ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:290/367)

Rolada bezowa z kremem śmietankowym i frużeliną malinową 128

Rolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu. Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy(...)SKŁADNIKI: Beza: 1 szklanka białek   jaj kurzych 1 ¼ szklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik

Wanilia i Kardamon
Babka cytrynowa z mlekiem w proszku 91

zupełnie, wsypujemy mleko w proszku  i mieszamy, by dokładnie połączyło z płynną masą.  Odstawiamy do wystudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na gęsty, biały krem, co trwa około 5 minut. Wlewamy sok cytrynowy ze skórką.  Cały czas miksując, naprzemiennie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzone mleko. Miksujemy tylko do połączenia się(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Ja po 35 minutach przykryłam babę folią aluminiową,  bo niepokojąco się przyrumieniła. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.  Jeśli tak, zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kilka minut,  wyciągamy i studzimy.  Z formy wyciągamy po 15 - 20 minutach.  Wkroiłam się w jeszcze delikatnie ciepłą - poezja

Kronika Piekarnika
TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA 167

Jako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce

Z Majeczką w kuchni
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 212

kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody).  Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych(...)łyżki rumu 1 żółtko (ze sparzonego jajka)100 g wiórek kokosowychcukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek z owocami 177

Mazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja

Ciastkozercy
Sernik z gotowanymi malinami i galaretką 195

herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami,  o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują.  Ciasto jest lekkie i delikatne,  do niedzielnej kawki będzie w sam raz :)  Zapraszam :)    Składniki : 750 g sera białego półtłustego 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy(...)galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy i żółtka, wszystko utrzeć na gładki krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI 373

To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się

Pieguskowa Kuchnia
Sernik Tiramisu na zimno 741

Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki(...)masę serową: 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto

Świat Ciasta
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 177

aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone(...)oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy.  Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki.  Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy.  Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada piernikowo żurawinowa 364

wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny(...)żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca. Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę

wesoła kuchnia
Ciasto kokosowo- śmietankowe 163

Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo

Kuchnia w czekoladzie
Tarta cytrynowa z truskawkami i białym winem 164

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy na gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, skórkę i sok, mieszamy do rozpuszczenia. Krem wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 20-25 minut w 165*C, do ścięcia wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia. Na zimny wierzch wykładamy truskawki. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
BEZY Z KREMEM LIMONKOWYM 242

    Już tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym

W kuchni Karmel-itki
Chatka Baby Jagi na słodki Dzień Dziecka 244

Chatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała

Kuchnia po mojemu