ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:330/1378)

Pralinki karmelowe 130

Składniki na około 16 pralinek: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiOd razu muszę

Świat Ciasta
Sernik na zimno Straciatella 430

Składniki na spód ciasta:160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową:250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekoladyNa zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk

Świat Ciasta
Pralinki truskawkowe 153

Składniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek  kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówkiPonieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki z nadzieniem

Świat Ciasta
Pyszny torcik malinowy 326

jajka60 g cukru90 g mąki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g malin (świeżych lub mrożonych)1 torebka galaretki malinowej2 łyżki żelatyny1,5 tabliczki czekolady mlecznej3 szklanki śmietanki kremówki 30%4 łyżki cukru pudruNie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy.Białka ubić na sztywną pianę

Świat Ciasta
Muffinki "Mikołaj w zaspie" 168

Składniki na 12 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka 2

Świat Ciasta
Torcik bananowo-kokosowy 171

biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 245

masła80 g drobnego cukru110 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:100 g wiórków lub chipsów czekoladowychjajeczka cukrowe do dekoracji120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudruTe babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym

Świat Ciasta
Sernik chałwowy 271

serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy

Świat Ciasta
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 194

rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki cukru1 szklanka śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon

karmelowy
Szarlotka z bitą śmietaną 743

minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA:Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.POLEWA:Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem.Lekko studzimy.Gdy się zetnie mieszamy mikserem.Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy

Ostra na Słodko
Sernik z wiśniami i galaretką 426

opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Masło topimy , studzimy.Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA :Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem  i budyniami na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno.Pianę delikatnie łączymy z masą serową.Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut.Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.CA

Ostra na Słodko
Sernik pomarańczowy 347

wysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA:Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.CAŁOŚĆ: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.Odstawiamy do tężenia.Owoce obieramy , kroimy

Ostra na Słodko
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11808

piekarnika na 20 – 25 minut.Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA :Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.Zostawiamy do ostudzenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu  , mieszamy. CAŁOŚĆ:Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
3 bit 427

wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy  ciepłą krówkę.Przykrywamy warstwą krakersów.Pokrywamy masą budyniową.Przykrywamy resztą herbatników.Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
BROWNIE CUPCAKES Z KREMEM PRALINOWYM 250

bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Krem pralinowy wkładamy

Ostra na Słodko