ciasto. Dodatki miałam gdzieś z "tyłu głowy". Wiedziałam, że na pewno będzie dużo sera i tak się też stało;) Pizzerinki są pyszne, mocno serowe, idealne na ciepło jak i na zimno, wspaniałe na śniadanie czy też kolację. Polecam bardzo ;) Składniki ciasto: 0,5 kg maki tortowej pół kostki drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 200 ml ciepłej wody(...)łyżki bazylii 3 łyżeczki oregano 3 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się. Farsz: 0,3 kg sera żółtego 2 kulki sera mozzarella 8 cebul po 3 plastry salami Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie
Krakowskie smaki Anizrobić i ja! nadzienia bywają różne, jednak ja wybrałam pieczarki. A więc zapraszam! Składniki; ciasto; 1,5szkl. maki pszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka(...)półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto 1 szkl maki razowej Młynomag 1 szkl maki pszennej 200 g masła 2 żółtka sól nadzienie 3 pęczki botwinki 3 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać(...)czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Makę wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę o wym 23x33 lub 2 mniejsze. Podpiec ok 15 min w temp 200 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć botwinkę, Jajka rozmieszać ze śmietaną i startym żółtym serem, doprawić
Gotowanie jest łatwektórego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-) Inspiracja: I love bake Składniki: 500 g maki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła(...)dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn zaczął pracować. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, resztę ciepłej wody, oliwę i zaczyn. Zagniatamy ciasto, które później przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt
kruche babeczkimąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby(...)koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
Kuchnia u Bietkiktóry pokochaliście albo dopiero pokochacie ;)U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki:Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego(...)farszu, ponieważ tak naprawdę, każdy lubi inne dodatki, może wolicie tak jak ja więcej sera a mniej warzywnych dodatków lub odwrotnie...Sama dodaje wszystkiego na oko ;) Oczywiście do Quiche można dodać również mięso i praktycznie wszystkie dodatki warzywne wszystko zależny od waszej wyobraźni... Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie
NaKońcuJęzykaprostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru -2 łyżki żelatyny -1 cukier(...)pudru -łyżka żelatyny -125 ml wrzątku BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy. MASA SEROWA (ser powinien być w temp pokojowej) Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumakiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka kropli oleju. Z ciasta
Dzieje kuchennej WiewiórySłodkie,bakaliowe,rozpływające się naleśniki.Wypełnione makiem i serem ,polane klarownym sosem czekoladowym.Mniam...Wiem ,że to jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy
NaKońcuJęzykałyżeczki soli około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej mak do obsypania paluszków i krakersów składniki na dip : jeden mały jogurt naturalny świeże listki bazylii sól, pieprz do smaku 1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto. 2. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy(...)lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap. 3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki. 4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia. 5. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi drobno listkami bazylii oraz
Gotowanie...to proste !wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię
zdrowa vege kuchniaspätzli zasada jest taka: na 1 jajko bierzemy 100 g maki plus letnia woda lub mleko.I zawsze dodatkowo bierzemy 1 jajko wiecej niz jest osob do konsumpcji.Tradycyjnie tnie sie kluseczki prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda.Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego(...)gotujacej wody.Ja uzywam specjalnej nakladki-sitka na garnek.Na sitko wykladam ciasto iprzecieram do garnka z gotujaca sie woda.Gdy kluseczki wyplyna,gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.Wyciagamy lyzka cedzakowa i wykladamy na polmisek.Na patelni rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku.Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki(...)oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 3/4 kostki margaryny palmy 4 łyżki cukru 3 żółtka 2 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z cytryny masa serowa 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie(...)margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka dodajemy olej, mleko, cukier wszystko miksujemy mikserem około 15 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po 2 łyżki sera uprzednio roztrzepanego mikserem z dodatkiem budyniu na koniec dodajemy sok z cytryny
kgwjanczewo