cukru 10 dag masła 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant Dodatkowo: olej cukier puder powidło, nutella lub dowolny krem do nadziewania W naczyniu wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać jajka i cukier. Wyrabiać ciasto wlewając powoli mleko wymieszane z wodą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrabiać do połączenia składników. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Umieścić(...)odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odpowietrzyć. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Gdy podrosną smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatuty 180 stopni, po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. Gdy pączki przestygną nadziewać je wybranymi dodatkami, obsypać cukrem pudrem. Polecam do nadziewania krem adwokatowy wg poniższego przepisu znalezionego
Praktyczna pljest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru(...)białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku
Kuchnia od dwojgasernika jest bardzo prosty do przygotowania, jedynie potrzeba trochę czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w zamrażarce. Jednak warto czekać, bo smak jest genialny! Namoczone, a następnie zmiksowane nerkowce tworzą niezwykle kremową masę, która wraz z daktylowym spodem tworzy przepyszny duet. Krem "serowy": 200 g nerkowców ( Dukatki.pl ) 1 łyżka soku z cytryny 50 g musu kokosowego(...)wody nerkowce wraz z pozostałymi składnikami, czyli sokiem z cytryny, musem kokosowym, erytrytolem, wanilią i napojem roślinnym. Powstały krem podziel na dwie części. Jedną wylej od razu na spód, a drugą wymieszaj z kakao i wylej na wierzch. Ciasto wstaw do zamrażalnika na około 2-3 godziny, aby stężało i nie sprawiało problemów podczas krojenia. Przed spożyciem wyciągnij
Zdrowie na języku :Psię przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła
Kulinarne przygody Gatityłatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki. Składniki Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 duże jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo owoce(...)wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką. Wlewam ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 50 minut. Po wystudzeniu odcinam wierzch- u mnie się trochę za dużo przycięło. Wierzch rozdrobnić na okruszki. Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrami i fixem do ubijania na sztywno, uważać aby nie przebić. Masę rozsmarować
Z Kuchni Do Kuchniciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek(...)pierwszą część kremu.Biszkopty Delicji zamaczamy w kawie wymieszanej ze spirytusem i układamy je na masie czekoladą do spodu, delikatnie wciskając w krem. Następnie biszkopty przykrywamy drugą porcją masy na której układamy drugi placek ciasta i dość mocno dociskamy go do reszty ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej masę, należy zalepić wszystkie szczeliny między ciastem a formą, chodzi
Radość kipiąca uśmiechem.wersja tiramisu. Polecam, nie tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu(...)warstwę biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko wygładzamy i posypujemy rozkruszonymi 2 ciastkami i odrobinką kawy. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Smaczne Zdroweziemniaki z poprzedniego dnia rozgniatamy widelcem dodajemy #jajko i #make #kokosowa. Ciasto powinno mieć konsystencję dająca się rozwałkować. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni - termoobieg. #Pomidory, sparzamy i obieramy z skórki. Panierujemy w poszatkowanej #natce #pietruszki, #koperku i #kurkumie. #krem z #pora #por kroimy i gotujemy do miękkości razem z #ziemniakami
Szkrab Je SamRurki w wersji dla dorosłych z pysznym kremem adwokatowym. Kruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła 250g mascarpone 100g śmietany kremówki 36% 75ml likieru adwokat 3 łyżki cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone(...)ciasto, tak by pierścienie ciasta zachodziły na siebie i układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder. Masa powinna wyjść gęsta, nie wymaga dodatku żelatyny. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki. Upieczone rurki
Gotowanie i blogowanieBiszkopt zawsze robię według zasady na jedno jajko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ilość składników zależy od wielkości blachy. W poniższym przepisie użyłam składników
Niebieski kubek z kawatemperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną (można nawet włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki) śmietanę kremówkę ubijamy(...)śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze babeczki rozpłyną się zanim pojawią się pierwsi goście ;) Po wyciągnięciu babeczek z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy
kruche babeczkiCiasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy(...)żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml) Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone
Tradycyjna Kuchniadawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny i się nie waży
Dieta moja pasjaKrem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto(...)najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę
słodki bratek