ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:291/367)

Pischinger 2675

Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .Składniki:opakowanie okrągłych wafli1 tabliczka czekolady deserowej100 g zmielonych orzechów włoskich1/2 szklanki cukru pudru1/2 szkl. śmietanki 30 %2 łyżki masła ok. 50 gPolewa(...)małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników.Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu.Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,Odstawić w chłodne miejsce.Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,Dolewamy

Słodkości i nie tylko
Eklerki 193

rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika na owe eklerki.Rzecz działa się parę lat temu(...)już zjeść. Ale to tylko dowodzi tego, iż moje eklerki powodują, że człowiek robi różne dziwne rzeczy by mieć je tylko i wyłącznie dla siebie...Krok 1: Ciasto ptysiowePotrzebujemy:- 1 szklanka mleka- 0.5 szklanki masła- 1.5 szklanki mąki- 4 jajkaMleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy

W mojej holenderskiej kuchni
Czekoladowy tort z czereśniami 264

łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik(...)wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika

Domowe Torty
Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka 241

puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika(...)powierzchni nie posmarowane . Zrolować biszkopt na ciepło .Posypać z wierzchu jeszcze raz cukrem pudrem . Masło utrzeć ( łyżką ) z 3 łyżkami cukru pudru.  Na wierzch rolady nałożyć ,, wężyk ,, kremu ( można ozdobnie szprycą do tortu - a można łyżeczką ) .   Na kremie ułożyć maliny . Udekorować listkami mięty lub melisy . Wstawić na trochę do lodówki .Kroić ostrym nożem w grubsze plastry . Rolada

Buniabaje w kuchni
muffinki czapki Mikołaja 144

składniki na muffiny: 75 g mąki 70 -80 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko duże lub 2 małe 1 łyżka mleka 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Torcik piernikowy z kremem bakaliowym 182

Dzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na

Pora coś zjeść
Ciasto Pomarango 194

Wielkanoc niebawem , więc pora przerzucić się na chociaż trochę lżejsze, bardziej owocowe ciasta 😊 I na jedno z takich chcę Was zaprosić. Połączenie mokrego od nasączenia biszkopta z dwoma rodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na krem kajmakowy: 150 ml mleka 300 g cukru cukier waniliowy  2 łyżki masła ½ szklanki mleka w proszku Mleko gotujemy z cukrami do uzyskania karmelowego odcienia i gęstej konsystencji. Po ostudzeniu

Domowe ciasta
Muffinki choinki 190

dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce). Składniki na masę(...)temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem i dodać barwnik (na czubku rączki od łyżeczki - nie więcej niż ziarenko pieprzu). Potem dodać śmietanę, a na koniec sok z cytryny. Krem nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować choinki lub inne kształty, później udekorować różnymi posypkami itp. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z: http://kopalniasmakow.blogspot.com/2011/12/muffinki-choinki.html

Mania Wypiekania
580. Jabłkowa, z masłem orzechowym. 190

jabłkowa muffina z orzeszkami ziemnymi, podana z kremem orzechowym* i bananem*masło orzechowe utarte z cukrem pudrem i mlekiem(nie widać na zdjęciu)Mój komputer znowu się buntował, ale już wszystko na szczęście naprawione.Serce dziwnie mi jakoś bije, tak szybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki:55g mąkijajkomałe jabłko starte(...)ok.50g?)40g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromatcoś do posłodzeniakapka mleka+orzeszki ziemne, płatki owsianeMokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto  przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min w 180stopniach

More food, love and dreams
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 242

dr.Oetker Śnieżynki cukrowe  dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry(...)piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Śniegowa czapa: Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik

Wanilia i Kardamon
Ferrero rocher 185

Jakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na  ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu  http://mojeekspresjekulinarne.blox   autor: Gosia 99 . Tak mnie ten przepis zaciekawił, że chciałam go wypróbować na moich najbliższych. nie myliłam się:) Smak raju w ustach. Jeżeli lubicie czekoladki lub kupujecie bombonierki to zapomnijcie o kupowaniu(...)słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać, dodać do pokruszonych składników i wymieszać. Masę schłodzić ok 20 min w lodówce, wyjąć i  formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w tym kulki

Ciasteczkowy Potwór
Chlebek / ciasto z lodów waniliowych 349

Nie , to nie jest żart!Naprawdę upiekłam chleb z lodów.Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe .Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie

Ostra na Słodko
Tort kakaowy z mango 246

jest zima, łatwo o przeziębienie.       Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki.      Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą

sama złodycz
Róże karnawałowe 181

wycisnęłam nadzienie malinowe Lauretta i w niektóre dodałam kandyzowane wiśnie. Malinowy smak nadzienia świetnie skomponował się z chrupiącą różą. Lekki krem ze sporą ilością malin (60%) smakuje jak frużelina. Krem zapakowany jest w poręczny worek Rengo gotowy do bezpośredniego użycia. Dostępny z trzema końcówkami do wyboru jest świetnym patentem do wykorzystania do różnych deserów. Wyszło bardzo smacznie. Róże karnawałowe(...)konfitury Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać śmietanę, ocet, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinne być dość zwarte jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i powycinać szklankami

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania