ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:108/1378)

Tort Szwarcwaldzki 135

mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni  pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy(...)będą gotowe, przystępujemy do przekładania tortu. Na pierwszym z nich układamy połowę masy wiśniowej, a następnie 1/3 części ubitej ze śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywno śmietany kremówki. Na wierzch układamy drugi nasączony blat i delikatnie dociskamy. Na nim zaś układamy równomiernie drugą połowę masy wiśniowej i połowę pozostałej ilości śmietany. Tort zamykamy ostatnim nasączonym blatem i dekorujemy pozostałą

Kuchenna Kontrrewolucya
Proste owocowe tiramisu 216

bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego(...)innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu

Mała Cukierenka
Lody Jeżynowe Domowe 164

przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam(...)czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą

Blondynka Gotuje
Ciasto Beaty, czyli moje 161

wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Masa: Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką . Wafelki śmietankowe kroję

Ciasteczkowy Potwór
Rozgrzewająca gorąca czekolada 142

chili, która rozgrzeje nas po jesiennych spacerach :) Składniki: 1,5 szklanki mleka 70 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili śmietana kremówka Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż czekolada się rozpuści i całość nabierze gładkiej konsystencji. Przelewamy do filiżanek a na wierzch(...)wlewamy łyżeczkę śmietany kremówki. Pijemy póki gorące

My simple kitchen
Migdałowiec na krakersach bez pieczenia 342

słodyczy i słonych krakersów pod  pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem.  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!).    4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej

Apetyczna babeczka
Pyszne lody truskawkowe bez maszyny. 203

lody truskawkowe .Zrobione bez maszyny , potrzebują trochę więcej pracy i cierpliwości , ale trud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny ,odstawić . Do garnka(...)grubym dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem na jasny ,puszysty krem .Krem dodawać do mleka ,cały czas mieszając .Ma lekko zgęstnieć ,nie może się zagotować ,bo lody się zważą!.Dodać mus truskawkowy i wymieszać . Lody przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Wyjmujemy je co pół

Ladylaura.
Lody truskawkowe z musem 397

postanowiłam spróbować lodów własnej produkcji, tym bardziej że mam w ogródku truskawki. Lody wyszły pyszne. Od teraz będę robić częściej. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale -raj 400 g świeżych truskawek 3 łyżki soku z cytryny 100 g truskawek na mus Przygotowanie: Umyć i obrać z szypułek truskawki. Zmiksować(...)blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Zmiksować na mus truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej

Ala piecze i gotuje
Sernik bez pieczenia, Sonata Truskawkowo-cynamonowa 313

warstwy truskawkowej Warstwa cynamonowa: duża szczypta cynamonu 200 g serka kremowego, naturalnego Apetina łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody 80 ml śmietanki kremówki 30% 30 ml mleka Warstwa truskawkowa: 5-6 łyżek z warstwy sorbetowej 125 g serka kremowego, naturalnego Apetina 125 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody

KreatywnePiny
Deser truskawkowy 696

moja kuchnia jest bardzo malutka. Ale za to zrobiłam pyszny deserek z dużą ilością truskawek.  Składniki: 3 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 50 ml kremówki 30% 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 50 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny Ale-raj truskawki listki mięty Przygotowanie: Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować(...)sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka sparzyć. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodać kremówkę i chwilkę ubijać. Wlać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie silikonową łopatką i rozlać do szklanek. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed

Ala piecze i gotuje
Pucharki truskawkowe z porto i kruszonką 156

aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”).     Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto 3 łyżeczki żelatyny 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)funkcji góra-dół przez około 16-20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z truskawkami 272

typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa 800 g twarożku z wiaderka 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj 400 ml kremówki 30% (zimna) 70 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny (kopiaste) truskawki 400 ml wrzątku galaretka truskawkowa Przygotowanie: Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać(...)docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną

Ala piecze i gotuje
Błyskawiczny adwokatowy deser truskawkowy 1131

słodkie truskawaki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne. Składniki: 200 g mascarpone 40 mleka lub 60 ml śmietany kremówki 50 ml adwocata 2 łyżki cukru pudru około 300 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru  ciasteczka amarettini Wykonanie: mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem(...)mlekiem przez kilka minut, aż sie napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny na dno pucharków ułożyć ciasteczka amarettini, następnie krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort piankowo truskawkowy 420

cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru

mojewypiekiinietylko
Ciasto truskawkowe 111

natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie(...)złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dolewać po trochu  zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić  w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą

Garnkowe fanaberie