wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę z bitą śmietaną w proszku (można użyć innego utrwalacza), dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na zupełnie zimne babeczki. Wyciskamy krem w kształt gniazdek, tak żeby
Ciastkozercyściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoinni zaś wolą w deserze kremy i inne słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę
Słodkie Przyjemnościzbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka
Kolizje Smakównożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować. Z ciasto wykroić 6 okręgów, średnicy nieco większej niż foremka. Ciastem wykleić foremki do tartaletek, dociskając dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową(...)jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni. Kruche spody pozostawić do całkowitego wystygnięcia.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:150 g białej czekolady170 ml śmietanki 30%dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno.Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.Gotowy krem wyłożyć do kruchych tartaletek.Na musie
kolorowotorcikowoPrażone pestki dyni Jak zrobić prażone pestki dyni - przepis krok po kroku. Prażone pestki dyni to jedna z tych uzależniających przekąsek, które mogłabym jeść bez opamiętania
Cztery Fajeryniesamowicie aromatyczne truskawki, ale niestety już ostatnie w tym roku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze(...)tradycyjnie użyłam moich ulubionych silikonowych) I pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu w każdej babeczce drążymy otwór, ja użyłam do tego celu łyżeczki. Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3-4 kostki czekolady ok 20 truskawek Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę
Cynamonowe szczęścieDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół. DODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę
Moje Słodkie Piekiełkomiseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę i dobrze połączyć(...)masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut
Czerwień i błękitPokusiłam się nawet, by po długiej nieobecności na YouTube wstawić nowy film! Co z tego wyszło? Zobaczcie sami! pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego 1 duże jajko 20 g cukru(...)wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez 20 s i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej. Zagniatamy z mąką ryżową, jajkiem, cukrem pudrem i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy
Kuchnia Elliedobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy(...)temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową
Mia Cucina Sofietawypieku wafelków do lodów i rurek , więc postanowiłam sama przygotować te słodkości dla mojej rodziny. Takie rurki można dowolnie napełniać różnymi kremami, tylko najlepiej nadziewać je na chwilę przed podaniem, aby nie zmiękły za bardzo od kremu. Składniki na rurki waflowe z bitą śmietaną (około 30 rurek): * 300 g mąki pszennej * 3 żółtka * 250 ml mleka * 200 g cukru(...)szczypta soli Nadzienie: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Do miski wyspać mąkę, cukier i sól, wymieszać, Wlać mleko i żółtka. Ciasto wymieszać przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Wafelnicę nagrzać, łyżką na środku wylać porcję ciasta, zamknąć wafelnicę i piec wafle około 1,5 minuty. Aby nadać waflom kształt rurek należy
Zrób to smacznieciastko smakowało. Na ciasto składa się część krówkowa, gdzie znajdziecie kajmak i ryż preparowany, dalej jest masa mleczna na bazie mleka w proszku, podzielona na dwie części – jasną i kakaową. Jak Wam się podoba takie połączenie? Życzę słodkości na weekend Masa ryżowa: 90 g ryżu preparowanego 1 puszka (510g) masy kajmakowej Krem mleczny: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru
Smaki Na TalerzuCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu
Tajemnice Smaku