kokosowego (lub innego cukru) 2) Krem dyniowo-orzechowy -1 kg powyższej pasty dyniowej - ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin - ¾ szkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT(...)temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. KREMY 1) PASTA DYNIOWA Na nieprzywierającej dużej patelni rozgrzać olej
Candy Pandastarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki(...)masy można również dodac skórke otartą z jednej cytryny lub limonki. Tarte smarujemy cienką warstwą kremu, układamy na całej powierzchni pokrojone w plasterki truskawki a następnie pozostała masą je przykrywamy. Na wierzchu dekoracyjnie układamy kilka truskawek, dekorujemy czekolada i miętą. Ciasto najlepiej jak zostawimy na około godzine aby nieco zmiękło, ale od razu tez możemy zaczać pałaszować. Podane składniki
Radość kipiąca uśmiechem.kawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia (22 cm) papier do pieczenia mikser Składniki Koszt // CIASTO // mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. [330g] 0,70 zł kakao ciemne – 3/4 szkl. 2 zł cukier – 2 szkl. [400g] 1,50 zł jajko(...)łyżeczki 0,50 zł gorąca woda – 1/2 szkl. sól – szczypta // KREM // śmietana kremówka [300 ml] 3 zł kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO
Nerds KitchenCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach
Camilla w kuchnizamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera . Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera . Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze- więc musiałam zabrać
kolorowotorcikowodrożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka cukru kokosowego olej kokosowy dodatek: krem orzechowo-kakaowy ( Super Krówka ) Przygotowanie: Na początku należy zrobić zaczyn. W tym celu lekko podgrzej mleko (ale nie zagotuj!), w którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę(...)miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym
Zdrowie na języku :Pbiałko – 4,3g, błonnik – 14g, sól – 0,05g Informacje dodatkowe: bez glutenu, wegańskie, ekologiczne Hurtownia: vegamarket.pl Cena: 27 - 30zł Nasza opinia Wygląd: Średniej wielkości słoiczki mieszczące w sobie 330g kremu. Pasty są ciemno brązowe o gładkiej konsystencji. Pachną słodko-goryczkowo jak typowe włoskie orzechy z nutą aromatu podobnej do melasy karobowej. Nic tylko zanurzyć palec.... to znaczy łyżeczkę :P Smak(...)przyznać, że ostatnio te nasiona jak i powstałą z nich mąkę dodajemy wszędzie do wypieków, więc doskonale znamy ten smak. Na samym końcu na języku wyczuwamy nutkę jakby surowego ciasta? Dziwne, ale wiemy, że wiele osób uwielbia wyjadać surowe ciasto, więc musiałyśmy umieścić tą informację :P Pasta z orzechów włoskich : Spodziewałyśmy się powtórki i smaku nie odbiegającego od pierwszej wersji
Candy PandasMoją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold Składniki na ciasto : 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 8 jajek 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy : 1 l mleka 3 budynie waniliowe 3 łyżki mąki 2 żółtka 1 cukier(...)sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym . Stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie wodę, olej i mąkę z proszkiem . Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto podzielić na pół , do jednej polowy dodać kakao i wymieszać. Blaszki o wymiarach 24 / 36 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka tak około
Sama słodycz i szczypta chiliszkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem(...)się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści
słodki bratekmnie, na drugą prostokątną o średnicy 35x12 cm. Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 400 g masy kajmakowej Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód ciasta.Udekorować według uznania. Ciasto schłodzić w lodówce
Anielskie wypiekipieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto. Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Krem składniki: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki
W garach u Gosicukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli
Wielki apetytzeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła(...)Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. Budyń na soku: Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia. Krem budyniowy: W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy
Z Majeczką w kuchniścianek garnka . Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Wlać do rękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki(...)startej skórki z cytryny , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może to być położona bokiem szklanka lub wałek , należy bardzo delikatnie to zrobić ponieważ ciastko może pęknąć , proponuje zrobić kilka ;) KREM SZAFRANOWY 50 ml śmietany kremówki
na gazie