ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1423/3191)

Słodkie babeczki - tartaletki z owocami 177

Babeczki, które można nadziewać różnymi owocami, jak i masami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę(...)Odrywać kawałek ciasta i wylepić foremki do tartaletek. Foremki smaruję olejem i obsypuje delikatnie bułką tartą. Z podanych składników wychodzi mi około 18-20 babeczek. 3. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni - aż będą złote. 4. Ostudzić ciasteczka i wypełnić owocami z masą.   5. Masę z bitej śmietany i serka mascarpone zrobiłam tak: ubiłam 200 ml śmietanki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Klōski (Kluski śląskie) 151

Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać. [40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa. [41] Terezki umyjcie sie rance [42] i biercie [43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōski- im mańsze tym lepi. [44] Uwarzcie sie wody, wciepcie [45] tam soli i dołwejcie [46] klōski- zamiyszjcie(...)mleka [30] mleko skondensowane [31] macie [32] obierzcie [33] przeciśnijcie [34] później [35] górkę [36] nożem [37] duży krzyżyk [38] dajcie [39] odsuńcie [40] roztrzepać [41] na gładką masę [42] ręce [43] bierzcie [44] im mniejsze tym lepiej [45] wrzućcie [46] proszę dawać [47] pomieszajcie [48] przykleiły [49] wypłyną [50] pogotują się [51] ogniu [52] wyłączcie [53] przykryjcie [54] podochodzą

Chop w kuchni
Biszkopt pełen jagód 190

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam.  Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam

prawdziwe jedzenie
Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film 137

Gorzką czekoladę siekamy na grube kawałki. Wystudzone masło z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko, wlewamy mleko i całość mieszamy trzepaczką. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie ze sobą łaczymy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie dodajemy umyte i osuszone porzeczki i całość delikatnie mieszamy łyżką. Niewielkie porcje ciasta nakładamy na blachę wyłożoną

Smakowite Dania
Bananowo Marchewkowe Ciasto 140

szkl oleju 50 g orzechów ewentualnie dwie/trzy szczypty cynamonu polewa: 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Ciasto 1. Banany kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem, nie muszą być całkowicie rozgniecione. 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, odsączoną startą marchew, banany, orzechy oraz ewentualnie cynamon. Podczas mieszania dodajemy

Gotowanie...to proste !
Placek z nektarynkami - galette 164

połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 174

dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść

Stare Gary
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 378

Prowadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z

UgotujmyTo.pl
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 213

odstawić na 10 minut.  Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem 132

słodzonego mleczka skondensowanego dodatkowo: ok. 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego łyżeczka mleka łyżeczka cynamonu Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodajemy twarożek i jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy okrągłe krążki. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój

Mienta blog
Korzenne ciasto z cukinią 208

szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy  i startą cukinię  . Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w 190'C. Po wystudzeniu ciasto można np. polać lukrem

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z jeżynami na koniec lata 107

kamień, gdyż uniemożliwiłoby to wykonanie następnego kroku. Prostokątną, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubej tarce większą część ciasta. Używam do tego celu maszynki do tarcia sera na wiórki, z pozytywnymi efektami. Tak przygotowany spód trzeba podpiec w 190° przez 20 minut(...)następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego!   Zapisz Zapisz

Patchwork
Ciasto z jeżynami na koniec lata 140

nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego!   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Patchwork
Ciasto z buraków pod kokosową kruszonką 134

kakao, a następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy miód. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przelewamy do przygotowanej keksówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy i pozostawiamy

My Culinary Art
Czeburek idealny 178

Odstawiamy na ok 1 h w międzyczasie jeszcze ze 2 razy zagniatając. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy

sierotka maRysia w kuchni