Są fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakumieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Kuchenne aromatycukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytKonczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny
IMPRESJA SMAKUJedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam ! Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka krem karpatka plus mleko do jego wykonania snieżka plus mleko do jej wykonania smietana 30 % na wierzch czekolada do starkowania Wykonanie: Na blachę układamy rząd herbatników, na nie wykładamy mleko skondensowane, potem znów
Z Majeczką w kuchniDynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I: ½ litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 125 g margaryny lub masła roślinnego 2 łyżki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaGorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej
Malinowe PocałunkiSkładniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo
Aga w kuchniśrodek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem napełniamy bita śmietaną lub dowolnym kremem według upodobań. Smacznego
Salonik smakówzmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się
Moje domowe kucharzeniebarwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkościpół Cukier puder do posypania Jak przygotować proste ciasto z truskawkami? Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, aby miały temp. Pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm . Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, oraz szczyptę soli i ubijamy na puszysty jasny krem, wszystko robiłam ręczną trzepaczką bez miksera. Następnie wlewamy stopniowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię