święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto
Kulinarne przygody Gatitygłodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera sałatkowego 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka sól pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki
Wielki apetytMała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :)Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy.SKŁADNIKI:CIASTO:200 g maki pszennej100 g masła1/4 łyżeczki soli4 łyżki wodyWYPEŁNIENIE CIASTA:200 g boczku150 g sera żółtego4 jajka1/2 pęczka pietruszki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczka pieprzu250 ml śmietany 18%WYKONANIE:Ciasto: najpierw mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę
Serce zamknięte w formie pyszności250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego
Pyry na Gazmanny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach(...)Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek
Szczęśliwa kuchniamanny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach(...)Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMąka pszenna – 2 szkl Drożdże świeże – 5 dag Woda ciepła -0,5 szkl Olej – 1 łyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić(...)rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać gorące
Camilla w kuchnikażdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika. Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze tego(...)ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno
Kuchcik gotujeprzypraw zmienia smak kaszy na nieco łagodniejszy. To kto chętny?! Zapraszam! Skłądniki; Ciasto; 30 dag maki 1 jajko 15 dag masła 4 łyzki zimnej wody pół łyzki soli Farsz; 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 jako 15 dag sera zółtego ( jaki akurat macie od ręką) 1 duza cebula 2 ząbki czosnku(...)suszonych pomidorów ( można dać też więcej ) łyzka masła sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy 1 jajko do smarowania Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folie i włozyc na około pół godziny do lodówki. Cebule posiekać, zeszklic na maśle, następnie dodać ugotowana kasze, posiekany czosnek oraz doprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia
Radość kipiąca uśmiechem.wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru(...)czas mieszając. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser. • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy. • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie a potem opadnie. Masa makowa • Mak przemieszać mikserem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie
To co kochammakiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam jogurt grecki) 2 łyżeczki cukru (dałam jedną) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Na wierzch: dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam(...)Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką
Stare GarySkładniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel z cukrem, ponieważ mamy pewność, że kolor wyjdzie) Ser 1 kg sera 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru budyń śmietankowy 6 jaj bakalie Wykonanie: Ciasto Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić
Pychotkaaaszynki - odrobina maku lub sezamu - sól, pieprz, oregano i cukier do smaku Wykonanie: Zarabiamy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajko widelcem. Na stolnicy przesiewamy mąkę w środku robimy dziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże(...)30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych bułeczek (ja jeszcze troszkę wałkowałam już wykrojone ciasto) smarujemy ketchupem i kładziemy nasze nadzienie, wszystko co mamy w lodówce zasypujemy oregano i serem żółtym i przyrywamy drugim "denkiem" i mocno zaklejamy. Takie bułeczki możemy na wierzchu posmarować naszymi pozostałościami jajka i posypujmy makiem lub sezamem
Tanio szybko zdrowosmakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada(...)pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę
Kuchnia DanusiDodatkowo do ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę(...)minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić z ok dwoma łyżkami mąki gryczanej. Rozwałkowywać partiami między warstwami worka foliowego i wycinać kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać z makiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia
Candy Pandas