki użyciu takiej formy nie tylko nie muszę smarować formy tłuszczem i jej obsypywać np. kaszą manną, ale również mogę
Słodkie okruszkistrony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej... mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone. Biszkopt: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix. Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekstrony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej... mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone. Biszkopt: 1/2 szklanki mąki(...)śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix. Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób. Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka(...)krem zgęstnieje Uważać, by nie zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyciasto z truskawkami koniecznie musi być :) Tym razem postawiłam na ciasto mega truskawkowe. Puszysty biszkopt, lekka, rozpływająca się w ustach pianka i mus ze świeżych truskawek to połączenia idealne. Ciasto bardzo szybko znikło ze stołu :) Biszkopt upiekłam według przepisu, który już znacie, ale tym razem użyłam blachy prostokątnej 24 na 26 cm (przepis tutaj). Składniki na biszkopt(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniejagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju FARSZ -3 laski białej kiełbasy około 30-40 dag -2 ząbki(...)siekamy. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy do cebulki i czosnku. Mieszamy i chwile smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą. Studzimy. CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jak się klei -podsypujemy mąką. Ciasto w finalnej formie ma być miękkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuProste i szybkie ciasto. Składniki 3,5 szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie Olej miksujemy z odrobiną soli(...)cukrem i skórką pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną. Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami ,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i przekładamy do dużej keksówki. Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
R'n'G Kitchen