delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) szklanka bakali 2 jajka masa serowa 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru(...)łyżki cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej dodatkowo 80 g gorzkiej czekolady 30 g masła cukier puder Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować przełożyć do formy, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego
magiczna kuchnia Kasinałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała. Składniki : 6-8 szt. ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½ łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii(...)mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy
Moniki Smakołykifigami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Składniki: ciasto 200 g maki 100 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 1 kulka mozzarelli 100 g sera Camembert 3 jajka 60 ml śmietany 30% peczek szczypiorku 4 świeże figi lub suszone świeżo zmielony pieprz i sól Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynekłyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej(...)mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz mak. 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut 4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. 5. Odstawić na około 25 minut
KreatywnePinyzajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce(...)oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką
Smakołyki Asijagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy
Wypieki Renewody Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23×33 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać(...)Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: mak , pomarańcze , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamSkładniki. 45 dag maki pszennej 4503 dag drożdży5 dag cukru3 żółtka surowe5 dag masła300 ml mleka20 dag masłabiałko do smarowania ciastamąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę
Kulinarny karnet Christopheradodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru trzcinowego garść płatków(...)szklance mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy. Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy
My Chcemy Jeśćwszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona(...)koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni
kulinarne odsłony patijagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka i 1 białko ( żółtko + łyżka mleka do posmarowania(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko
Wypieki Renemak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam, aż drożdże zaczęły się burzyć. Dolewając pozostałą letnią wodę, wymieszałam łyżką, a następnie ręką, na podsypanej mąką stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto(...)biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem
Kuchenne zapiski EdytyTaka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące(...)stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć
MarciochaKucharzyCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym
Di gotujemożna go pokroić na małe kawałki, żeby starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki
Mania Wypiekania