ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:99/1378)

,,Walentynkowa galaretka z zatopionym sercem” 117

serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na puszystą masę, stopniowo wlewając lekko stężoną(...)białej galaretki serca. Ostrożnie przyklejamy na wewnętrznej ściance każdego z kielichów. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wypełniamy nią pucharki i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Napełniamy szprycę z karbowaną końcówką i wyciskamy śmietanę, tworząc stożek. Życzę smacznego

Podróż w kulinaria
Zapiekanka klasyczna jak w budce 166

Składniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub  sam grill(...)wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym  Zapiekanki pieczemy kolo 10-15 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej  chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest wtedy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Quiche z pieczarkami 179

Składniki : Na ciasto: 260 - 300 g mąki  (1 1/2 szklanki) 125 g masła  1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10040

słodka jest warstwa z białej czekolady.  Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj herbatniki szkolne Przygotowanie: Formę szklaną o wymiarach(...)wyłożyć folią spożywczą. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka Batman 193

według mnie jest najbardziej nietoperzowe ;) Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny 50 g masła 80 g cukru (około 0,5 szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni

Ciastkozercy
Deser truskawkow 129

Śmietana kremówka – ½ litra Truskawki – 70 dag Cukier – 6 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Listki mięty  Śmietanę kremówkę schłodzić i ubić z 2 łyżkami cukru oraz z cukrem waniliowym, odłożyć ze 2 łyżki a resztę śmietany zmiksować 5 sztukami oczyszczonych i umytych truskawek. Resztę truskawek też oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do miksera, dodać cukier i razem wszystko zmiksować

Camilla w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku 351

sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia 3 łyżki masła(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki - pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia 3 łyżki

Poezja smaku
Ciasteczka Lego 161

zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny 50 g masła 80 g cukru (około 0,5 szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu lub proszku +M&Msy lub podobne cukierki(...)wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Ciasteczka przekładamy

Ciastkozercy
Eton mess z malinami 111

szybki deser dla zastanawiających się co zrobić  z zalegającym w lodówce pojemnikiem z malinami dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser Składniki: 800g malin 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100g bezów 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie)  Wykonanie: Maliny delikatnie rozgnieść widelcem by puściły sok. Można je zalać syropem grenadeine lub octem balsamicznym(...)odstawić na chwilę. Kremówkę ubić, ale tylko chwilę by zrobiła się gęstsza (nie ma być sztywna), nie dodajemy cukru podczas jej ubijania. Bezy pokruszyć na kawałki, dodać je do śmietany i wymieszać. Następnie dodać maliny. Można część zostawić do dekoracji.  Nakładać przygotowaną masę do pucharków i podawać od razu. (W przeciwnym razie bezy rozmiękną i deser już nie będzie

Mania Wypiekania
Curry z kurczaka z warzywami na ostro 170

czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej(...)imbir obierz i zeszlikj na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojona w kostke cukinię przed podaniem posyp zielenina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym 128

kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia  Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
TRUSKAWKOWA TARTA 137

TRUSKAWKOWA TARTA DELIKATNE TRUSKAWKOWE NADZIENIE NA KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI  150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU  CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA(...)OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ  Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM  ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY  DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI NA OK 1-2 GODZ, DEKORUJEMY I MOŻEMY ZAJADAĆ SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Deser TRIO z twarożku 122

Twaróg biały – 50 dag Truskawki – 15 dag Śmietana gęsta – 15 dag Śmietana kremówka – 10 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier – 4 łyżki Mleko – 2 łyżki Kakao słodkie – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżeczki Posypka cukrowa różowa  Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko lekko podgrzać z kakao

Camilla w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami. 163

piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą(...)śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie!   CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI.           Składniki: 400 g śliwek węgierek 250 ml śmietany kremówki 30% 270 g cukru 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 1 czubate łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 50 g pistacji obranych (użyłam solonych

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Batoniki a`la Bounty z Maliną lub Jeżyną - moje ulubione! 164

lodówki na około godzinę i dopiero jak ją twarde obtaczam w czekoladzie. Teraz jednak skupię się na wypełnianiu foremek czekoladowych.   Składniki: 100 g wiórków kokosowych 50 ml śmietany kremówki 35 g cukru pudru 35 g masła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej(...)miałam niski poziom cierpliwości i pokryłam jedną :) W czasie, w którym czekolada zastygała w lodówce ja do miski wsypałam wiórka kokosowe, cukier puder i wymieszałam. Do rondelka wlałam śmietankę kremówkę, podgrzałam ją nawet do momentu wrzenia, rondelek zestawiłam z ognia i włożyłam masło podzielone na kawałeczki i mieszałam do czasu całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie wlałam mieszankę do kokosu,dodałam likier

Blondynka Gotuje