ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1422/3191)

Tiramisu z rabarbarem i chałwą 230

kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem ( patrz FILM ), zdjąć folię spożywczą

Mała Cukierenka
{Bez)grzeszne śniadanie: Babeczki z batatów 119

środek jest miękki i pachnący, mimo że ciasto nie zawiera żadnych dodatków zapachowych. Jeśli ktoś lubi może dodać trochę cynamonu, gałki muszkatołowej, rodzynek, kawałków czekolady. I jeszcze jedna rzecz: ciasto zrobi każdy, nawet ten kto z pieczeniem jest zupełnie na bakier. Babeczki są łatwe do zarobienia i wychodzą zawsze. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com . Czas : 1,2 godz. Poziom trudności(...)Połącz masło z mąką wcierając je w sypkie składniki. Krok 3 Wlej 1/3 szklanki mleka do batatowego pure i wymieszaj na gładką masę. Następnie przełóż ją do misy z mąką i masłem i dosłownie chwilę zagniataj ciasto tyle tylko, żeby połączyć składniki. Powinno być raczej suche niż wilgotne. Jeśli jest mokre nie przejmuj się, zaraz temu zaradzimy. Krok 4 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Rogale drożdżowe z makiem 166

najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa: 300 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)utrzeć zółtka z cukrem. Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże, śmietanę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia

Gosia gotuje
Zebra 115

dodatkowo 3 łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st.  Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cienką strużką wlewać najpierw oranżadę, a później olej, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę(...)wmieszać dokładnie w masę. Na środek tortownicy nakładać na przemian po 3 łyżki raz ciemnej, a raz jasnej masy. Włożyć do piekarnika i piec około 60 min, aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu nożem odkroić brzegi od formy i wyjąć ciasto z tortownicy. Smacznego

My sweet a life
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 157

czasie można przygotować nadzienia. Nadzienie serowe: do miseczki wrzucić twaróg, żółtko oraz cukier i wyrobić na gładką masę za pomocą widelca. Nadzienie orzechowe: orzechy drobno posiekać, białko ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować jeszcze chwilę i wymieszać z orzechami.   Gdy ciasto po wyznaczonym czasie podrośnie wyjąć je z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować

Simply Food
Trufle w różnych posypkach 150

naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy w blenderze. Jeśli masa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się dodaniem suchych ciasteczek.  Bierzemy do ręki po kawałku ciasta i formułujemy z nich kulki o wielkości nie większej niż orzechy włoskie. Następnie obtaczamy je od razu

Kuchnia co dnia
.1085. bułeczki na sobotę 171

125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym kształcie) i pieczemy 20-40 minut w zależności od wybranej foremki

breakfast of dreams
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 129

Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.  Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z rabarbarem 131

naturalne miody i pełne smaku lata konfitury. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ , zróbcie zakupy, a na hasło durszlak10 otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM Składniki: (forma 20x30) 3 jajka 1 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szkl. maślanki 3,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju(...)rabarbaru zasypujemy 2,3 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut.  Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy olej, a potem maślankę. Ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy odsączone z soku kawałki rabarbaru.  Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Bon appetit mon amie
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 689

szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C(...)tartą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,. Pianę wyciągamy na jabłka, obficie posypujemy startym mrożonym ciastem. Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( a słoto ). Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO BARBÓRKOWE 606

Ciasto barbórkowe to kolejne ciasto  s. Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny:   6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)pół :  1/2 l śmietany ubić,dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżeczki kakao. 2 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody - wystudzoną połączyć z masą czekoladową. Podobnie postąpić z drugą śmietaną i resztą składników. Gdy biszkopt jest już zimny należy go nasączyć,wylać tężejącą galaretkę z jednego naczynia.Wsadzić do lodówki,w tym czasie ubić połowę

Niespełnione zdolności kulinarne
Wilgotne ciasto marchewkowo-kabaczkowe. 188

Pyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia. Składniki: 3 marchewki 0,5 kabaczka lub cukinii 200 g mąki 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia szklanka(...)grubych oczkach.  Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.  Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Piegusek ananasowy 213

proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać(...)wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem

Wanilia i Kardamon
Pulchne drożdżówki z truskawkami 129

gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości  (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej  albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności(...)zostawić do wyrośnięcia. 2. Masło roztopić i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko,  i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia

Kubki smaku
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi (bezglutenowe) 181

oraz: 3 paczki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Cukier puder, masło, jajka i miód ucieramy razem w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. (Brakło mi trochę cukru pudru, dodałam zwykłego cukru około 80 g i też ciasto się udało wyśmienicie) 2. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy. 3. Następnie dodajemy mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i dalej

Kawa z mlekiem