ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:320/1378)

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 172

dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła

Pyry na Gaz
Sernik "Snickers" 239

masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej Do dekoracji: Pól puszki masy kajmakowej (około 200g) 2 batony Snickrers Szklanka posiekanych orzechów laskowych Sposób przygotowania   Ciasteczka zmielić w pojemniku

Pyry na Gaz
Słodka pokusa 310

galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietankowa: 650 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku, 2-3 łyżki 2 czerwone galaretki 1/2 szklanki wody 1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. 2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną

Apetyczna babeczka
Crème brûlée 196

pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!<  i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę wlać do garnuszka, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię i zagotować na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić z ognia na kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śliwki w czekoladzie 202

Składniki: 300 g suszonych śliwek kalifornijskich BIO bez pestek Fresano , 3/4 szklanki rumu białego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki.   Przygotowanie:      Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem

Aga w kuchni
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 184

końcu odsączyłam na papierowych ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych proporcji wyszło mi ok.18 szt niedużych placuszków. Z czym podałam? Zmiksowałam mascarpone z odrobiną kremówki. Nie dodawałam cukru, bo placki są słodkie. Na wierzchu ułożyłam owoce, a na końcu posypałam gorzkim kakao.Można je podać z cukrem pudrem, konfiturą owocową, słodkim syropem. Wybór należy

Blondynka Gotuje
Jeżynowe serniczki w szklankach 198

ciepłe dni. Szybko się je robi .. i jeszcze szybciej znikają :) Składniki na 6  serniczków 720 g serków homogenizowanych ( u mnie 4 ) 250 ml śmietany 30 % kremówki 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków ) 20 – 30 dag jeżyn 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa. Sposób wykonania Śmietanę ubić

Na słodko lub wytrawnie
Jagodowe serniczki w szklankach 221

serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-) Składniki na 6  serniczków 500 g sera trzykrotnie zmielonego 2 serki homogenizowane 200 ml śmietany 30 % kremówki 8  łyżek cukru pudru 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka dukaty przekładane powidłami 214

kropli olejku waniliowego 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę: 200 g czekolady 50 g masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada   z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 185

masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki

Na słodko lub wytrawnie
Mississippi Mud Cake 161

cukru 70 g kakao 120 g maślanki, jogurtu lub kefiru 4 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo na polewę: 250 gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki Sposób wykonania: Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Creme brulee 315

deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru  Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
Schabowy w kapuście kiszonej 291

smażeniu schabowego. Składniki : 3-5 kawałków kotleta schabowego 0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej) 2 średnie cebulki liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól 200 ml śmietany kremówki 30% masło do smażenia Przygotowanie : Kapustę opłukuję i jeśli trzeba drobniej szatkuję. Gotuję ją do miękkości razem z przyprawami. Na maśle podsmażam na złoto poszatkowane cebulki podlewając na początku wodą

Mechanik w kuchni
TARTA PROWANSALSKA 139

syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut

Kuchnia w opałach
SERNIK Z MASCARPONE I DŻEMEM MALINOWYM 154

masła masa serowa 500 g serka twarogowego w wiaderku (waniliowego) 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki  1 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36%  dodatkowo dżem malinowy sok malinowy A jak to zrobić: Ciastka pokruszyć i zblendować razem z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i podpiec 5 minut

Kuchnia w opałach