ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:327/1378)

Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 282

Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się

Food Square
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 202

razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki  rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić

Stare Gary
Zupa pomidorowa z bazylią 201

puszki pokrojonych3 ząbki czosnku drobno pokrojone3 szklanki wywaru drobiowego1/2 szklanki wytrawnego białego wina2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania 2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowaniePomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek

Stare Gary
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 228

książki "Niedzielne  przysmaki".  Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki lub  biszkopty  jako dodatek Przygotowanie:Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier

Stare Gary
Krem pomarańczowy 219

niż poprzedni. Dodałam też łyżeczkę wody pomarańczowej, której nie ma w przepisie, a która bardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka (min 35%)125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę

Stare Gary
Lody malinowe 221

wiem co robię i czy nie wyrzucam pieniędzy – dzisiejsze lody rozwiały wszelkie wątpliwości! Warto było! Lody są pyszne!Składniki400 g malin (Ok 300 ml po przetarciu)330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)150 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie

Stare Gary
Lody limonkowe z wiśniami 263

ukręcone, ale też są bardzo smaczne. p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych  kulek :)Składnikiok 125 ml soku i skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24

Stare Gary
Lody porzeczkowe 236

całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!! Składniki400 g czerwonych porzeczek  (ok 300 ml po przetarciu)300 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)200 ml mleka1 cukier waniliowy3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąPorzeczki opłukać

Stare Gary
Lody z malinami i mango 213

wcale dodawać cukru, jak dla  mnie lody sa wystarczająco słodkie. Ale jeżeli lubicie słodkości, po prostu dodajcie cukier. Składniki200 g malin  1 mango330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)200 ml mlekaPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąMaliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Obrać mango, miąższ zmiksować blenderem

Stare Gary
Placek z pomidorami 241

pyszne pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj  składnikina ciasto250g mąki113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka soli morskiej1 jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody+ śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60 g świeżo startego parmezanu60 g  serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)60 g  majonezu1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka świeżych liści tymianku

Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 227

Lubię zupy. I lubię kukurydzę. Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 288

niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :)Polecam!* ziemniaki- 1/2kg* szpinak- 1/2 kg* cebula- 1 szt* czosnek- 2 ząbki* ser feta (u mnie kozia)- 200g* jajka- 3 szt* kremówka- 250ml* ser (u mnie kozi)- kilka plastrów* przyprawy: sól, pieprz, tymianek, szczypiorekWcześniej, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki (mają być półmiękkie).Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek pokrojony w plaseterki

Kraina Miodem Płynąca
Wystrzałowa galaretka z % 211

smak.Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać

Kraina Miodem Płynąca
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 366

piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-)Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Świąteczny piernik z marcepanem 256

przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon

Mia Cucina Sofieta