Proste ciasto cytrynowe. 279Czasem tęsknię za najprostszymi smakami które pozostawiłam w Polsce ,a które odświeżam tylko podczas krótkich pobytów wakacyjnych . Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie. Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona(...)pieczenia i odstawiamy. Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez
Ladylaura.
Red velvet cupcakes 184łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce(...)dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier
Malinowo w kuchni
Torcik z serkiem mascarpone i malinami 833piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany patyczek włożony do niego, po wyciągnięciu będzie suchy). Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki(...)dodać serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować na gładki krem. Masa powinna zacząć się ścinać już po kilku minutach (pod warunkiem, że moment tężenia galaretki został prawidłowo uchwycony). Krem z mascarpone i galaretki wylać na nasączony biszkopt i całość wstawić do lodówki w celu stężenia. Przygotować galaretkę z malinami na wierzch. Maliny umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na zwartej
Gospodyni Miejska
Rolada ze śmietaną i książki na Święta 213spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą "Przepisu na święta" Debbie Macomber (recenzja niżej(...)brzeg (ok. 3 cm). Na dolnym brzegu ułożyć pasek galaretki grubości ok. 1,5 cm. Zwinąć biszkopt w roladę, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć sklejeniu ciasta. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki na kilka godzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber
Weekendy w domu i ogrodzie
Tort kokosowo- malinowy (bez glutenu, cukru białego i laktozy) 263innej) Krem kokosowo-ryżowy -160g ryżu jaśminowego -1 szkl. mleka kokosowego -1 szkl. napoju ryżowego -1 szkl. wody -ksylitol - ½ szkl. wody (do ewentualnego rozrzedzenia masy podczas miksowania) Krem ze śmietany kokosowej -puszka śmietanki kokosowej (400g) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -wiórki kokosowe (do posypania tortu) -duża ilość świeżych malin -sok z cytryny+ woda (do nasączania(...)sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty. KREM KOKOSOWO- RYŻOWY
Candy Pandas
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 191zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt tak czy inaczej jest rewelacyjny. Dodać tu muszę, że dzieci też chętnie podgryzają ten smakołyk :-D Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej) 100 g brązowego cukru 150 g gorzkiej czekolady (70%) 150 g masła 4 jaja 100 g mąki pszennej 100g czekolady(...)następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały grudki bo kasza nie była porządnie zmiksowana). Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem
peggiwkuchni
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 165Deser specjalnie przygotowany dla koleżanki, która mnie jutro odwiedzi. Już się cieszę na to spotkanie :) Mam nadzieję, że będzie smakowało. SKŁADNIKI: ciasto: 200 g mąki
Kuchnia w opałach
"Ziemniaczki" 206Ziemniaki ale słodkie..mhm...w sumie to jest też odmiana słodkich ziemniaków..ale te są naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły czy mi akurat(...)waniliowy 5 jajek Krem 1 jajko 1 szkl.mleka 1/2 szkl.cukru 2 łyżki mąki cukier waniliowy 200 g margaryny PALMA Dodatkowo kilka łyżek kakao Niepełną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić od żółtek.B iałka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki
Moje domowe kucharzenie
Ciasto jabłkowe z blendera – bez cukru, tłuszczu i mąki 282smak – to pyszny i zdrowy deser. Jeszcze jesteście nieprzekonani ? To ciasto zrobicie w blenderze! Do zrobienia tego chlebka nie nadają się żadne mini blendery, wynalazki typu nutri-bullet czy blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany z myślą o zupach kremach (z ugotowanych, miękkich komponentów) i emulsyfikacji sosów. Zwykłe miksery tylko mieszały(...)jabłka ze skórką i płatki – na prawie gładką masę. Słabym, małym blenderem to nie ma prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki
Karo in the Kitchen
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 117przygotowaniu. Przepis pochodzi z blogu Modne gotowanie z Life Latte Składniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianka : 2 galaretki malinowe 1 szklanka wody 400 gram smietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : dowolna ilość malin świeżych(...)łtkami to przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy
cucinare
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 228przygotowaniu. Przepis pochodzi z blogu Modne gotowanie z Life Latte Składniki na ciasto (na formę 25x35 cm) : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianka : 2 galaretki malinowe 1 szklanka wody 400 gram smietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : dowolna ilość malin świeżych(...)łtkami to przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy
cucinare
Choinka drożdżowa z kremem łososiowym 137mleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem łososiowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 1 serek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem(...)Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w kształcie choinki, jedna obok drugiej – w 6 rzędach
To co kocham
KRUCHE BABECZKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 202babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :) Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych(...)soli Wykonanie : Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy. Krem: 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 dowolna
Walijskie Pichcenie
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 251laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM
W kuchni Karmel-itki
TORT FERRERO ROCHER 176łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch
słodki bratek