ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:154/1378)

Orzechowo-gryczane ciasto z bakaliami 184

pozostałymi składnikami. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i boki na wysokość 1 – 2 cm. Ciasto piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Mieszankę bakalii zalej gorącą wodą i odstaw na 15 – 20 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremów. Jako pierwszy krem orzechowy – ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z pozostałymi(...)proszkiem budyniowym oraz z cukrem z agawy. Całość zagotuj mieszając. Mieszankę bakalii odcedź i lekko posiekaj nożem na mniejsze części. Wymieszaj ją z masą budyniową. Na wcześniej upieczone ciasto gryczane wyłóż krem orzechowy – nierównomiernie (tak, aby pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy). Wolne przestrzenie pomiędzy kremem orzechowym zalej kremem budyniowym wymieszanym z bakaliami. Całość zapiecz przez 10 minut w 180 stopniach

Via Gusto
Kruche ciasto z kremem 188

się z nich śmiać. Pyszne ciasta: Ciastka kruche Jogurtowiec z wiśniami Kruche babeczki z porzeczkami Szarlotka Ciasto kruche przepis podstawowy Ciasto o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie i warto je przygotować.  Suszone owoce zalane gorącą herbatą robią się niesamowicie miękkie i można(...)kawowy: Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta. Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kruche ciasto z kremem najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy nieco zmięknie. Wioleta

MamaOskarka
Lemon curd – krem cytrynowy 143

Cytrynowy krem do ciast i deserów Przepyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy o bardzo szerokim zastosowaniu. Można używać go do ciast, deserów, naleśników, tostów, jako polewa lub do przełożenia placka. Polecam!     Składniki na 1 słoiczek kremu: 80g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 cytryna 40g masła   *** Do metalowej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy jajko oraz żółtko i dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
FALE DUNAJU 120

dwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni(...)Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą

słodki bratek
Ciasto z truskawkami i kremem migdałowym 170

dzień czasu lub co nie jest zgodne z dietą. Dziś jest ten dzień. Dziś zróbcie coś dla siebie. Bądźcie dla siebie dobrzy. Ja dziś upiekłam dla siebie Ciasto z truskawkami i kremem migdałowy m, a w ramach równowagi wybrałam się na wycieczkę rowerową i przebiegłam kilka porannych kilometrów. Teraz czas na odpoczynek A Wy jak spędzacie Dzień Dziecka :)? Ciasto(...)przykryła całą powierzchnię brytfanny. Następnie wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut. Na podpieczony spód wyłóż krem, rozsmaruj go po całej powierzchni ciasta. Na krem wyłóż truskawki, a następnie całość posyp utartą drugą częścią ciasta. Całość piecz ok. 30 minut. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy z truskawkami Artykuł Ciasto

365 dni dookoła kuchni
Tort leśny mech z malinami i figami 234

kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;)  Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto(...)Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy  wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki.  Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami

W kuchennej krainie
Letnia karpatka z ricottą i truskawkami 1559

kratce do wystudzenia. W taki sam sposób upiec drugą karpatkę z pozostałej masy. Jeśli posiadacie dwie takie same formy (o takich samych wymiarach), możecie oba ciasta upiec za jednym zamachem. Krem z ricotty: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na minutkę lub dwie, by napęczniała. Następnie podgrzać ją na mały ogniu lub w mikrofalówce, aż się rozpuści (nie doprowadzać(...)energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Powinien powstać śnieżnobiały puszysty krem. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać truskawki, lekko dociskając je dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć. Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem

Nastoletnie Wypiekanie
Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 117

popęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru(...)pieczenia na największą blachę z piekarnika Rozsmarowujemy na papierze ciasto. Pieczemy w 200 stopniach 10 -12 min. Przekładamy ciasto na czystą ściereczkę, odrywając papier do pieczenia. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Krem Ubijamy kremówkę z cukrem. Osobno ubijamy chwilę mascarpone, dodajemy po łyżce kremówkę. Na koniec wlewamy espresso. Mieszamy. Kremem wypełniamy roladę. Zwijamy. Ucinamy pod kątem koniec rolady

Mieszam w Garnku
Metrowiec 169

połączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę: • 6 łyżek mleka • 6 łyżek cukru • 200g margaryny • 6 łyżek kakao Mleko zagotować z cukrem, dodać(...)przestudzoną polać dokładnie ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroi się ukośnie tak by w jego przekroju znalazły się obydwa ciasta i krem

KUCHNIA POLSKA
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym 117

dań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko(...)wykładamy nim formę o średnicy około 26 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto posypujemy płatkami migdałów i smarujemy kremem figowym.   Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy około 35 minut (zależy od piekarnika) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym pochodzi

Mienta blog
Ciasto czekoladowo – miętowe 315

smaku, czekolada z miętą jest naprawdę fantastyczna. Dlatego bardzo ucieszyłam się kiedy znalazłam ciacho w których dominują właśnie te smaki. Głównym składnikiem kremu jest właśnie rozpuszczona czekolada z nadzieniem miętowym oraz cytrynowa galaretka. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie, ale czekałam wieki, aż galaretka zacznie zastygać i ciągle odrywałam się od innych czynności, żeby sprawdzić czy to już ten moment. Całkowicie(...)Wstawiłam go na chwilę do lodówki, a na ciasto przełożyłam dopiero, gdy zobaczyłam, że zaczyna powoli tężeć. 3/4 kremu wylałam na spód ciasta, przykryłam drugim blatem i wyłożyłam resztę kremu. Ciasto wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach było gotowe do jedzenia. Przyozdobiłam je kawałkami czekolady. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 290 kcal. Ciasto z miętowym nadzieniem Ciasto

Relaxtime
Kremówka 1014

jednak kremówką. A może odwrotnie? Nieważne, kto chce niech prowadzi dywagacje na ten temat, bo ja tymczasem stawiam na stół… kremówkę, oczywiście w ramach akcji Ciasto na niedzielę (ciasto z kremem) .     Składniki na ciasto półkruche: blaszka kwadratowa o wym. 25 x 25cm - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany(...)łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy

mojewypiekiinietylko
Ciasto Kinder Pingui 14286

poszukiwaniu inspiracji i czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać!  foremka 24 x 24cm   Biszkopt:   5 jajek,  3/4 szklanki mąki(...)masła,  3 łyżki mleka,  łyżeczka oleju. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy. Ciasto schłodzić. Źródło:  Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
Tarta bakewell 168

rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Upieczone kruche ciasto (nie trzeba go studzić) posmarować dżemem. Dokładnie cały spód cienką warstwą. Komu przeszkadzają pestki w dżemie, może dżem zmiksować blenderem. Krem: Wszystkie składniki zmiksować, aby dobrze się połączyły(...)Krem rozłożyć łyżką na warstwie dżemu i wyrównać jej grzbietem. Można też krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub do woreczka foliowego, obciąć jeden róg i w ten sposób pokryć ciasto kremem. Ponownie włożyć do piekarnika nastawionego na 175°C . Piec 40-45 min, aż będzie zarumieniona. Gdyby za szybko się rumieniła, wierzch przykryć folią aluminiowa i piec nadal. Podawać wystudzoną

Posadzone i zjedzone