ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:20/62)

Pizza i mini-calzone z kabanosami 191

wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce  - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały mini - calzone  z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym ! Ciasto(...)łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół

Atlas Smaków
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 155

ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości 6 cm a grubości ok. 3 mm Na  rozwałkowane ciasto po środku  położyć ser, zrolować wzdłuż dłuższego boku a następnie rulon zwinąć do środka tak aby powstało coś(...)kształt ślimaka. Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 186

biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne

Dieta moja pasja
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 231

kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo(...)CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli 90 ml rzepakowego Oleju Wilkopolskiego 200 ml gorącej wody 2 łyżki suszonych kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla serowa 176

"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało

Słodkie Przyjemności
Sernik z makiem na kruchym spodzie 200

masy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o średnicy 38x26 cm.Wstawić do piekarnika i piec ok.20 min w 200 º C. Wyjąć i odstawić.W międzyczasie przygotować mak i ser. Masa makowa: 400 g mielonego maku  2 szklanki mleka 2 białka 50 g masła(...)sporego garnka i rozpuścić ,dodać resztę składników oprócz białek i podgrzać cały czas mieszając.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z masą makową.Mak wyłożyć na podpieczone ciasto. Sernik: 1 kg twarogu (u mnie w wiaderku) szklanka cukru pudru 4 jajka  3/4 szklanki mleka w proszku cukier waniliowy sok z połowy cytryny 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Anielskie wypieki
Sernikowy puch 372

wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera 180g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 4 żółtka(...)całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1.  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką 233

sera białego 200 g masła 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Dodatkowo: czarnuszka oregano mak papryka Przygotowanie: Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto na grubości

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z jabłkami 212

zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami . Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z polędwicą i serem . 204

miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 290

serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku(...)mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koperty drożdżowe z serem i malinami 271

Drozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 208

sera potrojnie zmielonego z wiaderka ( u mnie Schichtkäse)200 g jogurtu greckiego 10%180-200 g kremu kokosowego z puszki3 jajka L3/4 - 1 szklanki cukru1 budyn waniliowy lub 3 lyzki maki ziemniaczanej3 lyzki MalibuSkladniki na mase kokosowa:150 g wiorkow kokosowych2-3 lyzki cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego1 lyzka soku z cytryny1-2 lyzki maki ziemniaczanej2(...)godziny.Nastepnie wylepic dno tortownicy ciastem,ponakluwac widelcem i podpiec w 180°C okolo 10-15 minuttortownice wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.W misie miksera umiescic ser,jogurt grecki,zebrac i dodac gorna,gesta ,biala czesc z puszki mleka kokosowego i cukier.Przez sitko przesiac budyn waniliowy lub make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 265

szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia, potarkować 2 części ciasta, równomiernie rozprowadzić na blasze. Brzoskwinie odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Ser zmiksować z jajkiem, budyniem, masłem, cukrem pudrem

Darcia w kuchni