zrolowała je. Co prawda ona zrobiła z nutellą, a ja - tosty francuskie rolowane z bananami. I śniadanie staje się przyjemnością, a nie przymusem. Składniki: - ¼ szklanki mleka- ¼ szklanki śmietany kremówki- 2 jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 12 kromek chleba- 4 łyżki masła- cukier puder- owoce- ulubione dodatki Jajko, mleko, śmietanę i wanilię ubijamy (najlepiej w szerszym pojemniku
mojewypiekiinietylkosię kocha, malin się pożąda, dla ich smaku oraz zapachu, który jest niepowtarzalny, i przywołuje wiele wspomnień. Deser malinowy z nutką cytryny. Składniki: - 250g świeżych malin- 450ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki cukru (do sosu malinowego)- 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)- 1 łyżka soku z cytryny- skórka z cytryny (starta i wykrojona
mojewypiekiinietylkoPanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku
mojewypiekiinietylkonaleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa
mojewypiekiinietylkomnie „sezon” na banany, więc i Eton mess bananowy. Składniki: - bezy (mogą być kupne, ja dałam swoje)- 2 banany- 1 łyżeczka soku z cytryny- 250ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- nasiona granatu do ozdoby i prażone wiórki kokosowe Deser przygotowujemy przed podaniem (inaczej bezy stracą swą chrupkość). Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, ale nie na sztywno. Banany
mojewypiekiinietylkoorzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny Krokant migdałowy
mojewypiekiinietylkojego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy. Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie- 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej- ok. 200ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- krokant migdałowy Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej wody i 100ml wrzątku
mojewypiekiinietylkoSandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą
mojewypiekiinietylkoszkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki
mojewypiekiinietylkowiecie co??? udało mi się wczoraj wyczarować deser równie pyszny a może nawet pyszniejszy :) przepis na kokosowy środek znalazłam u uzależnionych w kuchni :)100 g wiórków kokosowych60 ml śmietany kremówki
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu
Dzieje kuchennej Wiewióryjutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko
Kraina Miodem PłynącaSkładniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru
Bon Appetit Małgorzatyżółtka i oddzielnie białka)1 średnia por (cała)1 duży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą
Bon Appetit MałgorzatyKto jest kawoszem? Ręka do góry!!! :DSkładniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypanadowolna ilość cukru ( wg
Bon Appetit Małgorzaty