Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaPyszna, rozpływająca się w ustach, słodka beza z kremem mascarpone i owocami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na bezę: 5 białek w temperaturze pokojowej szczypta
My Culinary ArtBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy lub 23 cm średnicy z wysoką obręczą ok. 8,5 cm). Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu(...)krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy
Domowy Smak JedzeniaByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z
Wypieki i RumieńceMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ta tarta na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny krem i świeże owoce dodają jej lekkości. Świetne ciacho na letnie …
My Blueberry CornerEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia Ellietowarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni(...)Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy
sama złodycztaki dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek. A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne. Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie. Przełożyłam je kremem, dekorując owocami. Mam nadzieje, że Wam się spodobają. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli(...)wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Ja swoje przełożyłam kremem i ozdobiłam owocami miechunki (physalis). Krem: 250 g mascarpone
Plate of Joysię nieco połączą następnie dodać śmietanę i w miarę szybko zgnieść cisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 i pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy(...)każda warstwa lekko zachodziła na poprzednią. Przed nawijaniem ciasta foremki warto lekko posmarować olejem. Tak przygotowane rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik wcześniej nagrzać do 190-200 stopni i piec rurki aż nabiorą złotego koloru około 10-13 minut. Upieczone studzimy na kratce. Krem budyniowy Budynie wymieszać z 100 ml zimnego mleka
Andzia Pichcibitą śmietaną, a ja kroiłam truskawki i co w efekcie z czegoś co mogło być niewypałem, choć bardzo smacznym otrzymałyśmy niezwykły tort. Gorzka obręcz wprost cudownie współgrała z kremem z bitej śmietany i czekolady, a ten niezwykły tort spodobał się wielu osobom. Co jeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi(...)cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany
Lili w kuchniczekoladowymi i orzechami laskowymi - wygląda uwodzicielsko, apetycznie i wykwintnie. Można do ciasta dosypać kilka garści ulubionych bakalii. Można spotęgować doznania czekoladowej błogości, przez dodanie pokrojonej w kosteczkę deserowej lub białej czekolady. Idealne dla wielbicieli klasycznych, kakaowych ciast, na każdą okazje. Na tą dzisiejszą, o której milczę - również :) Składniki ciasta: 3 jaja rozmiar L 150 gram cukru 15 łyżek mąki pszennej(...)sporej miski, wsypujemy cukry i ubijamy na wysokich obrotach na gęsty, jasny krem - około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy mleko, olej i krótko miksujemy. Przesiewamy - na raz - mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i ponownie szybko miksujemy, tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Uderzamy nią
Kronika Piekarnikaoknem szaro buro, warto więc poprawić sobie odrobinę humor kawałkiem pysznego ciasta. Choć w tym miejscu możemy napotkać pewien problem. Otóż ciasto, a raczek delikatna pianka jest tak pyszna, że ciężko zakończyć na jednej porcji... Do ciasta potrzebne są aż trzy białe czekolady, w Tesco znajdziecie świetną promocję na czekolady! Zajrzyjcie tutaj tortownica o śr. 24cm Spód(...)250g herbatników, 125 g masła lub margaryny, 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella). Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa: 600 ml śmietanki 30%, 300g białej czekolady , 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny
Z miłości do słodkościpokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki(...)Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklanki wody 1 łyżka masła 2 arkusze ciasta francuskiego Morele umyć i podzielić na połówki i wyciągnąć pestki. Cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzać, rozpuścić i zrobić karmel. Dolać wodę, wszystko wymieszać i chwilę gotować. Zdjąć z ognia i dodać masło. Do gorącego karmelu dodać morele i dusić ok. 3 min. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć dwa krążki wielkości(...)sosu karmelowego. Dokładnie przykryć krążkami ciasta francuskiego. W cieście zrobić 1 – 2 otwory nożem, tak aby mogła wydostać się para. Piec ok 15 min. w temp. 180 C tak, żeby ciasto zrobiło się złote. Wyjąć tartę z piekarnika i odczekać ok. 10 min., po czy wyłożyć na talerz odwracając ją „go góry nogami”. Ciasto powinno znaleźć się na spodzie
Gotujemy i jemymożecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie. Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy
Słodkie okruszki